La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Acte en memòria dels bombardejos de Girona durant la Guerra Civil. Museu d'Història de la Ciutat
Dimecres 5 de setembre 2012

En el marc de l’exposició "Catalunya bombardejada" s'ha dut a terme un acte en memòria i homenatge a totes les persones que van patir els bombardejos indiscriminats sobre la població de Girona. En el decurs de l'acte, que ha comptat amb la presència de testimonis dels bombardejos acompanyats dels representants institucionals, s'ha presentat un tràiler del documental "Amagats sota terra", dirigit per Quim Paredes amb l'assessorament de l'historiador Jaume Prat i Jordi Pericot.

Ampliar (Ampliar) - Ciutadans i combatents republicans salvant pertinences d'un bombardeig aeri al grup de Cases Barates de Sant Adrià del Besòs. Fotografia de la documentació de l'exposició. Arxiu Nacional de Catalunya.

L'exposició "Catalunya bombardejada"

Del 7 d'agost a l'11 de setembre de 2012, s'ha pogut visitar a l'espai "La Carbonera" del Museu d'Història de la Ciutat l'exposició amb motiu del 75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i les infraestructures catalanes, mostra produïda pel Memorial Democràtic que recorda les més de 5.000 víctimes mortals i els milers de ferits a conseqüència dels bombardejos durant la Guerra Civil espanyola, i destaca la resistència ciutadana davant l'atac indiscriminat i sistemàtic a nombrosos municipis catalans.

L'exposició es va complementar, el dissabte, 18 d’agost, amb una visita guiada a la sala de la guerra civil del Museu d'Història de la Ciutat i al refugi antiaeri del Jardí de la Infància

Ampliar
(Ampliar) - Bombardeig sobre la zona del carrer del Carme, 1939. Ufficio Storico dell’Aeronautica Militare de Roma. Publicada a "Bombes sobre Girona. La defensa passiva a la Guerra Civil: barricades, trinxeres i refugis antiaeris"

Bombardejos a ciutats i pobles catalans

La Guerra Civil Espanyola (1936-1939) s'ha considerat històricament el prefaci de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), entre d'altres motius, per la internacionalització del conflicte, per les causes enfrontades i pels mètodes de guerra. Un d’aquests mètodes fou el bombardeig aeri indiscriminat i sistemàtic sobre la població civil. Catalunya va sofrir especialment els seus efectes a partir de 1937, ara fa 75 anys. En aquesta exposició s’hi poden trobar mostres de com l'anomenada rereguarda republicana va desaparèixer, esdevenint un dels objectius de l'aviació: franquista, que comptà amb el decisiu suport de l'aviació alemanya i italiana.

El bombardeig d'un gran nombre de municipis catalans (entre els que destaquen Barcelona, Granollers, Lleida, Girona, Figueres, Tarragona i Reus), va ocasionar més de 5.500 víctimes mortals i incomptables ferits, a més d’una gran destrucció i un record traumàtic que encara avui resta en la memòria col·lectiva dels ciutadans. Tot i així, la població catalana va destacar per la seva capacitat de resistència passiva i activa, ja fos amb defenses antiaèries o construint refugis, però la fi de la guerra va sumir-la en una llarga dictadura, en un oblit forçat, que aquesta mostra, sumant-se a les moltes iniciatives que es duen a terme per tot el país, pretén exposar a la llum pública.

(Text de la documentació de l'exposició)

Tràiler del documental "Amagats sota terra"

Acte d'homenatge a les víctimes del bombardejos i presentació del documental "Amagats sota terra"

ElMuseu d'Història de la Ciutat va acollir el dimecres 5 de setembre 2012 un acte d'homenatge a les víctimes dels bombardejos de Girona durant la Guerra Civil, organitzat per l'Ajuntament i el Memorial Democràtic. L'alcalde, Carles Puigdemont; el director del Museu d'Història, Pere Freixas, i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Palou-Loverdos, encapçalaren l'acte, en el que participaren els testimonis supervivents dels bombardejos Manel Baulida, Ramon Feliu i Enric Mirambell, així com l'historiador Jaume Prats i Quim Paredes, director del documental "Amagats sota terra".

Durant l'acte s'ha projectat el tràiler d'aquest treball sobre la Guerra Civil i els bombardejos a Girona, document audiovisual que va sorgir en paral·lel al llibre "Bombes sobre Girona : la defensa passiva a la guerra civil 1936-1939: barricades, trinxeres i refugis antiaeris", que van publicar Jaume Prat i Jordi Pericot, i que va ser presentat al Saló de Plens de l'Ajuntament.

A la ciutat de Girona, van morir 81 persones a causa dels cinc bombardejos ocasionats per l'aviació feixista a les ordres del general Franco. El primer atac el va patir el dia 20 d'abril de 1938 i va causar 11 víctimes mortals i un nombre indeterminat de ferits.

Com a la resta de Catalunya, la defensa passiva de Girona es va configurar mitjançant la construcció de barricades, trinxeres i refugis col·lectius. Els mesos de gener i febrer de 1939 l'aviació alemanya i italiana va castigar durament la ciutat amb 4 atacs més. El nombre de víctimes mortals d'aquests darrers bombardejos va ser d'una cinquantena, aproximadament, i el nombre de ferits va superar el centenar.


"Bombes sobre Girona". Presentació del llibre, del que en són autors Jaume Prat i Jordi Pericot, al Saló de plens de l'Ajuntament de Girona.

"Temps de Flors 2012 al refugi del Jardí de la Infància". Reportatge fotogràfic del refugi antiaeri durant l'esdeveniment ciutadà.

"El refugi del Jardí de la Infància". Reportatge fotogràfic del refugi antiaeri del Jardí de la Infància.

"Els refugis antiaeris". Article sobre els refugis construïts durant la Guerra Civil a Girona.

"Carles Rahola i el refugi del Jardí de la Infància". Article sobre el text de Carles Rahola "Refugis i jardins".

Cartell de l'exposició "Catalunya bombardejada", a l'espai "La Carbonera" del Museu d'Història de la Ciutat de Girona

Ampliar
(Ampliar) - Una dona plora el seu marit, mort en el bombardeig efectuat per l'aviació italiana Aviazzione Legionaria, amb avions Savoia S-79, sobre el Liceu Escolar. Lleida, novembre de 1937. Fotografia de la documentació de l'exposició. Arxiu Nacional de Catalunya.

Ampliar (Ampliar) - Cartell de presentació del documental "Amagats sota terra".

Ampliar (Ampliar) - El refugi de la plaça del Carril (Poeta Marquina). Planta. Dibuix de Jordi Pericot.

Ampliar (Ampliar) - El refugi de la plaça del Carril (Poeta Marquina). Alçada. Dibuix de Jordi Pericot.

Bomba de 250 quilos amb les que anaven equipats els aparells Savoia-Marchetti S.M.79 de l'Aviazione Legionaria, bombarders que actuaren contra Girona. Viquipèdia.

[Més imatges]----------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés