Ajuda- Inici

Girona és una ciutat amb notables exemples de l'art romànic: temples, claustres, torres, i també l'excepcional mostra de l'art tèxtil del segle XI, el famós Tapís de la Creació.

Veure Mapa

Sant Nicolau

L'itinerari que ens portarà a visitar aquestes peces es pot iniciar a Sant Nicolau, església del segle XII bastida sobre restes molt més reculades, fruit d'una considerable restauració efectuada el 1943. L'interior d'aquest edifici, bellíssim i equilibrat, només és visitable quan s'hi duen a terme exposicions artístiques, o, molt recomanable, amb motiu de l'anual esdeveniment Girona Temps de Flors.

Sant Pere de Galligants

D'aquí podem seguir escassos metres per visitar Sant Pere de Galligants, antic monestir benedictí del segle XII, actualment seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya. A part de les col·leccions museístiques que conté, mostra de la petja de l'home a les nostres contrades des del Paleolític inferior a l'epoca baix-medieval, és notable el seu claustre, visita absolutament recomanable. De l'exterior cal destacar-ne la rosassa de la façana, el campanar i els armoniosos volums del seu àbsis, conjunt del que es pot tenir una magnífica visió des del Jardí del Dr. Figueres.

Els Banys Àrabs

D'aquí podem seguir en direcció a la Catedral, travessant el riu Galligants i el Passeig Arqueològic, des d'on gaudirem una vista cavallera de Sant Pere, per visitar, a l'inici del Passeig, els Banys Àrabs, els banys públics medievals -del segle XII-XIII- més ben conservats de Catalunya, que, malgrat el seu nom, són de construcció romànica i no àrab. S'hi poden visitar perfectament conservats els tres espais de que constaven: el frigidarium, la gran zona de banys freds, el caldarium, on es gaudia de banys calents, i el tepidarium la sala de banys de vapor i massatge. El conjunt conserva tota la infraestructura de forns, calderes, conduccions, cisternes i clavegueres.

El conjunt de la Catedral

Travessant l'antiga porta de la Gerunda romana, la Porta Gàl·lica, actualment Sobreportes, se'ns obre la plaça de la Catedral, edifici on podrem gaudir de peces tant importants com els capitells del seu claustre, l'anomenada Torre de Carlemany o el Tapís de la Creació.

Antic temple romà, damunt el qual es va bastir una primitiva catedral romànica, dels segles XII-XIII, encara conserva dos elements arquitectònics que en procedeixen: la Torre de Carlemany, una de les dues que tenia, i que va ser emprada com a contrafort en la construcció del temple gòtic, i el claustre, únic al món per la seva forma trapezoïdal i doble columnata. Els capitells, molts d'ells historiats, és un autèntic costumari medieval en pedra: hi abunden les representacions tant bíbliques com mitològiques, treballades amb una considerable minuciositat.

Al Tresor de la Catedral es conserva una peça única al món en la seva categoria: un treball tèxtil del segle XI, l'anomenat Tapís de la Creació, dit així per la simbologia dels cercles centrals, que en realitat és un brodat amb llanes de colors sobre un fons de llí. El fragment que se'n conserva és de 3,65 x 4,70 metres.

Visita virtual: les imatges

Anar

Sant Nicolau, segle XII.

Mostra
Anar

Sant Pere de Galligants, segle XII.

Mostra
Anar

Història de Sant Pere de Galligants.

Mostra
Anar

Claustre de Sant Pere de Galligants.

Mostra
Anar

Els capitells de Sant Pere de Galligants.

Mostra
Anar

La Catedral. Història.

Mostra
Anar

Carlemany i Girona.

Mostra
Anar

El Claustre de la Catedral.

Mostra
Anar

Els Capitells del Claustre de la Catedral.

Mostra
Anar

El Tapís de la Creació, segle XI.

Mostra
Mapa-Ajuda-Index