Jaume Roca Delpech
(Salt, 1910 - Girona, 1968)

Zoom

Retrat de Jaume Roca, per Guillem Soler. Circa 1936. 70 x 55,7 cm.
Oli sobre tela. [Ampliar]

Hem volgut il·lustrar aquesta introducció amb un retrat d'en Jaume Roca que defugi les imatges que generalment es publiquen d'ell; intencionadament hem utilitzat un retrat de joventut, de plena vitalitat biològica i artística, obra del seu amic Guillem Soler, per simbolitzar la juventut que encara avui té el seu treball. També hi hem inclòs un treball inacabat, amb la intenció documental de mostrar la tècnica de treball aquarel·lístic del pintor, la precisió del dibuix i l'encaix del color.

La importància de la figura de Jaume Roca Delpech, en la doble vessant de músic i pintor, ve donada per la vigència i solidesa del seu treball: les seves composicions segueixen interpretant-se, i la seva obra plàstica continua editant-se al països en els que va treballar, especialment Alemanya i països nòrdics.

Amb motiu del centenari del seu naixement a la vila de Salt, la publicació d'aquesta web pretén oferir un referent de coneixement de la seva vida i obra, amb aportacions documentals i pictòriques de primer ordre.

Amb més d'un centenar d'obres que corresponen a totes les èpoques, des de dibuixos infantils a les darreres produccions aquarel·lístiques, moltes d'elles inèdites, s'il·lustra l'evolució de la gran obra pictòrica de l'artista saltenc. No obstant, aquesta visió del treball d'en Jaume podria quedar mancada de sentit si no s'hagués acompanyat de fotografies i documents, alguns excepcionals, que ressegueixen la seva vida i el situen en uns entorns i uns moments històrics molt concrets, que expliquen la seva evolució d'artista, de músic a pintor. Afortunadament hem pogut disposar dels fons documental i pictòric de Santi Roca D. Costa, fill d'en Jaume Roca, qui l'ha posat a disposició d'aquesta web, i també les aportacions de col·leccionistes privats amb els que s'ha pogut contactar.

Zoom

Cases del riu, Girona. Aquarel·la sobre paper. Treball inacabat.
[Ampliar]


© Fotografies, documents i obres Col·lecció Santi Roca D. Costa

Index - Següent