La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Animal fantàstic. Pere Robredo. 1507-1510

Animal fantàstic. Pere Robredo. 1507-1510. Fragment del guardapols del retaule de Sant Feliu - (Ampliar)

Animal fantàstic. Pere Robredo. 1507-1510

Animal fantàstic. Griu. Pere Robredo. 1507-1510. Fragment del guardapols del retaule de Sant Feliu - (Ampliar)

Predicació de Sant Feliu a les dones. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu

Predicació de Sant Feliu a les dones. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu - (Ampliar)

Sant Feliu davant el pretor Rufí. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu

Sant Feliu davant el pretor Rufí. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu - (Ampliar)

Sant Feliu empresonat. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu

Sant Feliu empresonat. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu - (Ampliar)

Sant Feliu arrossegat per cavalls. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu

Sant Feliu arrossegat per cavalls. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu - (Ampliar)

Crucifixió de Sant Feliu. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu

Crucifixió de Sant Feliu. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu - (Ampliar)

Sant Feliu llençat d'un vaixell. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu

Sant Feliu llençat d'un vaixell. Joan de Borgonya, 1518-1521. Component del retaule de Sant Feliu - (Ampliar)

Rei David. Pere Robredo. 1507-1510

Rei David. Pere Robredo. 1507-1510. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Profeta Jeremies. Pere Robredo. 1507-1512

Profeta Jeremies. Pere Robredo. 1507-1512. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Rei Salomó. Pere Robredo. 1507-1512

Rei Salomó. Pere Robredo. 1507-1512. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Benaurat. Pere Robredo. 1507-1512

Benaurat. Pere Robredo. 1507-1512. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Els profetes Isaïes i Daniel. Pere (Perris) de Fontaines. 1515-1518

Els profetes Isaïes i Daniel. Pere (Perris) de Fontaines. 1515-1518. Tremp sobre fusta - (Ampliar)

Els profetes Isaïes i David. Pere (Perris) de Fontaines. 1515-1518

Els profetes Isaïes i David. Pere (Perris) de Fontaines. 1515-1518. Tremp sobre fusta - (Ampliar)

Crist ressuscitat. Detall. Joan Dartrica, Joan d'Aragó. 1504-1507

Crist ressuscitat. Detall. Joan Dartrica, Joan d'Aragó. 1504-1507. Policromat i daurat sobre fusta - (Ampliar)

Orant. Pere Robredo. 1507-1510

Orant. Pere Robredo. 1507-1510. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Àngel músic. Pere Robredo. 1507-1510

Àngel músic. Pere Robredo. 1507-1510. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Orant. Pere Robredo. 1507-1510

Orant. Pere Robredo. 1507-1510. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)


Museu d'Art de Girona

Del Gòtic al Renaixement. Retaule de Sant Feliu de Girona. És un retaule del primer Renaixement obra de Perris de Fontaines, Joan de Borgonya, Pere Robredo i Joan Venetrica o Dartrica, pintat entre 1504 i 1520. Aquest retaule, ara desmuntat, va presidir l’absis del temple gironí de Sant Feliu fins a la Guerra Civil, quan va ser desmuntat per evitar-ne possibles danys causats pels revolucionaris anticlericals. Actualment ocupa la totalitat de la sala 9 del museu. L’execució complerta del retaule va durar setze anys. A les taules principals s’hi representen les escenes de la vida i el martiri de Sant Feliu.
Va ser iniciat l’any 1504 pel pintor Perris de Fontaines, autor de la predel·la, i posteriorment continuat per Joan de Borgonya que va realitzar les taules centrals. La part escultòrica va ser realitzada per Pere Robredo i Joan de Ventrica

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)

El retaule originalment consistia en una composició de vuit taules de la predel·la (sotabanc), pintades per Perris de Fontaines, sis taules grans centrals, pintades per Joan de Borgonya entre el 1518 i el 1521, i diverses talles escultòriques ornamentals de diferents formats creades per Pere Robredo i Joan Venetrica o Dartrica. La mida del conjunt era de 15 x 11 metres, la qual cosa el convertia en el retaule més gran de tot Girona.
Es tracta d'un dels millors exemples de la transició del gòtic cap al renaixement a Catalunya. En paraules de Carme Clusellas, directora del Museu d'Art, el retaule "va ser creat per a exaltar a través de les imatges esculpides i pintades els dos sants patrons de la ciutat, Sant Narcís i Sant Feliu, a més d´explicar el martiri i mort de Sant Feliu, el primer màrtir de Girona, i exaltar també la fe cristiana". Les taules centrals expliquen el martiri de Sant Feliu de Girona.

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)

El retaule es va iniciar el 1504. En aquell moment les terres gironines i especialment la ciutat s’havia convertit en un punt d’atracció de molts artistes estrangers, la majoria arribats del nord d’Europa, que itineraven sols o amb el seu taller en busca de nous encàrrecs. El col·legi de canonges de la aleshores col·legiata de Sant Feliu de Girona va decidir impulsar l’obra del retaule major a principis del segle XVI.
Ningú podia preveure que la seva construcció duraria setze anys, que hi participarien cinc mestres: tres fusters i dos pintors, i que seria una de les obres més cares del moment, pagada en bona part gràcies a deixes testamentàries. El primer encàrrec el va rebre Joan Dartrica (van Etrica o Venetrica, segons les fonts documentals), fuster d’origen flamenc, establert a Girona on s’havia casat el 1498. El 10 de març del 1504 va signar el primer encàrrec per executar la part baixa, el bancal i el sotabancal, del retaule i l’any següent, amb un nou contracte, signava la continuació de la feina per a completar tota l’estructura de fusta. Paral·lelament, començava a treballar les imatges principals del retaule, la Marededúu i els sants Narcís i Feliu, l’escultor Joan d’Aragó, del qual se’n coneix poca obra i trajectòria.

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)

Pere Robredo. El 1507 Dartrica mort. Es desconeix fins on va arribar la seva mà, si bé se li atribueix la composició, plena de traceries calades i alts pinacles, seguint les influències de l’art flamenc. L’obra no es va aturar i, després d’un breu encàrrec a un fuster gironí, Joan Coll, la feina pendent la va continuar Pere Robredo, escultor originari de Burgos però establert a Girona, que s’hi va dedicar des del 1507 fins el 1510.
Amb Robredo i el seu taller es va completar tota l’obra de fusta: l’estructura, traceries calades, pinacles, dossers i les imatges i relleus que havien d’ornar tot el retaule. Quedava encara la feina de daurar i policromar-ho tot, així com els treballs de pintura de les taules del retaule. Però la manca de diners van aturar els treballs durant cinc anys.

L'ex-col·legiata de Sant Feliu de Girona. 1910-1920

L'ex-col·legiata de Sant Feliu de Girona. 1910-1920. S'hi aprecia, en primer terme, el cor, i al fons, el retaule sencer. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Pere (Perris) de Fontaines. El 1515 el pintor Pere (Perris) de Fontaines, originari de Béthune, prop de Pas de Calais i documentat a Catalunya des del 1500, va comen/çar els treballs per policromar, aplicant or i colors, la totalitat del moble i les taules del sotabanc. Probablement també se li haurien encarregat les taules centrals del retaule, però la mort de Fontaines, sobrevinguda el 1518 va aturar de nou les feines. La seva mort deuria colpir als seus col·laboradors, entre els quals Pere Mates; segurament van ser ells els que van deixar testimoni pintat en el mateix retaule del dia i any de la mort del mestre. De Fontaines, si bé se’n han documentat altres obres, avui sols és conserven aquestes taules del retaule de Sant Feliu.

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)

Joan de Borgonya (Burgunya). L’obra la va continuar Joan de Borgonya (o Burgunya segons els documents), pintor originari del centre d’Europa, documentat a Oriola i València des del 1496 i, a partir del 1510, establert a Barcelona, on hi va morir el 1525. Havien quedat per pintar les sis taules centrals que havien de narrar els martiris i la mort del primer màrtir gironí: sant Feliu. Per a composar les diferents escenes, Borgonya es va inspirar en gravats, especialment de Dürer, si bé en va fer una interpretació molt personal. La seva pintura, aplicada a l’oli, un dels primers exemples d’aquesta tècnica a Catalunya, és rica en cromatismes i detalls decoratius i, malgrat que pren models de composició de gravats flamencs, incorpora l’esperit renaixentista en l’ambientació arquitectònica, en els vestits i en les actituds elegants de les figures.
A Catalunya es tó documentada una producció abundant, si bé se’n conserven poques obres. A Girona, a més de les taules de Sant Feliu també pintà el retaule de "Santa Úrsula i les Onze Mil Verges" per a la Seu (1525).

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)

Les escultures del retaule. El retaule de Sant Feliu estava presidit per les escultures dels sants patrons de Girona, sant Feliu i sant Narcís, i de la Mare de Déu. Desenvolupava un complex i extens programa iconogràfic que exaltava el triomf de l’Església i la salvació a través de la fe: al sotabanc, escenes de la vida de Maria, profetes de l’Antic Testament i els sants Jordi i Miquel arcàngel; al banc o predel·la, els dotze apòstols en mig relleu, amb Crist ressuscitat al centre; separant les sis grans taules pintades amb escenes de la vida i els martiris de sant Feliu, sis pilars amb figures en talla de reis, profetes, àngels i benaurats; i a la part alta, coronant el dosser de la Mare de Déu, relleus del judici final i dues figures d’orants. Tot estava emmarcat amb traceries i dossers i amb talles ornamentals a la flamenca, i coronat per alts pinacles de traça gòtica.

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)

El 1936, a l'inici de la Guerra Civil, el retaule es va desmuntar i emmagatzemar a la Catedral de Girona. El 1943 es va construir un nou retaule per a l'església de Sant Feliu en el qual es van aprofitar parts de l'antic: diversos fragments dels laterals o guardapols, les figures de l'apostolat i la imatge de la Mare de Déu. La resta es conserva al Museu d'Art, majoritàriament exposada en aquesta sala.

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona

Sala del retaule de Sant Feliu de Girona - (Ampliar)


41º 59' 13" N
2º 49' 36" E
[Sales del segle XVI]

Museu d'Art de Girona

Museus

Sant Jordi. Perris de Fontaines. 1515-1518

Sant Jordi. Perris de Fontaines. 1515-1518. Tremp sobre fusta. Taula del sotabanc del retaule de Sant Feliu - (Ampliar)

Reconstrucció del retaule de Sant Feliu

Reconstrucció del retaule de Sant Feliu. Museu d'Art - (Ampliar)

Benaurada. Pere Robredo. 1507-1512

Benaurada. Pere Robredo. 1507-1512. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Benaurat. Pere Robredo. 1507-1512

Benaurat. Pere Robredo. 1507-1512. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Benaurada. Pere Robredo. 1507-1512

Benaurada. Pere Robredo. 1507-1512. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Anunciació. Pere (Perris) de Fontaine. 1515-1518

Anunciació. Pere (Perris) de Fontaine. 1515-1518. Tremp sobre fusta. Taula del sotabanc del retaule - (Ampliar)

Nativitat. Pere (Perris) de Fontaine. 1515-1518

Nativitat. Pere (Perris) de Fontaine. 1515-1518. Tremp sobre fusta. Taula del sotabanc del retaule - (Ampliar)

Adoració dels Mags - Epifania. Pere (Perris) de Fontaine. 1515-1518

Adoració dels Mags - Epifania. Pere (Perris) de Fontaine. 1515-1518. Tremp sobre fusta. Taula del sotabanc del retaule - (Ampliar)

Assumpció de la Mare de Déu. Pere (Perris) de Fontaine. 1515-1518

Assumpció de la Mare de Déu. Pere (Perris) de Fontaine. 1515-1518. Tremp sobre fusta. Taula del sotabanc del retaule - (Ampliar)

Benaurat. Pere Robredo. 1507-1512

Benaurat. Pere Robredo. 1507-1512. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Benaurat. Pere Robredo. 1507-1512

Benaurat. Pere Robredo. 1507-1512. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Benaurat. Pere Robredo. 1507-1512

Benaurat. Pere Robredo. 1507-1512. Daurat i policromat sobre fusta - (Ampliar)

Fragments de traceria del retaule. Pere Robredo. 1507-1510

Fragments de traceria del retaule. Pere Robredo. 1507-1510. Daurat sobre fusta - (Ampliar)

Sant Miquel. Pere (Perris) de Fontaines. 1515-1518

Sant Miquel. Pere (Perris) de Fontaines. 1515-1518. Tremp sobre fusta - (Ampliar)

Crist ressuscitat. Joan Dartrica, Joan d'Aragó. 1504-1507

Crist ressuscitat. Joan Dartrica, Joan d'Aragó. 1504-1507. Policromat i daurat sobre fusta - (Ampliar)

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Pedres de Girona