Index Receptes Productes Tècniques de cuina tradicional Mitjans de comunicació Videos El llibre Novetats Contactar

Inici

Introducció - Els pops amb ceba és una antiga recepta popular de guisar els pops, sobretot de mida mitjana i petita, molt gustosa, assequible per a totes les butxaques, i sobretot molt senzilla d’elaborar. Ideal per qui es vulgui iniciar en la cuina tradicional amb uns resultats sorprenents.
Tant es poden servir com a segon plat o bé com a aperitiu o tapa. és un plat per xucar-hi pa. Explicarem la recepta més bàsica que ja és prou saborosa, però podeu afegir-hi més ingredients i inclús acabar el plat amb una picada.
Hem d’aprofitar la ocasió quan veiem a la peixateria que els pops estan bé de preu per fer aquesta recepta.

Els pops amb ceba, fets

Ingredients per a 4 persones -
- 1 Kg de pops petits - mitjans (entre 12 i 18 pops)
- 4 cebes de Figueres mitjanes
- Uns grans d’all
- Una copeta de brandi, vi ranci o vi blanc, inclús negre.
- Oli d’oliva verge extra, sal i pebre

Opcionals: Tomata, llorer, xocolata, una picada...

Ingredients: pops frescos

Preu - Dependrà del preu dels pops que, en funció de l’època, de la captura, i de la mida, el seu preu pot variar. Entre 1,5 € i 3 € per persona.


Temps - 40-60 minuts aproximadament, depenent de la tendresa i la mida dels pops (dels quals només hem de dedicar 10 minuts a l’elaboració, la resta de temps els pops es couen sols).


Recepta - La tècnica de cocció d’aquesta recepta és la de l’ofegat, que és com un estofat, amb la cassola tapada, però on els ingredients es couen amb el seu propi suc i el de les verdures. és una cocció uniforme i a foc suau, té l’avantatge que els gust dels aliments es manté al no dissoldre’s en cap líquid de cocció i els aromes es mantenen al estar la cassola tapada. Si a mesura que avança la cocció la cassola es queda sense líquid s’afegeixen petits rajolins d’aigua, de brou o un vi (Foto).
Demaneu a la peixateria que us netegin els pops traient-ne el bec, la tinta i budells i els ulls. Un cop a casa, peleu i talleu les cebes a juliana, a llunes o a tires.
En una cassola de terrissa, o en una paella que disposi de tapadora, feu escalfar un bon raig d’oli i a foc fort hi aboqueu els pops i en un parell de minuts els hi doneu uns tombs tot remenant-los perquè agafin color i s’enrosseixin una mica.
Tot seguit hi afegiu la ceba i uns quants grans d’alls, ho remeneu un xic més i ja podeu abaixar el foc al mínim i tapeu la cassola o paella. Afegiu la fulla de llorer.
Si voleu, per intensificar el gust del plat final, abans d’abocar la ceba a la cassola, la saltegeu prèviament en una paella a foc ben fort un parell de minuts, per enrossir-la i donar-li una mica de color torrat (Foto).
Deixeu que els pops es vagin ofegant amb el seu propi suc i el de la ceba, fins que els pops siguin tendres. A mitja cocció, coincidint amb que el líquid, -l’aigua que deixen anar els pops- es va consumint, hi afegirem la copeta de vi blanc o de brandi.
Els temps que requereixen perquè els pops quedin cuits dependrà de la seva mida i tendresa, que pot estar entre mitja i una hora aproximadament. La ceba ajuda a estovar el pop. Aneu tastant alguna pota d’algun pop per assegurar-vos-en.
Cap al final de la cocció tasteu el gust de la salsa, i afegiu la sal i el pebre al vostre gust. Sobretot no saleu els pops abans de guisar-los doncs us costarà més de coure’ls ja que la sal els endureix.
Si són pops de una mida grosseta, podeu congelar-los un parell de dies per ajudar a trencar els nervis de les seves carns i facilitar la seva cocció (Foto).

Saltejant els pops al principi

Enrossint la ceba

Els pops deixant anar el seu suc

Alternatives - altres combinacions - El mateix plat el podem fer amb calamars o amb cananes.
Si volem, cap al final de cocció podem afegir un got d’aigua calenta o una mica de brou, i afegir-hi quatre patates, o bé quatre grans d’arròs.
Hi ha qui hi posa tomata al sofregit o bé força tomata i fem uns pops amb tomata (Foto).
També podem afegir-hi una picada, o bé una picada amb una presa de xocolata, que tant amb els pops com amb els calamars s’hi avé molt.
Podem ofegar els pops de la mateixa manera, potser amb menys ceba, i afegir-hi un all i oli negat al final. Amb o sense patates.
Amb la mateixa base però afegint-hi brou de peix al final podeu fer uns fideus a la cassola amb pops.
Mireu també la recepta de popets amb patates (Foto).

Els pops ofegant-se

Els pops amb ceba fets

Contacte ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Assumpció Parés/Abraham Simon/Fèlix Xunclà