La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La sala 9 del Museu d'Història de la Ciutat de Girona està dedicada a la Guerra del Francès. A més del material multimèdia didàctic que s'hi projecta, i que explica els fets desenvolupats a la ciutat durant el període 1808-1810, les vitrines i les parets presenten una considerable representació d'objectes il·lustratius de l'època.
En aquest i els següents articles es mostren i descriuen aquestes peces, relacionant-les amb altres artícles i temàtiques que aporten informacions complementàries. La realització de les fotografies que s'hi mostren ha estat possible gràcies a la gentilesa i les facilitats donades pel Museu d'Història de la Ciutat.

Retrat de Mariano Alvarez de Castro

En una de les parets, es presenta un retrat del que va ser governador militar i polític durant l'etapa final del període al que ens referim. La pintura, a mida gairebé natural, presenta el militar, d'empeus; hi ha qui l'ha volgut veure retratat a la seva residència de la Casa Pastors, per la presència, a través d'un dels finestrals, del campanar de l'església de Sant Fèlix. Realment, la vista, des de l'esmentat edifici, no es correspondria amb aquesta.
Al pit presenta la creu de Santiago, ordre de la que era cavaller, com esmentava a l'inici dels seus edictes: "Don Mariano Alvarez de Castro, Lopez, Gonzalez del Pino, Troncoso de Liria, y Sotomayor, etc., Caballero del Hábito de Santiago, Mariscal de Campo de los Reales Exércitos, Capitan de los Reales Guardias de Infanteria Españolas, Gobernador Militar y Político interino de esta Plaza y sus Fuertes, Subdelegado de Rentas Reales, Comandante General de la Vanguardia del Exercito de Cataluña y Tropas del Ampurdán, y Presidente de la Junta de Gobierno, unida con la de Figueras".

Signatura d'Alvarez de Castro.

Amb la mà dreta aguanta i assenyala un document en el que es llegeix: "No quiero tener trato ni comunicación con los enemigos de mi Patria, recibiré en adelante á metrallazos á sus emisarios. Alvarez. Sitio de Gerona. 12 Junio 1809", que correspon al text de l'ofici que va adreçar a les tropes napoleòniques durant el tercer setge de la ciutat.

Sepulcre provisional de Mariano Alvarez de Castro

En un lateral de la mateixa sala s'hi troba el que va ser sepulcre provisional d'Alvarez de Castro, del 1810 aproximadament, fet de fusta policromada i metall. La coberta presenta una curiosa estructura teulada, daurada, i els peus, també daurats, són potes de lleó.

Sepulcre provisional d'Alvarez de Castro. C. 1810.

Presenta, policromat, l'escut d'armes d'Alvarez, quarterat: en el primer quart, d'or, una àguila amb les ales plegades, de sable; en el segon, d'argent, una creu de Santiago, de gules; en el tercer, faixat de gules i or; en el quart, d'argent, dos xipresos al natural sobre una terrassa de sinople; bordura d'atzur carregada amb vuit coloms d'argent. L'escut està envoltat de banderes i guions, i a la part inferior tambors i canons. De l'escut en penja la creu de distinció de la ciutat de Girona de 1810.

Sepulcre provisional d'Alvarez de Castro. C. 1810.

Aquesta distinció és una medalla d'or, penjant d'una corona cívica composta de fulles d'alzina, englantada d'or, de la que penja una cinta damasquinada formant unes aigües de color vermell foc, subjetant la creu distintiva semblant a la Creu de Malta, esmaltada de color vermell foc i castellada d'or entre els braços; al centre, un medalló ovalat amb la figura de Sant Narcís, amb una inscripció que diu: "Sitio de Gerona 1809". Al revers sobre el medalló, amb fons blanc, la llegenda: "La Patria el valor y la constancia".

A la sala, un tercer element directament relacionat amb Alvarez de Castro, pot passar desapercebut, per les seves reduïdes dimensions; a la vitrina que conté les figures de plom que representen els defensors de Girona durant els setges, desfilant, són encapçalades pel mariscal i el seu estat major.

"Setge de Girona". José Casado del Alisal (1832-1886). Oli sobre tela.




  • Guerra del Francès. Els esdeveniments a la ciutat de Girona que abocaren en els setges de 1808 i 1809, i les seves conseqüències posteriors per a la població.

  • Mariano Alvarez de Castro. Biografia i documentació sobre el mariscal Alvarez de Castro.

  • Documentació sobre la Guerra del Francès. Treballs i articles sobre els fets succeïts a Girona en el període 1808-1810. A destacar les transcripcions del Diario de Gerona.

  • "Ultimos momentos de álvarez". Article publicat al Programa de Fires de Girona de 1950.


    Fotografies preses per gentilesa del Museu d'Història de la Ciutat.

    Museu d'Història de la Ciutat

    Entrar-Index-Entrar

  • Detall del retrat d'Alvarez de Castro.

    Retrat d'Alvarez de Castro.

    Detall del retrat d'Alvarez de Castro.

    Detall del retrat d'Alvarez de Castro.

    Escut d'Alvarez de Castro al lateral del seu sepulcre.

    Detall del retrat d'Alvarez de Castro. Botons de la cassaca.

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés