Index Receptes Productes Tècniques de cuina tradicional Mitjans de comunicació Videos El llibre Novetats Contactar

Inici

Introducció - Aquesta no és cap recepta de cuina tradicional però sí que és un bon exemple d’aplicació de les seves tècniques i processos.
És una mostra per il·lustrar que amb una mica d’imaginació i gust podem crear plats nous fent servir les maneres de la nostra vella cuina.
És una cassola de força fàcil de guisar i que la podem tenir llesta en menys d’una hora, una altra manera de combinar el peix, en aquest cas amb bolets i amb una salsa lleugera i molt gustosa que agradarà tothom.

Rap amb rossinyols, fet

Ingredients per a 4 persones -
- 800 grs de rap. Podeu fer servir rodelles de rap o bé una cua mitjana
- 400 grs de rossinyols
- 1 ceba grossa de Figueres
- 1 tomata madura
- 1 copa de vi blanc (150-200 ml)
- Oli bo, sal i farina.

Per la picada:
- Una llesca petita de pa fregit
- Una grapat d’ametlles, avellanes i pinyons (6 ametlles, 6 avellanes, 12 pinyons aprox)
- 2 grans d’all
- Julivert
- L’aigua d’ofegar els rossinyols.

Ingredients del rap amb rossinyols

Preu - 6 - 8 € per persona.


Temps - 45 minuts.


Recepta breu - En una cassola amb un raig d’oli i els grans d’all fregiu lleugerament els talls de rap enfarinat i els reserveu. Allà mateix comenceu a fer un sofregit de ceba i tomata, al final aboqueu la copa de vi blanc i deixeu reduir.
Mentrestant ofegueu en una altra paella els rossinyols salats, a foc fluix i amb la paella tapada. Coleu l’aigua que deixen anar els rossinyols i acabeu de fregir-los ara a foc fort. Feu una picada amb els grans d’alls, els fruits secs, la llesqueta de pa fregit i el julivert picat ben menut. Deixateu-la amb l’aigua dels rossinyols.
Un cop el sofregit fet incorporeu de nou a la cassola les rodelles de rap, els rossinyols i una llossada d’aigua que just cobreixi el rap, quan arranqui el bull aboqueu-hi la picada i deixeu-ho coure a foc mig uns 10 minuts.

Fent el sofregit

Recepta al detall - En una cassola de terrissa o de metall gruixut amb un bon raig d’oli bo fregiu lleugerament les rodelles de rap que haureu salat i enfarinat, feu-ho a foc fort, un minut per cada costat juntament amb els dos grans d’all i ho reserveu.
En la mateixa cassola comenceu a fer un sofregit de ceba que haureu picat ben menuda. Feu-ho a foc suau, amb la cassola tapada, es tracta primer d’ofegar la ceba, que quedi cuita i tova, no cal pas fregir-la fortament, ni enfosquir-la molt, s’ha d’anar coent fins que agafi un color ataronjat, en uns 20 minuts.
Després hi afegireu la tomata madura i ratllada i continuareu reduint i confitant el sofregit. Al final hi abocareu la copeta de vi blanc i la deixareu reduir.
Mentre es fa el sofregit i en una altra paella amb un raig d’oli hi ofegareu els rossinyols nets, polits i salats, amb la paella tapada i a foc suau. Veureu que passats uns 5 minuts els rossinyols comencen a treure la seva aigua groguenca que omplirà el fons de la paella.
Traieu la paella del foc, coleu tot el suc, i reserveu-lo en un bol. Aquesta aigua dels rossinyols la farem servir per deixatar la picada i donarà el gust a la salsa de la cassola.
Torneu a posar la paella al foc amb els rossinyols, afegiu un raig d’oli i apugeu el foc al màxim. Ara es tracta de saltejar el rossinyols fins enrossir-los. Sense tapar la paella.
Reserveu els rossinyols.
(Foto A - Foto B - Foto C).
Comenceu a fer la picada en el morter, o bé en el got de la batedora. Començarem picant els fruits secs, els dos grans d’all que hem fregit amb el rap, la llesqueta de pa fregida i el julivert. Finalment deixatarem la pasta de la picada amb l’aigua dels rossinyols que tenim en el bol.
Finalment, amb el sofregit fet, incorporem de nou les rodelles de rap a la cassola, els rossinyols saltejats i una llossada d’aigua (un got d’aigua aproximadament) apugeu el foc.
Quan arranqui el bull aboqueu a la cassola la picada deixatada amb l’aigua dels bolets i deixeu coure el conjunt uns 10 minuts.
Sacsegeu la cassola perquè s’integri bé la picada amb el líquid.
Cal intentar equilibrar la quantitat d’aigua i la picada perquè la salsa quedi al seu punt. Dependrà de la mida de la cassola i de la quantitat de peix que contingui.
Teniu en compte que la picada anirà espesseint progressivament la salsa final.
A mitja cocció rectifiqueu de sal si calgués. Tingueu present que l’aigua dels rossinyols ja és salada.
(Foto A).

Fregint el rap

Ofegant els rossinyols

Colant l'aigua dels rossinyols

Fregint els rossinyols

La picada amb el suc dels rossinyols

Alternatives - altres combinacions - Podeu fer servir altres peixos de rodella i altres bolets.
També s’hi avenen molt un grapat de cloïsses afegides a la cassola en els darrers minuts.
Podeu incloure-hi alguna gamba o escamarlà.

Abocant la picada

El rap amb rossinyols, fent-se

Contacte ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Assumpció Parés/Abraham Simon/Fèlix Xunclà