La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L’any 1950, l’Ajuntament de Girona va convocar un concurs públic per a la realització d’una font amb decoració escultòrica per a la plaça del Marquès de Camps. El jove Paco Torres Monsó va guanyar la convocatòria i això suposà la possibilitat de crear la seva primera escultura a l’espai urbà de Girona.
La peça de pedra està esculpida amb la tècnica de talla. S'hi poden observar veure diferents tipus de textures que juguen des de la més rugosa que toca a terra fins a la més polida que dibuixa la figura de dues foques jugant amb una pilota.

La Font de les Foques

(Ampliar) - La Font de les Foques.

Per a la realització de la peça utilitzà una figuració de formes arrodonides que s’apropa a una idealització per a la representació de les foques, propera al Noucentisme, que contrasta amb les formes més contundents i texturitzades de la font que les sustenta. Torres Monsó afirmà que aquesta escultura, almenys la seva temàtica o concepte é intranscendent i que el que realment li va interessar va ser el procés de construir-la.
Segurament aquesta afirmació té a veure amb la vinculació més clàssica que traspua la peça, de la seva experiència amb els noucentistes Monjo i Clarà va afirmar que li van deixar d’interessar, tot i que tenien un estil amb molta personalitat, troba que són estils massa del segle XIX i Torres Monsó pensa que l’art sempre ha d’incorporar les inquietuds del moment en el qual vius.

Campanya publicitària de la Ginebra 'Foca' a la plaça Marquès de Camps, al costat de la Font de les Foques. 1960

(Ampliar) - Campanya publicitària de la Ginebra 'Foca' a la plaça Marquès de Camps, al costat de la Font de les Foques. 1967. Narcís Sans Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.

Aquesta peça va ser realitzada amb els picapedrers Pruneda, amics de la família i amb els quals va aprendre l’ofici del treball en pedra, i que el van ajudar a fer la base i la pila. La pedra seria per a l’escultor un dels materials preferits per treballar, va quedar fascinat amb aquest material perquè considerà que "és el més sensual i els més plàstic de tots".

La Font de les Foques

(Ampliar) - La Font de les Foques.

Els diners que va guanyar amb el premi, se’ls va gastar en un viatge frustrat al Perú. Un any abans l’artista es trobava en un moment vital en el qual volia créixer artísticament i estava desitjant casar-se, però no ho podia fer per la manca de recursos econòmics. Va arribar un escultor peruà, restaurador del Museu de Lima, que li va vendre l’esperança i la promesa d’un treball fantàstic al Perú. El restaurador li assegurà que el reclamaria perquè pogués sortir d’Espanya (en plena dictadura, no es podia sortir sense un certificat de treball).

La plaça Marquès de Camps amb la Font de les Foques coberta de neu. 13 de febrer 1963

(Ampliar) - La plaça Marquès de Camps amb la Font de les Foques coberta de neu. 13 de febrer 1963. Narcís Sans Prat. CRDI - Ajuntament de Girona.

Per tal d’agilitzar el procés Torres Monsó li va anar enviant diners, mentre el seu amic peruà li anava assegurant que gairebé ho tenia tot enllestit. Però aquesta reclamació no va arribar mai i l’artista es va haver de "resignar, treballant cada matí fent ceràmica amb l’Almeda, cobrant cinc-centes pessetes al mes".
El febrer de 2017 les obres del carril bici del carrer Santa Eugènia varen comportar el trasllat de la Font de les Foques. La font estava al mig de l'espai que ocuparia el carril bici i es va havert de canviar de lloc, a l'altre costat de la font ornamental rodona que hi ha al mig de la plaça.
(Font: "Girona, de la mà de Paco Torres Monsó". Bòlit, Ajuntament de Girona, i "Guia d'escultures al carrer", Jaume Fabre, Ajuntament de Girona).

Obres a la plaça Marquès de Camps que varen suposar el trasllat de la Font de les Foques. 2017

(Ampliar) - Obres a la plaça Marquès de Camps que varen suposar el trasllat de la Font de les Foques. 2017. Manel Lladó, gentilesa de l'autor.


La Font de les Foques

(Ampliar) - La Font de les Foques.

Detall de la Font de les Foques

(Ampliar) - Detall de la Font de les Foques.

L'escut de la Font de les Foques

(Ampliar) - L'escut de la Font de les Foques.

Retrat de dos infants a la Font de les Foques. 1951

(Ampliar) - Retrat de dos infants a la Font de les Foques. 1951. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.

La Font de les Foques

(Ampliar) - La Font de les Foques.


Localització de la font
41º 58' 56.1" N
2º 49' 8.73" E

--- Back

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés