Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions

Mezuzah i inscripció hebrea a la primera dovella de l'arc de la porta de la Torre del Governador


La inscripció de Fornells El text, que està inscrit al muntant dret de la porta de l’ajuntament, correspondria a una part de la inscripció que lluïa al muntant dret de la porta de la gran sinagoga de Girona, "transplantada" a la casa dita "la Torre del Governador", ja al segle XIV, i tindria, segons l’estudi de Jordi Casanovas, aquesta interpretació:
En aquesta inscripció es llegeix clarament la paraula Mezuzat (Muntants), seguida de dues lletres, la primera de les quals és una r mentre que la següent no es veu clarament; sembla que es podria tractar d’una bet, i així la inscripció es podria interpretar com a part del verset 21 del capítol 41 del llibre d’Ezequiel, on es fa referència als muntants quadrats de la porta de la nau del santuari segons la visió del futur temple de Jerusalem. Però també podria tractar-se d’una waw estranya amb l’extrem superior corbat, i això donaria una altra orientació a la interpretació. Aquests punts caldria estudiar-los amb més deteniment. (Jordi Casanovas i Miró, Girona- Barcelona 2002).

Al Museu d'Història dels Jueus de Girona hi ha reproduïda la porta i la inscripció, a la sala que s'anomena "de la sinagoga".

(Informació facilitada gentilment per Sílvia Planas, directora de l'Institut d'Estudis Nahmànides i del Museu d'Història dels Jueus)


  • Web de l'Ajuntament de Fornells de la Selva

  • Web del Patronat del Call de Girona

  • Museu d'Història dels Jueus de Girona




  • Història dels jueus a Girona
    Sèrie d'articles sobre la història dels jueus a la ciutat de Girona, fins l'any 1492.

  • Fornells de la Selva

    La mezuzah de la Torre del Governador

    Situació. A la masia anomenada Torre del Governador, actualment seu de l'Ajuntament del poble, situada davant l'estació del ferrocarril i datada al segle XV, hi destaca la porta dovellada de mig punt amb carreus de pedra adossats.
    Al muntant dret, i a l'arrencada de l'arc, la primera dovella presenta una inscripció hebrea, i el carreu de sota la cavitat d'una mezuzah.
    Una mezuzah és un receptacle al muntant dret de les portes de les cases jueves, que conté un pergamí enrotllat amb versets de la Torà

    Zoom Zoom Zoom
    (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)
  • El poble de Fornells de la Selva
  • Església parroquial de Sant Cugat

  • Història Aquests elements procedeixen probalement de la Sinagoga major del Call Girona, que va ser desmantellada durant el segle XV i una part dels elements arquitectònic foren traslladats per la família Bordils a la seva masia de Fornells de la Selva.
    Aquesta pràctica de reutilitzar elements de pedra tallats també la va dur a terme Joan de Sarriera, batlle general de Catalunya des de 1468, qui en el moment de l'expulsió dels jueus el 1492 va emprar làpides del cementiri jueu de Montjuïc, que li havien estat donades per la comunitat jueva, en la construcció del seu mas fortificat de Les Torres a Palau Sacosta.
    Al Museu d'Història dels Jueus de Girona es conserva un altre element procedent probablement d'aquesta mateixa Sinagoga: una làpida amb una inscripció que devia estar ubicada al costat de l'Aron ha-Qodeix, l'Armari Sagrat on es guardava el Sefer Torà, a la gran sinagoga de Girona del segle XIV. El text és una crida als fidels a seguir els manaments de la Llei jueva, amb la invocació del Salm de David: "Casa de Jacob, veniu i camineu a la llum de Jahvé; confieu en Ell tot el temps, oh poble, vesseu davant del seu rostre el vostre cor, ja que Déu és el nostre refugi, Selà. Obriu les portes perquè entri un poble just guardador de la lleialtat; lloeu Jahvé , el nostre Déu i postreu-vos a l'entrada dels seus peus. Sant és Ell. Els qui temeu Jahvé, lloeu-lo, tota la sement de Jacob, honreu-lo i temeu-lo, progènie tota d'Israel: veniu, adorem i postrem-nos beneïm la faç de Jahvé, el nostre Creador. Franquegeu les portes amb lloança i els seus atris amb llaüts, lloeu-lo, beneïu el seu nom: aixequeu les vostres mans cap al santuari i beneïu Jahvé. Aquest edifici fou construït el... dela creació del món. Poguéssim saciar-nos del bé dela teva llar, d'allò Sant del teu temple".

    Zoom

    Làpida de la Sinagoga de Girona. Segle XIV.
    Fotografia presa per gentilesa del Museu d'Història dels Jueus de Girona.

    Zoom

    Text del pergamí d'una mezuzah.

    (Clicar damunt les imatges per ampliar)

    Zoom Zoom Zoom
    (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

    Back - Back