Un mirador de nummulits

El camí de la Ferradura

Aquesta part de l'itinerari enllaça el final del carrer dels Merlets amb la pedrera, i hom s'hi pot aturar en una zona d'observació de nummulits que és, alhora, un mirador de la ciutat. Examinant amb detall la pedra podem descobrir-hi els nummulits, organismes unicel·lulars "gegants" protegits per una closca carbonatada que vivien al fons marí, en llocs de pocs profunditat. No són els únics fòssils presents en aquesta pedra, ja que si l'observem amb atenció, també hi trobarem restes d'altres organismes, com ara ostrèids i bivalves, cargols, petxines i coralls, proves de l'orígen marí dels turons que envolten Girona.


La parada és un observatori de la ciutat on comença el camí de la Ferradura, que arriba fins a l'amfiteatre format pels cingles de la pedrera. Al llarg d'aquest recorregut, la forma del qual dóna nom al camí, a part de les panoràmiques sobre la ciutat, també es poden observar les espècies vegetals autòctones que hi creixen, i les explotacions agrícoles que aprofiten el baixant des del camí fins gairebé el passeig de la muralla, on els veïns hi conreen fruites i hortalises, activitat que recorda la que, en altres temps, es practiva a la totalitat de les rodalies de la ciutat.

Aquest tram de l'itinerari era un lloc de passeig habitual dels gironins, especialment en els dies assolellats de tardor i d'hivern, per la seva situació arrecerada. D'aquest camí, Jordi Vilamitjana en diu, en un article, referint-se als rituals tradicionals nadalencs, que era deliciós passejar havent dinat, per pair l'escudella, amb tota la família, pel camí de la Ferradura, amb el sol migrat de les primeries d'hivern.

[Més imatges]


Back - Index - Next