La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'anomenat pont del Carme era un pont de fusta per a vianants que unia el passeig del Carme amb l'altra banda de l'Onyar, just davant l'antiga caserna d'artilleria, a l'actual plaça Calvet i Rubalcava. A les primeres dècades del segle XX va haver de ser reconstruït diverses vegades a causa dels desperfectes causats pels aiguats i finalment, l'any 1941 va ser substituït pel pont de l'Alferes Huarte.

El pont del Carme. 1913-1926
(Ampliar) - El pont del Carme. 1913-1926. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Les dades més reculades d'aquest pont sobre l'Onyar, de 1856, indiquen que era una senzilla palanca de fusta recolzada damunt cavallets, a molt poca alçada del llit del riu. A mesura que anava creixent la necessitat de comunicació entre el passeig del Carme i el barri del Mercadal per aquest punt, l'Ajuntament va decidir construir un pont més ample i sòlid, que va augmentar de deu pams la mida del vell. Per a la seva construcció es van aprofitar les fustes que havien servit per al cindri de fer les voltes del pont de Pedra, que feia poc que s'havia inaugurat (29 de juny de 1856). El projecte explica l'obra amb tota mena de detalls: l'alçada del pont es fixaria al nivell del passeig del Carme perquè si fos més alt resultaria antiestètic, el pont es dividiria en tres pilars de fusta de vint-i-set peus d'alçada, units entre ells i a l'estructura del paviment mitjançant unes peces aparellades de pi d'Amèrica del Nord.

Aspecte típic de les bugaderes a l'Areny, sota el pont del Carme. 1926-1936
(Ampliar) - Aspecte típic de les bugaderes a l'Areny, sota el pont del Carme. 1926-1936. Autor Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona.

El nou pont, construït pel fuster de Girona Joaquim Faquet, va entrar en funcionament el 1857, però només va durar quatre anys; l'aiguat de 1861 se'l va emportar. Va ser substituït per una palanca provisional, però el pas va tornar a quedar barrat l'any 1876 per una nova envestida de les aigües i a partir d'aquell moment les palanques van quedar en molt mal estat. La situació de provisionalitat va durar fins el 1892, quan l'Ajuntament va decidir reprendre el projecte del pont que l'Onyar s'havia endut. L'arquitecte municipal Martí Sureda (1), va ser l'encarregat de reelaborar el projecte i l'obra va ser adjudicada a l'empresa Baptista Jovet i Cia, que va trigar un any a tenir enllestit el pont. La història, però, es va repetir un cop més: nou anys més tard el pont tornava a estar en un estat lamentable, degut no solament a les crescudes del riu, sinó també a la manca de manteniment per part de l'Ajuntament.

La palanca d'en Vila coberta per l'aigua i, més enllà, el pont del Carme. 1902-1907
(Ampliar) - La palanca d'en Vila coberta per l'aigua i, més enllà, el pont del Carme. 1902-1907. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona

En els manuals d'acords de principis del segle XX que es conserven a l'arxiu municipal, aparèixen referències a construccions i arranjaments de diverses passeres en aquest punt del riu. Hi consta, per exemple, que al 1901 s'hi va fer una passarel·la de fusta que del 1905 al 1906 va estar tancada al trànsit. Tot i que hi va haver diverses peticions per eliminar-la, la passarel·la va aguantar fins als aiguats dels anys 40, que se la van emportar, un cop més. Aquesta vegada, però, va ser substituïda per un nou pont amb pas per a vehicles en dues direccions i amb voreres per als vianants.

Vista del carrer del Carme. Al fons a l'esquerra, el pont del Carme, amb la passarel·la de fusta. 1906-1918
(Ampliar) - Vista del carrer del Carme. Al fons a l'esquerra, el pont del Carme, amb la passarel·la de fusta. 1906-1918. Autor desconegut, fototípia Thomas. CRDI - Ajuntament de Girona.

El pont del Carme, pintat d'un característic color vermell, era molt utilitzat pels soldats d'artilleria, que tenien la caserna just al davant, a l'actual plaça del Lleó, el que el convertia en l'accés natural dels soldats a la part vella de la ciutat i al passeig del Carme.
El pont del Carme era també el lloc des d'on el darrer dia de les Fires de Sant Narcís es llan&ccedl;aven els focs artificials. Quant el pont va desaparèixer, el seu substitut, el pont de l'Alferes Huarte, li va prendre el relleu com a plataforma del focs.
(Text basat en l'article "El pont del Carme", de M.A. Martínez, publicat a l'extraordinari de Fires 2005 d'El Punt).

Firal del bestiar, posteriorment passeig del General Mendoza. A l'esquerra el convent del Mínims o de Sant Francesc de Paula, a la dreta el Pont del Carme. 1903-1904
(Ampliar) - Firal del bestiar, posteriorment passeig del General Mendoza. A l'esquerra el convent del Mínims o de Sant Francesc de Paula, a la dreta el Pont del Carme. 1903-1904. Àngel Toldrà Viazo. CRDI - Ajuntament de Girona.

Notes

(1) - No confondre amb el també arquitecte municipal en el període 1847-1859 Martí Sureda Deulovol, mort el 1890, autor d'obres ciutadanes emblemàtiques, com la plaça de la Independència, el sanejament i la ordenació dels espais de l'esquerra de l'Onyar i l'encarregat d'obrir la Rambla de la Llibertat. [Tornar al text]


Ponts antics

La Fira del bestiar. S’observen alguns pagesos amb el bestiar al passeig General Mendoza. Al fons es pot observar també el pont del Carme. 1920-1925
(Ampliar) - La Fira del bestiar. S’observen alguns pagesos amb el bestiar al passeig General Mendoza. Al fons es pot observar també el pont del Carme. 1920-1925. Fotografia Carles Batlle Ensesa. CRDI - Ajuntament de Girona.
Obres al llit del riu Onyar per a la construcció del Mercat Municipal projectat per Maggioni. S'observen el pont del Pes de la Palla i el del Carme. A l'esquerra, una parada d'autobusos i, en el segon pis del primer edifici, un cartell que anuncia la ubicació del Tribunal Tutelar de Menors. 1929
(Ampliar) - Obres al llit del riu Onyar per a la construcció del Mercat Municipal projectat per Maggioni. S'observen el pont del Pes de la Palla i el del Carme. A l'esquerra, una parada d'autobusos i, en el segon pis del primer edifici, un cartell que anuncia la ubicació del Tribunal Tutelar de Menors. 1929. Josep Jou Parés. CRDI - Ajuntament de Girona.
Obres de construcció del pont de l'alferes Huarte, que comunica la plaça Calvet i Rubalcaba amb el carrer del Carme. 1941
(Ampliar) - Obres de construcció del pont de l'alferes Huarte, que comunica la plaça Calvet i Rubalcaba amb el carrer del Carme. Al fons, el convent de Sant Francesc de Paula. 1941. Fons Josep Jou i Parés. Col·lecció Ajuntament de Girona.
Vista de la façana de la caserna d'Artilleria General Mendoza, situada al passeig homònim. Al fons, el convent de Sant Francesc de Paula, conegut popularment com els Mínims. 1930-1940
(Ampliar) - Vista de la façana de la caserna d'Artilleria General Mendoza, situada al passeig homònim. Al fons, el convent de Sant Francesc de Paula, conegut popularment com els Mínims. 1930-1940. Fotografia Unal. CRDI - Ajuntament de Girona.
Dones rentant roba a la zona de la palanca de la Font del Rei sobre el riu Onyar, a l'altura del carrer del Carme. En segon terme, el pont del Carme. Al fons, la muralla del riu Onyar, el pont de Pedra i el campanar de l'església de les Bernardes. 1900-1902
(Ampliar) - Dones rentant roba a la zona de la palanca de la Font del Rei sobre el riu Onyar, a l'altura del carrer del Carme. En segon terme, el pont del Carme. Al fons, la muralla del riu Onyar, el pont de Pedra i el campanar de l'església de les Bernardes. 1900-1902. Fotografia d'Amís Unal Alá. CRDI - Ajuntament de Girona.

Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés