La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Domènec Fita i Molat va néixer a Girona el 10 d'agost de 1927, i als pocs dies és traslladat al mas Pujolàs de Santa Pau, a la Garrotxa. El 1932 ingressa a la Casa d'Assistència i Ensenyament de Girona, gestionada per la Generalitat de Catalunya, on inicia els estudis dins el sistema Montessori. Durant la Guerra Civil és escolaritzat al col·legi Durruti de Girona.
Amb 12 anys d'edat, a partir del 1939, paral·lelament a la seva formació general, comença a seguir el mestratge artístic de Joan Carrera Dellunder a l'Escola Municipal de Belles Arts de Girona. Cursa estudis d'escultura i dibuix a l'Escola de Belles Arts i Oficis d'Olot durant els anys 1943-1945, i simultaneja el treball amb el mestre Carrera a Girona.

Domènec Fita. 1985

(Ampliar) - Domènec Fita. 1985. Miquel Mundet. CRDI - Ajuntament de Girona.

Durant el període 1945-51 cursa estudis d'escultura, pintura, dibuix i gravat a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, on obté el títol de Professor de dibuix. L'any 1948 Romà Vallès, Joan Lleó, Domènec Fita, Francesc Carulla i Albert García formen el 'Grup Flamma'. De 1950 a 1952 guanya tres vegades consecutives la beca de la Fundació Amigó Cuyàs que el permet de viatjar a París, a les illes Balears i per tota la península Ibèrica.
El 13 de desembre de 1953 pateix un greu accident mentre pinta el mural del baptisteri de l'església de Betlem de Barcelona, que li provoca una paraplegia. Resta hospitalitzat durant tres anys a la Clínica sant Josep de Barcelona. El 1956 s'instal·la a viure i a treballar a Sarrià de Dalt, Girona. El 2 de febrer de 1958 contrau matrimoni amb Àngela Rodeja i López.
Del 1965 al 69 és professor d'arts plàstiques a l'Institut de Bell-lloc del Pla de Girona, i el mateix 1969 es trasllada a viure i a treballar a Montjuïc, Girona, on resideix fins a l'actualitat. Del 1969 a 1976 és professor d'Història i teoria de l'Art a l'Estudi General de Girona (Universitat Autònoma de Barcelona).

Domènec Fita (a la dreta) i Enric Homet fent figures de fang durant una visita del President Macià a la Casa d'Assistència de Girona. 1932

(Ampliar) - Domènec Fita (a la dreta) i Enric Homet fent figures de fang durant una visita del President Macià a la Casa d'Assistència de Girona. 1932. Viquipèdia.

El 1979 inagura l’Estudi d'Art, annex al seu taller de Montjuïc, on imparteix docència d'escultura, dibuix, pintura, ceràmica i gravat durant dues dècades. Dels centenars d'alumnes que hi passen, procedents d'arreu de Catalunya, 65 han cursat posteriorment estudis universitaris de Belles Arts.
El 1985 és elegit membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, on ingressa el 18 d'octubre. El 1994 presenta l'exposició 'Fita. 50 anys d'art integrat', al Palau Robert de Barcelona, organitzada per la Generalitat de Catalunya.
L'any 2000 promou la creació de la Fundació Fita, preocupat pel futur del seu llegat, i amb la voluntat de potenciar i perpetuar una manera personal d'actuar i pensar artísticament. En aquell moment comptava amb 109 exposicions individuals, 405 exposicions col·lectives i 380 obres d'encàrrec, i amb fons propi d'11.300 obres inventariades i uns 40.000 dibuixos. L'any 2006 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
Després d'haver cursat estudis clàssics en diferents escoles de belles arts, la seva obra es va anar desproveint progressivament de l'academicisme, tal com s'evidència ja en els seus primers treballs destacats: el Crist jacent (1958), de la catedral de Girona, i el sant Benet (1961) de l'abadia de Montserrat.

Roda de premsa a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona per presentar el mapping que es projectà a la façana de la Catedral de Girona durant les Fires de Sant Narcís, amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont i Domènec Fita. 31/10/2014

(Ampliar) - Roda de premsa a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona per presentar el mapping que es projectà a la façana de la Catedral de Girona durant les Fires de Sant Narcís, amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont i Domènec Fita. 31/10/2014. Erik Estany Tigerström. CRDI - Ajuntament de Girona.

La pintura mural o sobre diferents suports, inicialment i bàsicament de temàtica religiosa, però també el dibuix, retrat, nus i bestiari, la ceràmica, el ciment, els vitralls, l'ús del poliuretà, pedra, i alabastre, ferro, acer, fusta i d'altres materials han configurat, al llarg de molts anys de treball intensiu, una producció polifacètica i de difícil qualificació, que ha anat derivant en una abstracció radical, basada en una recerca sistemàtica, imprevisible i serial, defugint els ismes en ús.
Partidari decidit de la integració de les arts en l'arquitectura i en els espais públics, les seves obres de gran format són visibles en indrets i construccions tan emblemàtics com el temple de la Sagrada Família de Barcelona, catedrals de Girona i de Vic, monestir de Montserrat, i en places de Canillo i Ordino (Andorra), Girona, Vic, Roses, Olot, etc.
El 10 d'agost de 2017 Domènec Fita va complir 90 anys i la Fundació que porta el seu nom va commemorar el seu norantè aniversari amb la organització, amb la col·laboració del conjunt de les institucions gironines, una sèrie d’actes per retre-li un homenatge. Aquest homenatge a Domènec Fita va girar a l’entorn de cinc mostres a diferents espais expositius de Girona, que oferien sota diverses òptiques, una mostra antològica de la seva obra: el Centre Cultural La Mercè, l'Auditori - Palau de Congressos, la Fundació Valvi, la Casa de Cultura, el Museu d'Art de Girona i la mateixa Fundació Fita.


--- Back-Index


Autoretrat. 1997. Oli sobre fusta

(Ampliar) - Autoretrat. 1997. Oli sobre fusta.

Domènec Fita. 2019

(Ampliar) - Domènec Fita. 2019.

L'escultor Domènec Fita al seu taller al barri de Montjuïc. 1964

(Ampliar) - L'escultor Domènec Fita al seu taller al barri de Montjuïc. 1974. Benjamí Cordón Puig. CRDI - Ajuntament de Girona.

Domènec Fita. Autorretrat. 1988

(Ampliar) - Domènec Fita. Autorretrat. 1988.

L'escultor Domènec Fita al seu taller al barri de Montjuïc. 1974

(Ampliar) - L'escultor Domènec Fita al seu taller al barri de Montjuïc. 1974. Narcís Sans Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés