La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Els capgrossos de Girona

Són uns personatges simpàtics que mai es perden un esdeveniment ciutadà, sempre a primera fila, obrint pas, generalment acompanyant els gegants, i ballant al so de diversos instruments musicals.

Els gironins han batejat els actuals capgrossos, tot i que mai han passat prop d'una pila baptismal, amb noms que es refereixen a diversos indrets de la Girona Vella. Tres d'ells fan una clara referència al món dels negocis (l'Argentera, el Mercader, i la Marieta de les Cols), un, a la política ciutadana (el Ciutadà), dos als orígens i valoracions camperoles dels entorns (la Pericota i el Merdisser), un altre té connotacions religioses, gairebé místiques (la Beneta de la Força), un altre mostra l'ambivalència d'una arma (caça, guerra), el Ballester, i el darrer, l'Esquivamosques, amb els seus insectes enganxats constantment, és la tradició i la llegenda.

Ampliar

(Ampliar) - Els capgrossos vells durant una cercavila pels carrers, 1920-1935. Ajuntament de Girona.

Els primers capgrossos

A Girona no n'hi van haver fins l'any 1868. Seguint el costum de fer-los formar per parelles, se'n van comprar dues que tingueren un bon acolliment. L'any 1876 se n'adquirí una altra, que portava cabellera postissa, i a més un "nano" que anava desaparellat fent "d'esquivamosques": era el popular "Berruga", el més petit i menys capgros que els seus companys. Barbut i vestit virolat, obria la marxa de la comparsa portant un fuet que no havia de fer servir mai. La mainada el coneixia i el cridava al seu pas.

El juny de 1890 es vells nans varen ser substituïts per unes altres dues parelles, comprades a Barcelona, riolera l'una i morruda l'altra. Ells anaven cofats amb tricorni i elles amb una mena de còfia. Com que no tenien braços, els penjaven les mànigues buides.

Ampliar

(Ampliar) - Els capgrossos vells a la plaça del Correu Vell, 1920-1935. Ajuntament de Girona.

El 3 de maig de 1907, es va acordar augmentar la col·lecció amb dos exemplars més: ell, un cap-gros amb un nas arremangat de gran tamany, calb, amb patilles, mirant de reüll, i vestit amb un batí. Ella, una vella amb ulleres, somrient amb la boca desdentegada. Aquestes parelles, amb en "Berruga", formaren la comparsa gironina durant tot el primer quart del segle XX. Ballaven, i el seu ball consistia simplement en giravoltar damunt els peus, a la música d'un flabiol i tamborí, substituït per un acordió quan l'onada de modernisme l'infiltrà en la tradició i els costums.

Ampliar

(Ampliar) - Els Gegants, els Capgrossos i l'Àliga de Corpus, juntament amb els ministrils, davant la farmàcia Roca, a la plaça de l'Oli, 1920. Foto Lux. Ajuntament de Girona.

Els capgrossos de la ciutat davant la porta de l'Ajuntament, a la plaça del Vi. 1950

(Ampliar) - Els capgrossos de la ciutat davant la porta de l'Ajuntament, a la plaça del Vi. 1950. Ajuntament de Girona.

Els capgrossos nous

El 1962 l'Ajuntament de Girona va encarregar al llibreter, editor i il·lustrador Joaquim Pla Dalmau que dissenyés una nova comparsa de capgrossos per substituir els que havien desaparegut amb les greus inundacions aquell mateix any. I Pla Dalmau va idear una comparsa de nou figures, que sense representar personatges històrics, fossin representatius de la història local. Cadascun ús un petit tast de la ciutat i esà vinculat amb algun indret de Girona.

Ampliar

(Ampliar) - Capgrossos vells a la porta de l'església de Sant Feliu, la diada de Sant Narcís de 1961. Foto Narcís Sans Prat. Ajuntament de Girona.

Ampliar

(Ampliar) - Capgrossos a la plaça del Correu Vell, durant la processó de Corpus, 1966-1968. Foto Josep Buil i Mayral. Ajuntament de Girona.

Ampliar

(Ampliar) - Capgrossos a la plaça de la Catedral, durant la processó de Corpus de 1966. Foto Josep Buil i Mayral. Ajuntament de Girona.

  • 50 anys dels capgrossos de Girona. Article i reportatge fotogràfic de la celebració dels 50 anys del capgrossos actuals de la ciutat.

  • Faràndula. 500 anys d 'imatgeria festiva de Girona. Articles i reportatges fotogràfics de l'exposició i les activitats commemoratives dels 500 anys d'imatgeria festiva de la ciutat.

  • Gegants i capgrossos de Girona. Història de les figuracions festives a la ciutat de Girona.

  • Ampliar

    (Ampliar) - Capgrossos. Postal editada per l'Ajuntament de Girona.

    Capgrossos de Girona, segons gravats antics.



    Capgròs de Girona. Oli de Lluís Suy

    (Ampliar) - Capgròs de Girona. Oli de Lluís Suy. Col·lecció particular.

    Cap del Ballester, un dels capgrossos actuals de Girona.

    Els capgrossos actuals de Girona.

    Capgròs de Girona. Oli de Lluís Suy.


    [Iniciar el recorregut]------Back-Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés