Presentació Història La ciutat La Catedral Toulouse-Lautrec Gastronomia Més apartats


El caçolet o cassolet de mongetes

El caçolet o cassolet de mongetes - [Ampliar]

Obrint un fetge gras

Obrint un fetge gras - [Ampliar]

L'ànec és el protagonista de diversos plats

L'ànec és el protagonista de diversos plats - [Ampliar]

All rosa de Lautrec

All rosa de Lautrec. Font: Viquipèdia - [Ampliar]La cuina d'Albi - La gastronomia d'Albi, i més enllà la del Tarn, s'inscriu en la tradició gastronòmica occitana on els reis són l'ànec i l'oca. Com diu Jaume Fàbrega (veure bibliografia), els productes i vins occitans gaudeixen d'una reconeguda fama gastronòmica: el cantal i el rocafort, els confits i fetges grassos, les polardes i aviram de Bressa i vins, aiguardents excepcionals, vins dolços i escumosos que hom creu anteriors al xampany.

Botiga d'especialitats gastronòmiques d'Albi

Botiga d'especialitats gastronòmiques d'Albi - [Ampliar]

Alguns plats típics de la cuina albigesa són: el foie gras, fetge gras, le pot-au-feu a l'albiesa amb salsitxes de la zona i mongetes seques, el raves calents amb fetge de porc salat, els repountsous espàrrec servits en amanida amb llardons i ous durs, el melsat butifarra blanca de sang, , tripa i pota amb safrà, la sopa d'all rosa de Lautrec, el freginat, un estofat de porc, etc.
Entre els dolços, la croustade, un pastís cobert i adornat amb pomes i prunes, la fouace, brioix amb fruita confitada, la navette, creada el segle XVIII, en forma de filosa, un dels símbols del catarisme, feta amb sucre, farina, mantega, ous, fruita confitada i admetlles, els janots “joanets”, fets de pasta amb aní, incorporació d'un pastisser del segle XVIII anomenat Joan, les gimblettes d'Albi, en forma d'anell, amb llimona ratllada, aigua de tarongina, sucre i llimona confitada.

Productes gastronòmics d'Albi

Productes gastronòmics d'Albi - [Ampliar]

Els vins de Galhac (Gaillac) - Les vinyes de Galhac (Gaillac) són de les més antigues de França. Fruit del treball i rigor dels monjos benedictins del segle X, els vins de Galhac s'han anat perfeccionant durant segles fins arribar a tenir fama mundial.
S'hi produeix una àmplia varietat de blancs escumosos, afruitats, aromàtics, rosats lleugers, negres novells... La diversitat védonada pel microclima oceànic atemperat pel vent d'Autan.
Entre els ceps que s'hi conreen cal destacar Mauzac, Len de Lel, Sauvignon, Duras, Syrah, Merlot, Cabernet... Hi ha 400 propietats vinícoles i cellers particulars, i tres cooperatives, la Cave de Labastid de Lévis, la Cave de Técou i la Cave de Rabastens.

Interior d'una botiga de productes gastronòmics d'Albi

Interior d'una botiga de productes gastronòmics d'Albi - [Ampliar]

[El Mercat cobert d'Albi]

Bibliografia
"La cuina del país dels càtars". Jaume Fàbrega. Cossetània edicions, 2003. ISBN: 978-84-96035-80-5.


Web de Turisme d'Albi - gastronomia: www.albi-tourisme.fr.
Inclou receptes i videos.Magret d'ànec

Magret d'ànec - [Ampliar]

El caçolet o cassolet de mongetes

El caçolet o cassolet de mongetes - [Ampliar]

Fetge gras amb figues

Fetge gras amb figues - [Ampliar]

Escut de Galhac (Gaillac), el mateix que es marca amb foc a les botes

Escut de Galhac (Gaillac), el mateix que es marca amb foc a les botes

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés