La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Història del Museu. La Casa Masó és la casa natal de Rafael Masó (1880-1935), una de les obres més importants de la seva arquitectura i l'única que està oberta al públic de les famoses cases del riu de Girona. La casa s'ha conservat amb el mobiliari i la decoració de l'època noucentista, i també ofereix unes vistes inèdites de la ciutat.
La Casa Masó actual és el resultat de la successiva unió de quatre cases adquirides per la família entre mitjans del segle XIX i principis del XX, i el seu aspecte actual és semblant al que va tenir després de l'última intervenció de Rafael Masó, l'any 1919. Des de 2006 la casa és propietat de l'Ajuntament de Girona i està gestionada per la Fundació Rafael Masó.

Despatx de Santiago Masó (1878-1960) germà de Rafael Masó, qui va heretar la casa a la mort dels seus pares

(Ampliar) - Despatx de Santiago Masó (1878-1960) germà de Rafael Masó, qui va heretar la casa a la mort dels seus pares. Viquipèdia.

Història d'una casa lligada a una família. Situada al número 29 de carrer Ballesteries de Girona, guarda la memòria de diverses generacions familiars i esdevé un símbol del desplegament del Noucentisme a Girona. L'edifici consta de planta baixa, tres pisos i terrat. La façana del carrer Ballesteries denota influències secessionistes, alhora que també s'utilitzen elements del llenguatge Barroc, amb frontons circulars damunt dels balcons.
La part posterior dóna al riu Onyar amb galeries de vidre i ceràmica decorativa que recull motius populars. L'escala i els interiors foren dissenyats pel mateix arquitecte segons les regles de l'estil modernista. és d'obra estucada. és una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Cuina de la Casa Masó

(Ampliar) - Cuina de la Casa Masó. Viquipèdia.

Durant més de 150 anys ha estat la casa pairal dels Masó i els seus avantpassats. A partir de 1910, l'immoble va acollir les primeres intervencions del fill arquitecte Rafael Masó i Valentí, que havia obtingut el títol l'any 1906 a Barcelona. S'hi exhibeix un seguit d'objectes i mobiliari dissenyats per l'arquitecte per complaure els seus pares en dates assenyalades: draps de taula, cobrellits, làmpada, jardineres, etc. A partir de 1911 Rafael Masó va rebre l'encàrrec del seu pare per reformar totalment la casa i adequar-la a les necessitats d'una família nombrosa. Rafael Masó va aprofitar aquesta intervenció per donar a la casa un aspecte més noble, en consonància amb l'ascens social experimentat per la família. Per aconseguir el seu objectiu va recórrer a elements de la tradició arquitectònica catalana que combinà amb innovacions de la seva arquitectura que aleshores vivia un procés de revisió vers el moviment noucentista que s'estava gestant.

Una de les sales temporals d'exposició

(Ampliar) - Una de les sales temporals d'exposició.

La cronologia de les intervencions. Entre 1910 i 1918 Rafael Masó Valentí reformà la seva casa natal en dos moments. Els anys 1910-12 unifica les façanes del riu i del carrer que portaven els números 31, 33 i 35. A l'interior, dissenyà el menjador amb els vitralls emplomats, l'escala de fusta interior i la claraboia del segon pis. També dibuixà diversos objectes per l'interior com la làmpada i part dels mobles del menjador, les jardineres de la galeria i algunes peces tèxtils brodades.
L'any 1918 tornà a intervenir a la casa per al seu germà Santiago Masó, que ja havia adquirit el número 29. Fou el moment de l'acabament total de les dues façanes amb el coronament per la banda de l'Onyar, algunes peces del menjador com el trinxant i el bufet, el despatx d'advocat i la cambra de bany del segon pis. Posteriorment tornà a intervenir en el tercer pis dissenyant el mobiliari del seu germà Joan Masó.
Al primer pis, Masó va cercar en la distribució interior i especialment en el disseny del vestíbul i l'escala interior, l'optimització de l'espai en benefici de l'aparença d'amplitud, gràcies també al recurs de l'escala interior de fusta i la llum zenital de la claraboia com innovació tècnics remarcable. La combinació dels colors, dels materials i dels dissenys, que ja avançaven el canvi cultural i estètic del noucentisme, van permetre al jove arquitecte experimentar en la casa pròpia propostes que després esdevindrien icòniques en altres projectes seus.

Menjador de la Casa Masó

(Ampliar) - Menjador de la Casa Masó. Viquipèdia.

El segon espai a destacar del primer pis és el menjador familiar. Rafael Masó va dissenyar un clos entre vitralls que va esdevenir el nucli privilegiat de la vida familiar, i l'escenari de dinars i trobades on sovint hi eren convidats els amics que Masó havia fet a Barcelona. El menjador està decorat amb un mobiliari de gust popular propi del noucentisme. L'element protagonista és la gran làmpada de ferro amb farbalà brodat que els fills Masó regalaren als seus pares el 1910 i que fou dissenyada per l'arquitecte i executada per Nonito Cadenas pel que fa al treball del ferro i per les seves germanes Paula i Angelina i la seva promesa Esperança Bru, pel que fa al brodat. El conjunt del menjador s'enriqueix amb escollides pintures, escultures, com "Dona del farcell", Ca. 1906, d'Enric Casanovas i peces de ceràmica antiga.

Cambra de bany de la Casa Masó

(Ampliar) - Cambra de bany de la Casa Masó. Viquipèdia.

El tercer escenari de la intervenció de Masó el trobem en la galeria que dóna al riu. Per la seva situació estratègica, ofereix perspectives inèdites de la ciutat i al mateix temps esdevé un espai de repòs, decorat a la mediterrània, recollint un altre dels referents propi del món noucentista.
Masó va tornar a intervenir en l'espai del primer pis set anys més tard, quan mort el pare, Rafael Masó i Pagès, heretà la casa el primogènit, l'advocat i polític Santiago Másó. En aquell moment, Santiago va adquirir la darrera finca del conjunt, corresponent al número 29 i encarregà al seu germà l'adequació del nou espai i de part de la casa familiar per al seu ús particular i exercici professional.
En aquesta planta, el nou propietari encarregà al seu germà un projecte pel seu nou despatx d'advocat. Rafael Masó hi projectà una llibreria de paret de factura noucentista, decorada amb vidres bufats alemanys provinents del viatge de noces de l'arquitecte. També hi va disposar una taula de despatx i unes poltrones de conjunt. El disseny del mosaic del terra fou encarregat a Josep M. Pericas, company de promoció i amic de Rafael Masó.

Una de les sales temporals d'exposició

(Ampliar) - Una de les sales temporals d'exposició durant la mostra "Els Masó: artistes i col·leccionistes" (2017).

La distribució interior de l'espai, probablement heretat de l'antiga configuració de cases independents de la finca, es manté en l'estructura de dúplex com innovació domèstica de l'època. En aquest context, quan Masó va planificar l'espai, preveia destinar les plantes primera i segona a l'habitatge dels seus pares i els seus germans i les plantes tercera i quarta a la seva pròpia casa, que havia d'habitar amb la seva esposa Esperança Bru. En aquest context Masó dissenyà l'escala de fusta de llistons verticals que ha esdevingut una icona imprescindible de la seva obra, i que s'inspira en altres realitzacions d'arquitectes europeus del moment. Masó preveia repetir la mateixa solució de l'escala al seu habitatge propi, però el projecte s'estroncà quan definitivament l'arquitecte i la seva esposa no es varen instal·lar a la Casa Masó.
En el segon pis de la finca Santiago Masó hi disposaria les seves estances privades i novament va recórrer al seu germà arquitecte, en aquesta ocasió per la construcció d'una cambra de bany, la primera de la història de la finca, que Rafael Masó decorà amb profusió de ceràmica groga i ocre i uns vitralls amb ornamentació floral de clara estilització noucentista.
Posteriorment Joan Masó, farmacèutic, impressor i germà de l'arquitecte, en casar-se l'any 1924 s'instal·la en el pis que en principi s'havia previst per Rafael Masó i Esperança Bru, i novament va recórrer al seu germà arquitecte per l'adequació dels espais i el disseny del mobiliari. Aquesta circumstància ens permet copsar l'evolució estilística i formal de l'arquitecte a través dels testimonis deixats.

Una de les habitacions de la Casa Masó

(Ampliar) - Una de les habitacions de la Casa Masó. Viquipèdia.

Durant el segle i mig d'història dels Masó a la seva casa pairal, i especialment durant els darrers cent anys que hi ha viscut la generació Masó-Valentí, la casa s'ha enriquit amb un conjunt d'obres d'art com a fruit de l'activitat artística dels seus membres, del gust pel col·leccionisme i de les relacions d'amistat amb artistes contemporanis.
Les arts plàstiques més representades són la pintura i l'escultura. Pel que fa a la pintura, a més de l'obra pròpia de l'avi Gaudenci Masó i del pare de l'arquitecte, Rafael Masó i Pagès, hi trobem una bona mostra de pintura catalana de principis del segle XX, especialment de paisatges i retrats. A les parets de la casa hi ha de quadres de: Laureà Barrau, Modest Urgell, Joan Brull, Lluís Graner, Baldomer Gili Roig i Iu Pascual. També es conserva una bona col·lecció de dibuixos. S'exposen, entre altres, dos dibuixos atribuïts a Francisco de Goya i altres de Marià Salvador Maella, Eugenio Lucas i Vicent López i Portaña.
L'escultura hi és representada amb peces noucentistes dels artistes gironins Fidel Aguilar i Adolf Fargnoli. Altres autors representats són Enric Casanovas, amb l'esmentada "Dona del farcell", Josep Llimona amb la figura de "Verge amb nen" de la cambra de Joan Masó, i Josep Armengol amb la figura "Dona que es pentina".
Des de 2006 és propietat de l'Ajuntament de Girona i és gestionada per la Fundació Rafael Masó. Des del 28 d'abril de 2012 està oberta al públic mitjançant visites guiades.


 • Exposició "Masó: interiors"
  Article i reportatge fotogràfic de l'exposició al Museu d'Història de Girona, un recorregut per l'interior de nou habitatges dissenyats per l'arquitecte Rafael Masó Valentí al llarg de la seva carrera, entre 1907 i 1932. • --- Back - Index

  Retrat de Rafael Masó, per Prudenci Bertrana. 1905

  Retrat de Rafael Masó, per Prudenci Bertrana. 1905. Carbó sobre paper.

  Vista de l'interior del menjador de la Casa Masó al carrer Ballesteries amb la taula parada per celebrar el dia de Pasqua. 1923

  (Ampliar) - Vista de l'interior del menjador de la Casa Masó al carrer Ballesteries amb la taula parada per celebrar el dia de Pasqua. 1923. Joan Masó Valentí. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Estada de la família Masó al Mas Bru de Domeny. Retrat de Rafael Massó i Esperança Bru, amb els seus fills Rosa, Francesc i Jordi, a la porta d'un estable del Mas Bru. 1925

  (Ampliar) - Estada de la família Masó al Mas Bru de Domeny. Retrat de Rafael Massó i Esperança Bru, amb els seus fills Rosa, Francesc i Jordi, a la porta d'un estable del Mas Bru. 1925. Joan Masó Valentí. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Retrat d'una dona llegint en un balcó de la Casa Masó al carrer Ballesteries. Possiblement es tracti de Josefina Aragó. 1923

  (Ampliar) - Retrat d'una dona llegint en un balcó de la Casa Masó al carrer Ballesteries. Possiblement es tracti de Josefina Aragó. 1923. Joan Masó Valentí. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Retrat d'estudi de Francesc Masó Bru, primer fill de Rafel Masó. 1932-1935

  (Ampliar) - Retrat d'estudi de Francesc Masó Bru, primer fill de Rafel Masó. 1932-1935. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Retrat de la família Aragó-Masó. Al centre, el matrimoni format per Estanislau Aragó i Maria Masó. A banda i banda les seves filles: Montserrat a l'esquerra Anna Maria a la dreta. Assegut davant, Narcís-Jordi Aragó. 1939

  (Ampliar) - Retrat de la família Aragó-Masó. Al centre, el matrimoni format per Estanislau Aragó i Maria Masó. A banda i banda les seves filles: Montserrat a l'esquerra Anna Maria a la dreta. Assegut davant, Narcís-Jordi Aragó. 1939. Joan Masó Valentí. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Galeria sobre l'Onyar de la Casa Masó

  (Ampliar) - Galeria sobre l'Onyar de la Casa Masó. Viquipèdia.

  Vista de la Catedral des de la Casa Masó al carrer Ballesteries. 1943

  (Ampliar) - Vista de la Catedral des de la Casa Masó al carrer Ballesteries. 1943. Joan Masó Valentí. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Interior de la Casa Masó

  (Ampliar) - Interior de la Casa Masó. Viquipèdia.

  Façana sobre l'Onyar

  (Ampliar) - Façana sobre l'Onyar.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés