La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Aquest carrer, de traçat en angle recte i que a l'Edat Mitjana es trobava dins l'anomenat burg de Sant Feliu, ha donat nom al jardí públic, de petites dimensions i ric en detalls i simbologia, que s'obre al final d'un dels seus brancals. El tram que aboca actualment a la Plaça de Sant Pere, el 1535 s'anomenava carrer de l'Angelot.

L'àngel situat damunt la porta d'entrada del Jardí de l'Àngel.

Els orígens de l'anomenat Jardí de l'Àngel se situen en una horta que hi havia en aquest mateix indret, a redòs d'un considerable pany de la muralla medieval, i que servia de lloc de reunió per un grup d'intel·lectuals de la ciutat. De l'antiga utilització encara se'n conserva un pou i un safareig.

El pas d'horta a jardí va ser obra del poeta i activista cultural gironí Josep Tarrés i Fontan, qui va dissenyar i crear l'actual Jardí de l'Àngel l'any 1998, el va dotar d'una cosmogonia angelical i com un lloc misteriós i màgic, arrecerat del món i obert a l'esperit.

Una de les fornícules amb el nom de l'àngel Gaddiel.

Contribueix a aquesta atmosfera el fet d'haver-hi construit uns petits murets amb fornícules que contenent unes planxes de llautó amb els noms dels àngels jueus, i les representacions botàniques de les plantes bíbliques i mediterrànies: la figuera, el magraner, l'acant, l'espígol, etc.

De les dues estàtues qui hi ha, la de l'àngel de sobre l'entrada prové del cementiri de Girona, i el que hi ha situat a l'interior, l'àngel Metatron (1), és de mitjans del segle XIX.


Notes

(1) - Metatron és el nom d'un àngel present al judaïsme i algunes branques del cristianisme. No obstant, no s'en fa cap referència al Tanaj jueu l'Antic Testament dels cristians, ni al Nou Testament cristià.

A les primeres escriptures cabalístiques es diu que Metatron va crear un cub a partir de la seva pròpia ànima. El cub de Metatron es considera també un glif sagrat, i a vegades es dibuixa al voltant d'un objecte o persona per protegir-lo dels dimonis i els poders satànics. Aquesta idea també apareix a l'Alquimia, en la que el cercle va ser considerat un cercle de contenció, o un cercle de la creació.

La fruita de la vida, un element de la Flor de la Vida, un cos de la geometria sagrada, està composta per tretze cercles. Si cada cercle es considera un "node", i es connecta amb el següent mitjançant una única línia recta, dóna un resultat total de setanta-vuit linies. Així, el cub de Metatron és un cos geomètric directament obtingut de la "Fruita de la vida"; dins del cub es poden trobar altres cossos, com els dos models dimensionals dels cinc sòlids platònics.

Tornar al text


Bibliografia

- La ciutat de Girona l'any 1535. Josep Canal, Eduard Canal, Josep Ma. Nolla i Jordi Sagrera. Ajuntament de Girona, 1995. ISBN 84-86837-56-1.




  • Jardí de l'Àngel. Reportatge fotogràfic del jardí en diversos moments de l'any.

  • Back

    L'àngel Metatron, dins el Jardí de l'Àngel.

    Cub de Metatron, amb els tretze cercles de la "Fruita de la vida"; mitjançant el traçat de línias s'obté el Cub de Metatron, que seria únicament el contingut de l'hexaedre central que apareix al dibuix.

    Detall de l'àngel de sobre la porta del jardí.

    Floració d'una planta d'acant del jardí.

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés