La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Feliu Matamala i Teixidor va néixer el 1912 a Amer, però ben aviat va anar a viure a Llorà i Sant Gregori, empès per la feina de moliner del seu pare, fins que la mort d'aquest (1), quan ell tenia set anys, el va portar a Girona, on la seva mare va trobar feina a la fàbrica Grober, on va treballar de 1919 a 1950. Ell, amb catorze anys, el 1926, va entrar a treballar a l’empresa Tomàs Solés i Cia, de la carretera Barcelona, una foneria i taller de confecció de màquines, i es va formar com a delineant i, fent cursets per correspondència, com a constructor de màquines i ginys.

Feliu Matamala. 1979

(Ampliar) - Feliu Matamala. 1979. Joan Comalat Vila. CRDI - Ajuntament de Girona.

La Guerra Civil el va trobar a Girona treballant a la foneria. Aleshores vivia a prop de la Catedral, al carrer de la Claveria, amb la família (2). L’any 1937 van cridar la lleva del 33, la de Feliu Matamala, que va quedar mobilitzat a la foneria, fabricant armament, amb un carnet d’imprescindible, amb el millor sou que no havia cobrat mai, explicava a J. Vilamitjana (Op.cit). Amb la guerra va ser empresonat per catòlic. Cristià de fortes conviccions, va ser fejocista, de la Federació de Joves Cristians, la branca més progressista de l’Església, de la que Matamala va ser secretari del grup 69 de la Federació a Girona (3). Després van cridar la lleva del 40, la del seu germà. En aquest moment van decidir fugir i varen passar la frontera cap a França, per entrar pel País Basc, i passar-se al costat nacional, on va estar al Terç de Nostra Senyora de Montserrat, format per requetès i falangistes, amb els quals, Matamala, segons reconeixia en una entrevista publicada a El Punt l'any 1982, no combregava gens: "Per mi, que pertanyia al sector més progressista del catolicisme, allò va ser un cop molt fort". Va fer la guerra a Extremadura, a prop del Guadiana, i més tard el van destinar de delineant, intèrpret de plànols, al Front de l’Ebre, on li va tocar fer d’enllaç.

Anunci de Tomàs Solés i Cia, publicat al Diario de Avisos y Notícias del 23/8/1917

(Ampliar) - Anunci de Tomàs Solés i Cia, publicat al Diario de Avisos y Notícias del 23/8/1917.

Va arribar desmobilitzat el juliol de 1939. La seva mare, al cap de poc, va poder tornar a la fàbrica Grober i ell a la Solés. Desenganyat des d’un primer moment del franquisme, es va convertir en un activista a favor de la llengua i del país (4). Essent dissenyador industrial i amb el seu germà va fundar, el 1943, STEIN, que vol dir Serveis Tècnics Industrials, que va batejar d’aquesta manera per evitar haver-ho de fer en castellà. Va adquirir un tecnígraf alemany a Bilbao el mateix any. STEIN va començar amb 7.500 pessetes que feia temps que guardava a la "Caja de Ahorros". De seguida li va venir molta feina de Figueres, sobretot plànols per a la fàbrica de bicicletes Pibernat. Al cap de tres anys, fundà Establiments LINEL, dedicat a la construcció de material de dibuix i d’oficina. Va adquirir un taller de fusta i van fer taulers per a dibuixar i armaris per guardar plànols.

Anunci de STEIN publicat al diari "Los Sitios de Gerona" el 23/1/1968. Anteriorment estava a la plaça del Marquès de Camps 17.

El 15 d’octubre de 1955 es va casar amb Francesca Alsina Reig, i varen tenir sis fills: Rosa Maria, Josep Maria, Joan, Martí, Ricard i Marta. El seu activisme es va materialitzar el 1963 en la creació de la llibreria Les Voltes, un projecte per vendre llibres i discs exclusivament en català impulsat inicialment per quaranta-quatre socis, del qual Matamala va ser l'ànima durant gairebé mig segle. Va ser al darrere de la Fira del Dibuix i la Pintura de les Fires de Sant Narcís de Girona, de la promoció de Serra d’Or, Cavall Fort i Tretzevents, de la sortida de l’Avui, i va donar suport a la Gran Enciclopèdia Catalana.

Anunci de la llibreria "Les Voltes" publicat al Butlletí del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG). 5/1967.

Entre 1957 i 1963 va fer que al Registre Civil hi constessin els noms dels seus fills en català i no en castellà, com era preceptiu. El director del Registre s’hi va negar “cumpliendo órdenes superiores”. Per això, recordava Matamala que “quan el Sr.Borbó (Joan Carles I) va dir fa poc que el castellà no havia estat mai imposat es va guanyar el qualificatiu de Joan Carles I, el Mentider”. Entre 1961 i 1962 va prendre part en un acte de promoció d’Òmnium Cultural a Banyoles. Juntament amb Jordi Cànoves, Dalmau Xeminis i Jaume Sobrequés va fundar a Girona els premis literaris Prudenci Bertrana i la delegació d’Òmnium Cultural. El 1973 va organitzar els funerals per Pau Casals a la Catedral de Girona, i els de Feliu Millet, a Sant Feliu. També com a activista darrere les campanyes "En català, si us plau" i "El català, cosa de tots", promotor del DNI català, i recollides de signatures per a causes com "No vull la E al meu cotxe".

Homenatge dels Amics del Museu d'Art i el Gremi de Llibreters a Feliu Matamala. 2008

(Ampliar) - Homenatge dels Amics del Museu d'Art i el Gremi de Llibreters a Feliu Matamala. 2008. Miquel Ruiz. CRDI - Ajuntament de Girona.

Va dissenyar la famosa perxa per penjar adhesius ben visibles a favor del català, en llocs on no es poguessin desenganxar. El 2008 declarava: “Catalunya s’ha de fer independent de seguida, democràticament, amb un referèndum.” A banda de l'activitat cívica, políticament Feliu Matamala va militar a Unió Democràtica i a Convergència Democràtica. Va ser una figura clau del catalanisme cultural i va rebre la Medalla Francesc Macià de la Generalitat (2000), la distinció Ciutadania de l’Ajuntament de Girona i la Creu de Sant Jordi (2009).

Lliurament de la distinció Athenea Persones a la catedràtica de llatí Dolors Condom i al filòleg i teòleg Modest Prats, la distinció Athenea Institucions a Ràdio Girona, representada pel seu director, Jaume Serra, i el premi Ciutadania a l'activista cultural Feliu Matamala. 2009

(Ampliar) - Lliurament de la distinció Athenea Persones a la catedràtica de llatí Dolors Condom i al filòleg i teòleg Modest Prats, la distinció Athenea Institucions a Ràdio Girona, representada pel seu director, Jaume Serra, i el premi Ciutadania a l'activista cultural Feliu Matamala. 2009. Josep Maria Oliveras Puig. CRDI - Ajuntament de Girona.

Va morir el 22 de novembre del 2009, als 97 anys. El dia que l'escriptor i polític Salvador Sunyer va reivindicar per a ell la Creu de Sant Jordi en un acte d'homenatge a la Rambla de la Llibertat, ho va fer amb dues idees per definir el trajecte d’aquest activista cultural. “En Matamala ha estat l’home que va portar la bandera del català en els anys més negres de Girona.” I va afegir: “Era un català de pedra picada. Hi va posar el coll i els calés". (Jordi Grau, 28/02/2024). L'any 2012, essent alcalde de Girona Carles Puigdemont, se li va dedicar un passeig del barri de Domeny, en el sector comprès entre el carrer de Sant Gregori i el carrer Roberto Bolaño.

Descoberta d'una placa que dona el nom del llibreter Feliu Matamala Teixidor a un passeig del barri de Domeny, en el sector comprès entre el carrer de Sant Gregori i el carrer Roberto Bolaño. 2012

(Ampliar) - Descoberta d'una placa que dona el nom del llibreter Feliu Matamala Teixidor a un passeig del barri de Domeny, en el sector comprès entre el carrer de Sant Gregori i el carrer Roberto Bolaño. 2012. Joan Castro. CRDI - Ajuntament de Girona.


Notes
(1) - El pare, moliner, treballava al molí fariner de Llorà: "Era un dels darrers molins àrabs que funcionaven. Consistia en una mola fixa a sota i una a sobre que rodava. La de sota era la mola sotana. Al mig queia el blat, que quedava mòlt en forma de farina. L’any 1920 aquests molins van ser tancats i substituïts per molins de cilindres". Aquell molí de Llorà era mogut per la força de la riera de Llémena, que d’una bassa queia a unes pales que movien la turbina. Els Matamala hi van viure tres anys. D’aquí van anar després a Sant Gregori. El molí de Sant Gregori era més gran. Era propietat del marquès de Valderas, "una mena de successors dels Margarit, que en el segle XV tenien el castell de Sant Gregori". D’aquesta família fou el cèlebre cardenal Margarit "que té un carrer a Girona". El marquès era un latifundista a Sant Gregori, era l’amo del poble. Els Matamala s’hi van estar fins que el Sr. Baldiri Matamala va morir. El jove Feliu tenia 7 anys quan es va quedar sense pare: "Va ser terrible. Hi va haver una infecció de l’aigua del pou. Van morir de tifus el pare i la meva germana, amb quinze dies de diferència. Va agafar el tifus un meu cosí i jo mateix. En un mes hi va haver quatre casos en una mateixa família amb dos morts". (Entrevista de Jordi Vilamitjana, op. cit). [Tornar al text]

(2) - "El dia 20 de juliol es va començar a saber que havien cremat l’Església de Sant Feliu. Les monges de les Escolàpies fugien del convent i col·legi per una porta de darrera. Jo m’hi vaig acostar i els vaig dir que si no sabien on anar que a casa hi havia lloc. De manera que durant uns quinze dies a casa hi havia cinc monges: tres de les escolàpies i dues de la Sopa. Aquestes monges entraven i sortien per una finestra que donava a un pati de la Sopa. Les estiràvem des de la finestra". (Entrevista de Jordi Vilamitjana, op. cit). [Tornar al text]

(3) - Aquest moviment va néixer a Barcelona l’any 1931. El consiliari fundador fou el Dr. Albert Bonet. Era un moviment original i ple d’idealisme que procurava promoure l’ascensió espiritual de la joventut catalana. L’any 1934, la Unió Diocessana de Girona comptava amb 1.506 associats, repartits en 35 grups de fejocistes i 45 d’avantguardistes (els més joves). El primer Congrés de Catalunya celebrat a Barcelona el 22 d’abril va ser multitudinari però va acabar amb amenaces i atemptats per part dels grups anarquistes i socialistes allí concentrats. [...] En el mateix grup 69 del Sr. Matamala hi havia també Lluís Batlle i Prats. El principal de Catalunya va ser Feliu Millet i Maristany. La FJCC va durar de 1931 a 1936. Hi havia una secció excursionista: "A la casa Adroher Germans tenien una mena d’autocar d’unes 25 places –que hi feia un fred de mil dimonis– que ens anava molt bé per anar per les muntanyes de la Selva, la Garrotxa, el Pirineu, les Alberes...". Aquest va ser l’àmbit de la joventut de Feliu Matamala. (Jordi Vilamitjana, op. cit). [Tornar al text]

(4) - "Visquérem així els anys d’extrema misèria dels 40 i bona part dels 50. En aquells anys, el que recordo més és la persecució que teníem els catalanistes. Recordo que els diumenges ens reuníem en alguna casa particular, principalment la de la viuda Masó, o a casa dels pares d’en Narcís Jordi Aragó, i allà amb en Narcís Masó, professor d’una escola, recitàvem poesies, cantàvem cançons. Sortíem d’un en un, perquè les reunions de més de cinc persones ja necessitaven d’un permís". (Jordi Vilamitjana, op. cit). [Tornar al text]


Bibliografia

- "Els promotors de Les Voltes". Jordi Grau. Article publicat al diari El Punt-Avui el 27/02/2024.
- "L’home que hi va posar el coll i calés". Jordi Grau. Article publicat al diari El Punt-Avui el 28/02/2024.
- "El català perd un defensor tenaç". Editorial del diari El Punt-Avui del 24/11/2009.
- "El món de la cultura i la política lamenten la pèrdua de Feliu Matamala". Jesús Badenas. Article publicat al Diari de Girona el 24/11/2009.
- "Feliu Matamala, la lluita pel català". Jordi Vilamitjana i Pujol. Article publicat al Diari de Girona l'11/005/2003.
- "Feliu Matamala, exemple de compromís per Catalunya". David Casellas Gispert. 2004. Associació Llengua Nacional nú.m. ISSN 1695-1697.

Feliu Matamala al Puigmal. 1954

(Ampliar) - Feliu Matamala al Puigmal. 1954. Família Matamala - CRDI Ajuntament de Girona.

Soldat del Terç Nostra Senyora de Montserrat (1938-1939)

Soldat del Terç Nostra Senyora de Montserrat (1938-1939). Dibuix de Francesc Riart.

Feliu Matamala. 1979

(Ampliar) - Feliu Matamala. 1979. Joan Comalat Vila. CRDI - Ajuntament de Girona.

Feliu Matamala amb la Flama del Canigó. 1979

(Ampliar) - Feliu Matamala amb la Flama del Canigó. 1979. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Ahesiu de la campanya "En català, si us plau".

Feliu Matamala. 1987

(Ampliar) - Feliu Matamala. 1987. Joan Segur. CRDI - Ajuntament de Girona.

El conseller Joan Manuel Tresserras lliura la medalla i el diploma de la Creu de Sant Jordi a Feliu Matamala. 2009

(Ampliar) - El conseller Joan Manuel Tresserras lliura la medalla i el diploma de la Creu de Sant Jordi a Feliu Matamala. 2009. Manel Lladó Aliu. CRDI - Ajuntament de Girona.

Feliu Matamala amb la Creu de Sant Jordi. 2009

(Ampliar) - Feliu Matamala amb la Creu de Sant Jordi. 2009. Manel Lladó Aliu. CRDI - Ajuntament de Girona.

Cartell del 60è aniversari de la llibreria Les Voltes

(Ampliar) - Cartell del 60è aniversari de la llibreria Les Voltes.


Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 29/02/2024