La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'escultura

Al carrer del Bellaire del Barri Vell de Girona, prop de Sant Pere de Galligants i situada damunt la plataforma del riu del mateix nom, es troba l'escultura de Mim Juncà, del 2003, una fosa de bronze amb tècnica de la cera perduda, que treballa el tema de l'infinit, simbolitzat amb una Cinta de Moebius.

Ampliar
(Ampliar) - Detall de "Infinit" de Mim Juncà

Damunt el cub que li serveix de base, una figura d'un ésser humà aguanta entre les seves mans una Cinta de Moebius. El personatge observa la forma matemàtica meditant sobre la trascendència i el concepte d'infinitut, en contraposició a la utilització lúdica que també s'en pot fer de la forma. L'artista va indicar que, aquest "infinit [...] voldria que fós la meva aportació al món dels objectes de mentida, de les joguines".

Ampliar
(Ampliar) - Detall de "Infinit" de Mim Juncà

La Cinta de Moebius

La Banda o Cinta de Moebius, un dels objectes matemàtics més famosos dins i fora de la pròpia matemàtica, és una superfície d'una sola cara i un sol contorn, que té la propietat matemàtica de ser reglada, i és topològicament no orientable. Va ser descoberta de manera independent pels matemàtics alemanys August Ferdinand Moebius i Johann Benedict Listing l'any 1858.

Varen raonar físicament que existeixen superfícies amb una sola cara. La més simple d'aquestes superfícies és aquesta Cinta, que es pot fabricar amb una tira rectangular de paper, unint els dos extrems després de girar-los. Un insecte que es desplacés damunt aquesta superfície per la mitjana de la tira, tornaria indefinidament a la seva posició inicial al costat inferior. Així ho va desenvolupar gràficament M.C. Escher (1898-1972), en diverses de les seves obres de la sèrie "Moebius Strip".

"Moebius Strip" de M.C. Escher. (Viquipèdia)

[Galeria d'imatges]

Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés