La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats


La tomba del dignatari Monthemhat (identificada com TT34), forma un dels complexos funeraris més grans de l'oest de Tebes, prop de Deir-el-Bahari.

Monthemhat, que va viure al segle VII aC, procedia d'una notable família, que havia ocupat càrrecs importants des de feia cinc generacions. El seu pare Nes-Ptah, havia estat batlle de Tebes. Ell mateix va ser, també, alcalde, quart sacerdot d'Amón i governador del sud d'Egipte. Va viure sota la dinastia XXV (kushita), va assistir a la destrucció de la seva ciutat per part d'Assurbanipal (ca. 664-663 aC) i va ser un dels qui facilità la unificació d'Egipte sota el faraó autòcton Psamètic I (Dinastía XXVI). Els assiris l'anomenaven "Rei de la Tebàida" en referència al seu poder real sobre el territori.

El més interessant de la tomba és la presència de grafits escrits en dialecte cari, publicats per Pere Villalba el 2007. Aquests són nombrosos (prop de 60) i indiquen una gran presència d'aquests grecs de l'Àsia Menor a la zona de Tebes. Sembla qu es podria relacionar amb la presència de mercenaris a les ordres de Monthemphat. Aquesta hipòtesi seria la més plausible però no deixa de ser, a manca de més proves científiques el que es deia a l'Antiguitat: un conte cari.

La tomba presenta una orientació d'est a oest, ja que, segons les tradicions religioses egípcies, l'oest era el lloc dels morts. Una rampa de gairebé 70 metres permet accedir al vestíbul del sector inferior. Aquesta és l'única rampa de la tomba, tot i que a l'interior hi ha nombrosos trams d'escales. Les dimensions de la super-estructrura, dignes d'un autèntic recinte funerari faraònic, van permetre que fos coneguda pels primers viatgers europeus a començaments del segle XIX. Durant els anys cinquanta i vuitanta s'hi van efectuar treballs de neteja i de restauració. La tomba consta de dos patis oberts i d'un mínim de 57 estances subterrànies, descobertes fins ara.



El primer pati té cinc capelles al nord, mal conservades, i cinc capelles al sud, en millor estat de conservació. La neteja i la restauració de les parets s'efectua mitjançant un sistema de bastides similar al de fa mil·lennis. Quan Xavier Martínez hi va entrar per primera vegada milers de fragments de paret, amb inscripció jeroglífica o relleu, estaven escampats per terra. Una de les seves tasques va consistir en reconstruir aquest passat fragmentat, mitjançant la classificació d'aquests fragments i la recerca, en noves campanyes, de la seva posició original. Aquesta tasca és molt laboriosa i pot ser portada a terme amb l'ajut, cada vegada més important, de la informàtica.


Imatges i dades dels textos gentilesa de Xavier Martínez Babón, co-director de la missió.

Back-Index

Nes-Ptah, fill de Monthemhat.

Monthemhat amb les seves insignies.

Cartell de l'exposició.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés