L'any 2005 es va celebrar la cinquantena edició de l'esdeveniment que fa que, durant uns dies del mes de maig, la ciutat es converteix en un gran jardí visitable gràcies a l’exposició Girona, temps de flors.

L’origen d’aquesta mostra se situa en el concurs de flors que l’any 1954 van organitzar, per primera vegada, unes gironines de la Secció Femenina de la Falange. L’exposició va tenir lloc en el saló de descans del teatre Municipal i hi varen participar alguns professionals i persones que sabien estimar les flors. Aquesta fórmula es va repetir durant els primers anys -el 1956 varen exposar a la sala de pergamins de la Biblioteca Pública- fins que el 1958, i gràcies a Miquel Oliva, es traslladà a Sant Pere de Galligants.

Un cartell de Carles Vivó anunciava el III Concurs provincial de floricultura. Això va suposar l’inici de la participació dels artistes plàstics de Girona amb la mostra i es va extendre més enllà de la creació del cartell. L’any 1967 es va incorporar la Plaça dels Jurats com a espai de l’exposició i al 1978 la Plaça del Doctor Figueres.

A principis dels 80 l’exposició es traslladà a Sant Domènec, on se celebraren tres edicions fins que l’any 1985 l’Ajuntament va cedir aquest edifici a la Universitat de Girona, cessió que va provocar que l’any següent no s’arribés a celebrar la mostra per manca d’un espai adequat per acollir-la.

Això va suposar un punt d’inflexió. L’any 1987, i per iniciativa del aleshores regidor Josep M. Birulés i de les entitats organitzadores –els amics de les Flors i Jardins i els Amics de la Girona Antiga- i gràcies a la col.laboració econòmica de l’Ajuntament de la ciutat i a una subvenció de la Diputació, l’exposició s’obrí al Barri Vell i es va dissenyar per primer cop un itinerari per les places i carrers de la ciutat antiga. El patis i jardins de les cases nobles, que en molts casos són de propietat privada i no es poden visitar la resta de l’any, es converteixen en el principal atractiu d’aquest recorregut.

Durant tots aquests anys l’exposició Girona, temps de flors ha comptat amb la participació de dissenyadors, artistes, associacions i entitats a diferents nivells. L’arquitecte Claret i l’aparellador Bordas l’any 1954, l'activista cultural Josep Tarrés, professionals com Vivers Bosch, Planas o els jardins del Cap Roig; escoles professionals de jardineria i també no professionals; i sobretot la gran participació ciutadana a tots els nivells que encara es manifesta: els veïns del centre històric decoren els seus balcons amb motius florals i fins i tot els botiguers del adornen els aparadors.

Amb el pas del temps al voltant de l’exposició s’han organitzat un seguit d’activitats artístiques complementàries exposicions i col.laboracions en els muntatges com els d’Emília Xargay, Pia Crozet, Rosa Serra i Domènec Fita o pintors com Ignasi Esteve, Carles Vivó o Glòria Cortina entre d’altres. L’any 1982 durant l’exposició va tenir lloc la I Mostra d’escultura contemporània. S'organitzen concerts recuperant espais com la Plaça dels Jurats o els Jardins de la Francesa.



Back