La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dissabte 21 d'abril 2018 es va inaugurar oficialment la nova denominació de l'antiga plaça de la Constitució a la nova de plaça de l'U d'octubre de 2017, amb el descobriment d'una placa commemorativa.
El canvi de nom es va acordar en un Ple de l'Ajuntament el dilluns 12 de febrer del 2018. El 6 de desembre 2017 ja s'havia canviat de forma simbòlica en una concentració ciutadana que hi va tenir lloc.

Moment del descobriment de la placa commemorativa

(Ampliar) - Moment del descobriment de la placa commemorativa.

L'Ajuntament, conjuntament amb diferents entitats independentistes, van commemorar el canvi de nom de la plaça de l'U d'octubre de 2017 amb la presència de centenars de persones.
Abans del descobriment de la placa, es varen dur a terme diverses activitats, coincidint amb l'inici de les Festes de Primavera: danses, sardanes, vermut, cercaviles i concerts. Seguidament es va descobrir de la placa situada a sota de l'escultura de la nena nascuda el dia de la Constitució i que explica per què l'espai ha canviat de nom. L'alcaldessa, Marta Madrenas, anava acompanyada del vicepresident del Parlament, Josep Costa, i dels alcaldes de dues poblacions on la policia també hi va actuar: Marc Puigtió de Sant Julià de Ramis, i Joaquim Mateu, d'Aiguaviva. També del nou president de l'AMI (Associació de Municipis per la Independència), Josep Maria Cervera, així com representants veïnals, dels CDRs, de la CUP, ERC-MES i del PDeCAT. L'acte el va dirigir Sergi Font, de Girona Vota.
A la placa s'hi pot llegir "Durant el referendum de l'U d'Octubre de 2017, la ciutadania de Girona va patir la brutal agressió de les forces de seguretat espanyoles quan exercia de forma lliure i pacífica el seu dret de vot", en català, castellà, francès i anglès.

El parlament del President Carles Puigdemont

(Ampliar) - El parlament del President Carles Puigdemont.

Seguidament hi va haver els parlaments. Va començar una representant de l'Associació de Veïns del Mercadal, Consol Vila, acompanyada del president, Ferran Girón, que va repassar la història del barri i de la plaça. També va intervenir un representant de la Federació de Veïns de Girona, Romà Monreal, i voluntaris que l'u d'octubre eren als col·legis Bruguera i Eiximenis, Marta Escuder i Joan Quer.
Abans de la intervenció final de l'alcaldessa, es va passar un missatge gravat en vídeo del president Carles Puigdemont, que va ser aclamat amb crits de "És Puigdemont, el nostre president". El també exalcalde de Girona, des de Berlín, va dir que esperava fer "una visita en aquesta feliç plaça algun dia". I va indicar que representa un espai d'orgull per a tots els gironins que, segons va afirmar, volen viure en comunió amb tots els pobles del món i els pobles d'Espanya.
Finalment, l'alcaldessa va llegir un manifest consensuat amb la CUP-Crida per Girona i ERC-MES en què va ressaltar valors com llibertat, democràcia i dignitat per explicar què signficava la nova denominació de la plaça. Madrenas va recordar les muralles enormes i pacífiques que van fer aquell dia els presents als col·legis.

title=

(Ampliar) - Sardanes a la plaça.


Sergi Font, president d'Òmnium, durant el seu parlament

(Ampliar) - Sergi Font, president d'Òmnium, durant el seu parlament.

El Tarlà va posar una altra nota festiva a l'esdeveniment

(Ampliar) - El Tarlà va posar una altra nota festiva a l'esdeveniment.

La placa de la plaça

(Ampliar) - La placa de la plaça.

Descobriment de la placa

(Ampliar) - Descobriment de la placa.


[Més imatges]------ Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés