La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El mas.

Can Ninetes, un insòlit oasi arquitectònic, és una masia que s'ha conservat enmig de Santa Eugènia de Ter, a la ciutat de Girona, sense derruir-lo, i que actualment és seu del Centre cívic Santa Eugènia. El mas està documentat des del segle XV, època en la que era conegut com a Mas Ferrer o com a Mas del Marquès de Camps, atès que aquest n'era el propietari malgrat no viure-hi.

A la façana principal s'hi poden observar tres finestres flanquejades per uns caps alats d'angelets, damunt de dues de les quals unes inscripcions diuen, la del pis superior, 1572 JOAN FERER ME FECIT i la del pis inferior, 1572 JOAN FERER.

Al llarg del segles l'edific es va anar remodelant, i així a principis del segle XX està documentat que hi vivien tres famílies en espais diferents separats, més un lloc per al bestiar. Les tres llars eren anomenades:

Can Abres anomenada així, segons la llegenda, per què és on es va hospedar un general que es deia Àlbarez, nom que el poble no sabia pronunciar correctament i va transformar-lo en Abres. La porta principal actual, amb el relleu, és la d'aquesta llar.

Can Dositeu. Durant un temps, el nom populat de la masia.

Can Ninetes, anomenada així per què un dels Perpinyà que l'habitava en el segle XIX només va tenir filles, continuant el llinatge els Bosch. Aquest nom és el que va perviure i es va acabar estenent a tot l'edifici.


La Mamaroca.

Davant la porta de Can Ninetes hi trobem una escultura en bronze obra de l'escultor Paco Torres Monsó, localització pròxima a la casa i el taller de l'artista, el qual va assistir a l'acte d'inauguració del monument el dia 17 de març de 2007.

Peu de l'escultura.

L'escultura, de dos metres d'alçada, va ser anomenada Mamaroca pel mateix artista, qui assegura que aquest nom no vol dir absolutament res. Va rebre el nom de La ben plantada quan l'escultura canvià de mans i el nou propietari decidí batejar-la amb aquest nom. L'escultura és un treball de 1960 que va ser presentat per primera vegada al públic, en original en guix, a la sala d'exposicions de l'Ateneo de Madrid el 1961. La peça també havia estat al Parc-Museu de Pedregà, a Bellaterra.

La data de 1967 o 1968, que també trobem atribuïda a l'obra, es refereix a la passada a bronze. (Dades extretes de l'article Torres Monsó i «La Mamaroca», de Narcís Selles Rigat publicat a El dimoni de Santa Eugènia).



El carrer de Santa Eugènia. Reportatge fotogràfic del carrer, o carretera, de Santa Eugènia.

El barri de Santa Eugènia. Article i reportatge fotogràfic de l'antic municipi de Santa Eugènia, avui barri de Girona.

Back - Index

Les tres finestres amb angelets, i dues amb inscripcions, de la façana principal.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés