Articles i reportatges publicats a la premsa sobre rodatges a la ciutat de Girona

Index



Ampliar

Imatge: Jordi Lladó, un dels cineastes amateurs dels quals ara es pot veure la seva obra. Foto: CRDI

Web del CRDI

922 pel·lícules de cinema amateur gironí es poden visionar per web.

El CRDI de l'Ajuntament de Girona les ha posat a disposició pública.

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona ha posat a disposició pública un total de 922 pel·lícules de cinema amateur gironí que es poden visualitzar íntegrament al web de l'entitat. La mostra inclou 185 títols inèdits, entre curtmetratges de ficció, reportatges i pel·lícules familiars, que se sumen a les 108 realitzades per Antoni Varés i les 29 del fons de Joaquim Puigvert. També s'hi troben 600 títols corresponents als treballs de Narcís Sans per a TVE.

Fa anys que el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge no es limita només a la important tasca de recopilació i preservació de tota mena de material gràfic i audiovisual relacionat d'alguna manera amb la ciutat de Girona. Amb l'arribada de les noves tecnologies, el CRDI ha explotat la seva capacitat per difondre tot aquest ric patrimoni que té arxivat per posar-lo a disposició de tot aquell qui ho vulgui. Entre les darreres aportacions, destaca la possibilitat de poder veure tota una sèrie de curtmetratges de ficció, reportatges i pel·lícules familiars que conformen una mostra representativa del que ha estat la producció de cinema amateur a la ciutat de Girona en la segona meitat del segle XX.

A partir d'ara, doncs, es poden visualitzar, per primera vegada i íntegrament, obres d'autors com Jordi Lladó, Benjamí Cordon, Joan Boladeras o Jordi Bosch, que se sumen així als d'Antoni Varés, Narcís Sans i Joaquim Puigvert. Aquest recull de pel·lícules inclou també altres filmacions de caire familiar com les dels fons de la casa Foto Lux, amb imatges de Girona i de la Costa Brava als anys 30 o les pel·lícules de l'escultor Josep Bosch, Piculives. En total hi ha a disposició pública 922 pel·lícules amb accés directe on-line.

  • Jordi Lladó

    Va destacar en el camp de la ficció, amb la producció de 6 pel·lícules rodades en 8 i 16 mm, en la seva majoria curtmetratges però també un llargmetratge, Amor adolescente (1966-69), fruit de l'escriptor Josep Maria Gironella que en va escriure el guió.

  • Joan Boladeras

    Va col·laborar amb Lladó com a ajudant de direcció en algunes pel·lícules, però també va dirigir personalment alguns curtmetratges com Finalitzà (1971) i Els esdeveniments (1967), els dos protagonitzats per Jordi Soler.

  • Benjamí Cordon

    També va realitzar curtmetratges i documentals, com el dedicat al Mercat de Girona (1965).

  • Josep Maria Planas

    Es va iniciar en la realització cinematogràfica amb només 14 anys. Algunes de les pel·lícules més destacades de Josep Maria Planas són El atardecer de la vida (1965), Sols... Pare, fill i terra (1967-1975), Divagacions (1970-1979) i If... (1976).

  • Jordi Bosch

    Metge que va captar amb la seva càmera les tradicions de la ciutat, com ara la processó de Corpus (1964) o l'exposició de flors a Sant Pere de Galligants (1968), així com les inundacions de l'any 1962 o la nevada de 1963.


    Jordi Camps i Linnell. Publicat al Punt diari, 29/05/2010

    Article original


  • Vicent Cassel es posa l´hàbit de "El Monje" a Argelaguer .

    La superproducció francoespanyola, que compta amb Sergi López i Geráldine Chaplin, inicia un rodatge de 3 setmanes.

    Vestits per a l'ocasió Argelaguer i Girona tornen al 1600 durant el rodatge.Una de les actrius d'"El Monje" passa pel set de maquillatge i perruqueria que s'ha habilitat a la població garrotxina.Una de les cases del carrer Major, transformada en la vivenda de Leonella gràcies al departament d'art. Aquest mateix carrer, amb el tràfec d'actors i equip.

    El carrer Major d'Argelaguer serà el testimoni d'un crim aquest dissabte, i ja se'n coneix la víctima, l'arma que s'usarà i la identitat de l'assassí. Però tot i la predicció no caldrà avisar les forces de l'ordre, perquè tot correspon a una de les escenes d'El Monje que es rodaran a la població garrotxina, i on l'actriu que interpreta la jove Leonella morirà d'una ganivetada a mans del francès Vincent Cassel. L'actor, que s'ha passejat enguany per Canes amb el cap rapat que li exigeix aquest paper, s'incorpora avui al rodatge després de la seva recent segona paternitat amb la també actriu Monica Bellucci.

    Aquesta obra literària de Matthew G. Lewis és un dels màxims exponents de la novel·la gòtica, i per tant la pel·lícula que es rodarà durant tres setmanes a Girona i Argelaguer estarà plena de les motivacions humanes més primàries: desig, por, amor i mort.

    Segons que explica el cap de producció Jordi Abarca, l'equip tècnic està format per una setantena de persones que s'estan allotjant al mateix Argelaguer i Besalú, així com als hotels Ultònia i Carlemany de Girona. A banda, s'habilitaran a l'Històric camerinos i sales de descans per als actors i actrius, entre els quals es compten, a més del mateix Cassel, Géraldine Chaplin (com a Mare Superiora), Reda Kateb (vist a la joia del 2009 Un prophète) i Jordi Dauder.

    Sergi López, encarnant el mateix Diable, també pren part d'aquesta pel·lícula històrica produïda per les espanyoles Morena Films i Estrategia Audiovisual amb la parisenca Diaphana. Val a dir, però, que el seu demoníac personatge s'afegeix al rodatge en darrera instància, i per tant no es podrà gaudir de la seva presència a les nostres comarques. I és que l'stage gironí és un interval entre el rodatge a Santes Creus (que simula un monestir als afores de Madrid, la ciutat on representa que se situa l'acció) i a França, a l'espectacular abadia benedictina de Fontfroide, a Narbona. La producció s'enllestirà de tornada a Espanya a primers de juliol, a les navarreses Bárdenas Reales.

    El clímax del film, a la catedral.

    Pel que fa al rodatge a Girona, acollirà la que serà sens dubte l'escena més espectacular d'El Monje, i en paraules d'Abarca, "la més complexa i divertida". Es tracta d'una multitudinària processó que comptarà amb 300 extres escollits en un càsting realitzat fa poques setmanes a la Casa de Cultura, i que s'enregistrarà a l'entorn de la Catedral el proper divendres 11 de juny.

    Per poder rodar el que serà "el clímax de la pel·lícula,", segons el seu cap de producció, caldrà transformar el Barri Vell per tornar-li el seu aspecte del segle XVII. Així, i com ja va passar amb el rodatge d'El perfum, caldrà "eliminar tots els elements anacrònics com senyals i fanals elèctrics, i tapar algunes portes modernes".

    D'aquesta manera, la catedral lluirà fantasmagòrica en una escena nocturna on l'única llum serà la de les torxes. El dia abans es farà un assaig general i les proves d'il·luminació, per tal que el divendres tot estigui llest: el rodatge s'iniciarà a les 9 del vespre i es preveu que s'allargui fins a les 5 del matí.

    Jordi Abarca ha volgut destacar la bona sintonia que s'ha aconseguit amb l'Ajuntament de Girona, especialment tenint en compte les demandes que s'havien fet per aconseguir un entorn adequat: "És un rodatge complex i no sabíem si se'ns acceptarien totes les propostes, però ens han escoltat i han entès el que els proposàvem", afirma el cap de producció.

    A Argelaguer, el rodatge s'acabarà el proper 4 de juny; la població garrotxina està acollint exclusivament rodatges d'interiors, motiu pel qual el departament d'art ha hagut d'elaborar nombrosa decoració d'època. Serà precisament en una de les cases del carrer Major on dissabte es filmi aquest sanguinari crim d'Ambrosio, el personatge interpretat per Cassel.

    Així, durant dues setmanes se simultanejarà el rodatge a les dues localitzacions, mentre que a la tercera l'equip estarà centrat només a la capital. Així es prepararà el que serà el moment més espectacular d'aquesta història apassionada i truculenta que té previst arribar a les pantalles l'any vinent.


    Marta Pallarès. Publicat a Diari de Girona, 26/05/2010

    Article original


    El rodatge d'«El monje» converteix Argelaguer i Girona en el Madrid del segle XVII .

    Després de rodar a Santes Creus, els prop d'un centenar de tècnics i artistes de la caravana de rodatge de la coproducció francoespanyola El monje ha desembarcat a les comarques gironines, on s'estaran tres setmanes. Ahir van començar a rodar interiors en una casa d'Argelaguer, on avui s'espera la presència del protagonista principal, el francès Vincent Cassel.

    Cal Rei, una casa senyorial fins ara en venda situada al carrer major d'Argelaguer, s'ha convertit aquests dies en una casa del centre de Madrid del segle XVII on el protagonista principal, Ambrosio –interpretat per l'actor francès Vincent Cassel–, té previst matar la seva propietària, Leonella, armat amb un ganivet. Es tracta de la primera escena de rodatge a les comarques gironines d'El monje, una coproducció francoespanyola dirigida per Dominik Moll (Harry, un amic que us estima) i protagonitzada, entre altres actors, per l'esmentat Vincent Cassel –reincorporat al rodatge després que la seva dona, Monica Bellucci, ha tingut el seu segon fill–, Sergi López, Jordi Dauder i Geraldine Chaplin.

    Un centenar de persones.

    Prop d'un centenar de persones, entre personal tècnic i artístic, s'ha repartit i instal·lat entre Argelaguer i Girona per rodar durant les tres properes setmanes bona part de les escenes d'aquesta pel·lícula d'època ambientada en el Madrid del segle XVII, i més concretament en un monestir de l'orde dels caputxins situat als afores de la capital espanyola. El guió del film és una adaptació de la novel·la gòtica homònima, escrita per Matthew Gregory Lewis, publicada el 1796 i considerada el primer best-seller de la història.

    Mentre aquests dies la majoria d'escenes es rodaran en interiors, d'aquí a tres setmanes, concretament els dies 10 i 11 de juny, s'espera poder rodar la que, segons el cap de producció de Morena Films, Jordi Abarca, «és la seqüència clímax del film». En aquesta, uns 300 figurants envairan els carrers del Barri Vell de Girona il·luminats únicament per espelmes. Per a aquesta escena, clau en el desenllaç de la història, s'han contractat 57 costaleros andalusos vinguts de les confraries de Badalona, experts a portar passos a l'espatlla (recordem que els manaies, que han facilitat els seu local per a magatzem durant el rodatge, s'ajuden amb rodes per portar els passos). Segons Jordi Abarca, «el rodatge serà divertit, però alhora molt complicat, a causa de la dificultat de mobilitzar tanta gent de cop i la prèvia intervenció urbanística per modificar l'attrezzo modern de la ciutat». En aquest sentit, el productor es va mostrar summament agraït amb les facilitats donades per l'Ajuntament.

    Després del seu pas per les comarques gironines, la caravana de rodatge es desplaçarà fins a Narbona (Abadia de Fontfreda) i Las Bardenas Reales de Navarra. El rodatge està previst que acabi el 2 de juliol.


    Dani Chicano. Publicat al Punt diari, 26/05/2010

    Article original


    Cues a la Casa de Cultura per al càsting de "El Monje".

    La producció estarà rodant el proper mes de juny una multitudinària processó a l'entorn de la Catedral, i busca uns 300 extres per a l'escena.

    No és que la cultura no atregui públic, però en un dia qualsevol la Casa de Cultura no experimenta la mateixa afluència d'usuaris d'ahir, i que previsiblement també tindrà al llarg del matí d'avui. I és que l'equipament va acollir un càsting per a la nova pel·lícula de Morena Films, productora entre d'altres films de Celda 211. En aquest cas, i com ja ha passat en d'altres ocasions, es tracta d'una pel·lícula d'època (ambientada ara al segle XVI), i que porta per títol El Monje. Estarà dirigida per Dominik Moll, i al repartiment comptarà amb Vicent Cassel, Sergi López, Jordi Dauder i Geraldine Chaplin.

    La multitudinària convocatòria d'aquests dos dies té com a objectiu, explica la directora de càsting Sandra Sánchez, trobar fins a 300 figurants que rodaran el proper mes de juny una espectacular escena a l'entorn de la catedral de Girona. Es tracta d'una processó en què prendran part aquests extres, que òbviament i per exigència històrica no poden dur tatuatges, pírcings o talls de cabell moderns.

    Sánchez ha treballat en altres projectes a Girona, com la recent Agnòsia, El perfum, i explicava ahir que ja compta amb alguns col·laboradors fidels a la ciutat: "Hi ha figurants que ja ens coneixen i que sempre volen treballar amb nosaltres, i amb els quals comptem perquè l'experiència de rodar a la ciutat sempre és molt bona".

    Una de les preocupacions de Sánchez en aquesta ocasió, no obstant, és poder trobar una dotzena de dones grans, al voltant dels 80 anys, perquè són "essencials" per a l'escena. Per aquest motiu, vol animar les interessades a passar aquest matí per la Casa de Cultura i participar al càsting.

    El rodatge ja ha passat pel monestir de Santes Creus; el 7 de juny serà el torn de Girona, abans de traslladar-se a França i a les Bárdenas Reales, a Navarra.


    Marc Pallarès. Publicat a Diari de Girona, 12/05/2010

    Article original


    300 extres per «El Monje».

    Durant el mes de juny uns 300 gironins participaran com a figurants en el rodatge que es farà a Girona.

    Unes 300 persones participaran com a figurants el mes que ve a Girona en el rodatge d'algunes escenes d'"El Monje", dirigida per Dominik Moll i produïda per la francesa Diaphana Films i les espanyoles Morena Films ("Celda 211") i Estrategia Audiovisual. Aquest dimarts i dimecres es fa un càsting a la Casa de Cultura de la ciutat per trobar els perfils adequats per al film, que són principalment ancianes d'uns 80 anys i homes amb cabells llargs i barba, ja que està ambientat al segle XVI. La directora del càsting, Sandra Sánchez, explicava aquest dimarts que hi havia hagut bona afluència a les proves, ja que en dues hores havien passat per la sala del càsting de la Casa de Cultura unes cent persones.

    Després que l'abril passat l'equip de rodatge es desplacés al monestir de Santes Creus (Alt Camp), principal localització d'aquesta coproducció francoespanyola, ara és el torn de Girona, on se situaran al barri vell de la ciutat episodis com una processó que es gravarà l'11 de juny. Aquest serà el principal dia de rodatge a Girona, però l'equip de la pel·lícula estarà unes dues setmanes a la ciutat, ja que a partir del 24 de maig començaran les proves de vestuari.

    D'altra banda, Sánchez, que fa uns 40 anys que treballa com a directora de càsting, remarca que sempre que ha vingut a Girona "la gent ha respost molt bé", amb exemples com "El perfum", que "va ser una bogeria".

    Recerca de les deu ancianes als casals.

    Avui i demà s'intentarà aconseguir amb el càsting els 300 figurants necessaris, que han de ser homes i dones d'entre 17 i 80 anys. Com que la pel·lícula està ambientada al segle XVI, demanen que s'evitin tallats de cabell o tenyits actuals, tatuatges i "piercings" que siguin molt visibles. En els homes es valora que tinguin cabells llargs i barba, i es vol que les dones siguin preferentment de pell clara.

    D'altra banda, necessiten deu ancianes per al rodatge de l'11 de juny i, com que és difícil que dones d'uns 80 anys s'apropin al càsting, demà a la tarda l'equip es desplaçarà per diversos casals gironins per trobar les àvies que busquen.

    Una de les persones que s'esperava per participar al càsting aquest dimarts al matí, Agustín Romero, explica que ja ha col·laborat en pel·lícules com "Tirant lo blanc" o "El perfum" i, tot i que es queixa que la compensació econòmica als rodatges en general no és suficient, reconeix que val la pena ja que "coneixes gent i t'ho passes bé".

    Una altra de les aspirants, Sofia Bazterrica, també veterana en el món dels càstings, diu que li agrada la idea de "vestir-se d'època i caminar pels carrers de Girona com si estiguessis en un altre temps". Els participants a les proves, però, en general es queixaven de les cues que han hagut de fer perquè arribés el seu torn, que en alguns casos superaven l'hora d'espera.

    El monjo acusat de pactar amb el diable.

    "El Monje", protagonitzada per Vincent Cassel i amb la participació de Sergi López, Géraldine Chaplin, Jordi Dauder i Javivi Gil, entre altres actors, està dirigida pel francoalemany Dominik Moll. Té un pressupost d'11 milions d'euros, i a part de passar per Girona i Santes Creus, també es filmarà a Tudela i al sud de França. El rodatge, que va començar el 19 d'abril, es preveu fer amb dotze setmanes.

    Vincent Cassel interpreta el paper protagonista del monjo caputxí Ambrosi. La pel·lícula narra el seu ascens i caiguda, després que fos acusat pel Tribunal de la Inquisició de pactar amb el diable. El guió de la pel·lícula és una adaptació de la novel·la de Matthew Lewis 'El Monje', publicada el 1796 i considerada el primer "best-seller" de la història. El director va reconèixer en la presentació del film sentir-se captivat pel llibre, sobretot perquè és "molt visual", i va veure que era un 'bon material per fer-ne una pel·lícula'.

    Aquest serà el quart llargmetratge de Moll, després d'"Intimité" (1994), "Harry, un amigo que os quiere" (2000) i "Lemming" (2005).


    ACN. Publicat a Diari de Girona, 11/05/2010

    Article original


    Peluts i amb barba .

    Sandra Sánchez, directora de càsting, anava ahir per feina en la seva comesa de triar fins a 300 persones per fer de figurants en una processó del film El monje (Morena Films), dirigit pel francès Dominik Moll i protagonitzat, entre d'altres, per Sergi López, Vincent Cassel i Jordi Dauder, que es rodarà parcialment a Girona. La tria es feia a l'aula C de la Casa de Cultura, durant tot el dia –avui encara hi seran, de 10 a 3 de la tarda–, però al matí, durant uns minuts, van coincidir els assistents a unes jornades sobre mutilació genital femenina, alguns dels quals membres del cos dels Mossos d'Esquadra, i els aspirants a figurants, donant peu, inevitablement, a algun acudit estúpid de molt mal gust i una reivindicació/queixa d'un parell de toixos que, afortunadament, no tindran text en el film. Sánchez, amb una dilatada experiència en tasques d'aquesta mena –el seu currículum fa patxoca, amb títols com Bruc, Mapa dels sons de Tokyo, Petit indi, Vicky Cristina Barcelona, El perfum, El año del diluvio o Tierra y libertad, entre d'altres–, feia entrar el personal a l'aula de deu en deu, els explicava succintament què era el que buscaven i quins dies seria el rodatge. L'objectiu era triar 300 figurants, que havien de donar el seu nom, cognom, número de DNI i número d'afiliació a la Seguretat Social, a més de dades com l'alçada, el pes, la talla de pantalons i el número de peu. A més, però, es cerquen onze «dones sàvies», això és senyores grans amb aspecte venerable, deu de les quals formaran part de la processó i una farà de minyona «forta i arriada» malgrat ser gran. El dia de rodatge és l'11 de juny, des del migdia fins a les 2 o les 3 de la matinada. Els dies 7 i 10 de juny, també hi haurà rodatge, però només per a uns quants figurants. Les proves de vestuari es faran el dia 24 de maig.

    La gent es va anar amuntegant a l'escala de la Casa de Cultura i la directora de càsting, veient que l'acumulació anava en augment, va començar a fer-ne via. Sánchez ja ha estat diverses vegades a la ciutat fent càstings, el darrer, d'Agnòsia, i el personal que es presenta a tries d'aquesta mena acostuma a repetir, de manera que sortia de tant en tant al replà de l'escala, en triava uns quants dels qui li sonava la cara i, com que ja havia agafat les seves dades en el procés de tria anterior, només apuntava els seus noms. L'experiència és un grau. Peluts i amb barba, que era un dels tipus que es demanaven, no n'hi havia gaires. Dones de pell clara, unes quantes. Serrells retallats i cabells tintats impropis del segle XVI, també n'hi havia uns quants, la qual cosa, si sobra gent, és definitiva.


    Dani Chicano. Publicat al Punt diari, 12/05/2010

    Article original


    Girona es prepara per al rodatge de "El Monje".

    Vincent Cassel, Sergi López i Jordi Dauder són els intérprets d'aquesta producció de Morena Films (Celda 211).

    Girona continua sent l'escenari perfecte per a pel·lícules d'època; és el cas d'El monje, de Morena Films (productora de Celda 211), i que compta al repartiment amb Vincent Cassel, Sergi López i Jordi Dauder. S'ha convocat un càsting de figurants per l'11 i 12 de maig; es busquen homes i dones d'entre 17 i 80 anys, i donat que és un film ambientat al segle XVI, es demana que no duguin tatuatges o tallats de cabell actuals. En els homes, es valorarà que duguin cabells llargs o barba.


    Publicat a Diari de Girona, 06/05/2010

    Article original


    Index