La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

La ciutat de Girona va celebrar el dissabte 24 de maig 2014 un acte de reconeixement i reivindicació d'una de les figures de la ciutat que va destacar en la segona meitat del segle XX: el mestre i polifacètic Jaume Ministral i Masià.
L'alcalde de Girona Carles Puigdemont i la filla de l'homenatjat, Teresa Ministral, van descobrir una placa al davant del número 17 de la Rambla de la Llibertat, la casa on va néixer Ministral l'any 1914, acte al que també va assistir l'alcalde de Maçanet de Cabrenys, Lluís Carbó.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la filla de l'homenatjat Teresa Masià i l'alcalde de Maçanet de Cabrenys, Lluís Carbó
(Ampliar) - L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la filla de l'homenatjat Teresa Masià i l'alcalde de Maçanet de Cabrenys, Lluís Carbó.

L'acte va acabar amb la lectura del pròleg del llibre Ciutat petita i delicada, on ja feia gala del seu humor càustic i irònic per retratar la ciutat que l'havia vist néixer i formar-se fins marxar a Barcelona.
Jaume Ministral i Masià (Girona, 1914 - Barcelona, 1982), escriptor i pedagog, alumne de la primera promoció de l'Escola Normal de Girona, durant els anys 1950 va ser director del Grup Escolar Baixeras, a Barcelona. Guionista de ràdio i, més tard, de televisió, durant els anys seixanta va ajudar al desenvolupament del teatre en català.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la filla de l'homenatjat Teresa Masià i l'alcalde de Maçanet de Cabrenys, Lluís Carbó
(Ampliar) - L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, la filla de l'homenatjat Teresa Masià i l'alcalde de Maçanet de Cabrenys, Lluís Carbó.

Va escriure una comèdia, El gandul (1969), concebuda per a l'actor Joan Capri, que va aconseguir un gran èxit entre els habituals del Teatre Romea i dels teatres del Paral·lel barceloní.
Ministral va tenir una profunda relació amb Capri, protagonista de la sèrie de televisió Doctor Caparrós, medicina general (1979), inspirada en la vida del poble de Maçanet de Cabrenys i per la qual va aconseguir el premi Ondas. Aquesta relació es va mantenir a la segona part de la sèrie, que es va emetre el 1982 amb el títol de Doctor Caparrós, metge de poble.
Algunes de les obres més famoses de Ministral són Proceso a la vida, Demà és festa i Aquí l'inspector Cristòfol..., canvio!. També va publicar narrativa: Ciutat petita i delicada (1975), Nosaltres, els mestres (1980), Confessem-nos (1980) i Tramuntana boja (1981). Va firmar alguns llibres amb el pseudònim J. Lartsinim.


Jaume Ministral i Masià. Imatge col·lecció Teresa Ministral
(Ampliar) - Jaume Ministral i Masià. Imatge col·lecció Teresa Ministral.

Teresa Ministral, filla de l'homenatjat, durant l'acte

Portada de la primera edició de Ciutat petita i delicada, març 1975, Editorial Nova Terra.


[Més imatges] -----Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés