La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Els quioscos de periòdics a altres indrets. Tot i que els primers venedors de diaris documentats gràficament i texual estaven situats a la part alta de la Rambla de la Llibertat, aviat s'en varen instal·lar d'altres a diversos indrets. El 1931 Ramon Pascual García, sol·licitava autorització per muntar un quiosc de venda de llibres i periòdics a l'avinguda 20 de juny, un tram de l'actual Jaume I (LA, 21/3/1931).

Quiosc de periòdics a davant de la Clínica l'Esperança, actual 'Casa Cacao' de Jordi Roca, a la plaça Catalunya. S'hi observa Antoni Varés durant el rodatge del film 'La bombeta'. 1965

(Ampliar) - Quiosc de periòdics a davant de la Clínica l'Esperança, actual 'Casa Cacao' de Jordi Roca, a la plaça Catalunya. S'hi observa Antoni Varés durant el rodatge del film 'La bombeta'. 1965. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona

Se n'anaven instal·lant a diversos indrets de la ciutat: al passeig de Canalejas, a tocar la plaça de de la Independència, davant l'antiga Clínica l'Esperança, a la plaça Catalunya... El 1954 es denega autorització sol·licitada per muntar un quiosc dedicat a la venda de periòdics i novel·les al carrer de la Creu (LSdG, 13/2/1954).

Anunci publicat al diari 'Los Sitios de Gerona'

Anunci publicat al 'Los Sitios de Gerona'. 18/2/1947.

La instal·lació del quiosc de Jaume I cantonada amb Eiximenis es va iniciar el 1958. A la premsa es llegia: "A continuación y previas animadas deliberaciones en las que intervinieron los señores Simón, Viñals, Vásquez, Desoi y el Alcalde se aprueban por unanimidad sendas propuestas de la Comisión de Obras por las que se aprueban el proyecto de un kiosco-tipo para la venta de periódicos revistas que será emplazado en la Avenida de Jaime I, en el cruce de las calles Anselmo Clavé y Eximenis (LSdG, 4/1/1958).

Quiosc de la plaça Independència. 1979-1983

(Ampliar) - Quiosc de la plaça Independència. 1979-1983. Joan Comalat Vila. CRDI - Ajuntament de Girona

L'any 1958 l'Ajuntament regula i reglamenta els quioscos, alhora que determina l'especialitat del de Jaume I. "En reciente acuerdo adoptado por el Ayuntamiento de esta capital, se reglamentó la instalación de kioscos en la ciudad. Algunos de los existentes habrán de quitarse y en cambio, en otros lugares adecuados, se levantarán de nuevos. Para ello se organizarán los pertinentes concursos y además las casetas se amoldarán a los tipos que crearán los técnicos del municipio. Hace poco que se ha hecho público ya el primer anuncio sobre el particular y en el que se dá cuanta de la confección del proyecto, presupuesto y pliego de condiciones que ha de servir para la adjudicación por concurso de la construcción y concesión administrativa de un kiosco sito en la plazoleta que forman las calles de Anselmo Clavé, y Eiximenis, dedicado única y exclusivamente a la venta de prensa, y publicaciones en general, que deberán tener carácter moral, con prohibición de todas otras. Se indica que dicho proyecto estará expuesto por un plazo de treinta días en la Secretaria Municipal (Negociado de Obras)" (LSdG, 23/1/1958).

Quiosc de la plaça Catalunya. 1979-1983

(Ampliar) - Quiosc de la plaça Catalunya. 1979-1983. Joan Comalat Vila. CRDI - Ajuntament de Girona

Sis mesos més tard s'inaugurava, i la premsa s'en feia ressò. "Coincidiendo con la festividad de los Santos Pedro y Pablo, 'Dia de la Prensa e Información de la Iglesia', será mañana inaugurado el nuevo kiosco que ha sido construido en el cruce de la calle de Anselmo Clavé con la Gran Via de Jaime I, frente al Grupo Escolar. Vimos la maqueta de este centro callejero de venta de prensa y periódicos, pero no hemos podido aún contemplar la obra, o mejor dicho el proyecto, realizado. Que bien o mal el caso es que de ahora en adelante cuantos kioscos se instalen, habrán de adaptarse al modelo, como los puntos de venta de castañas tostadas en Barcelona. Repetímos que hasta ahora ha sido imposible dar el parecer, ya que una opaca barrera de ladrillos impide mirar lo construido; podemos indicar, por nuestra parte —como habrán visto los transeúntes todos— que por encima de la valla aparece una especie de cubo, todo de cristal, que tiene buena facha. Si el resto, responde al cimborio, el aspecto será agradable (LSdG, 27/6/1958).

Enderrocament de l'antic quiosc del PPC a Jaume I

(Ampliar) - Enderrocament de l'antic quiosc del PPC a Jaume I. 'Los Sitios de Gerona'. 14/1/1983.

Uns dies més tard s'afegia que "las jóvenes de Acción Católica van a emprender una campaña de propaganda en unión con las Misioneras Evangélicas quienes han tomado a su cargo el flamante quiosco modelo de la Avenida de Jaime I que hoy se inaugurará y desde el cual se expenderán todas las publicaciones de PPC (Propaganda Popular Católica) y otros diarios y revistas amenas y edificantes a la vez (LSdG, 29/6/1958).

Júlia Azcona Pérez, propietària del quiosc de Jaume I. 1983

(Ampliar) - Júlia Azcona Pérez, propietària del quiosc de Jaume I. 1983. Joan Comalat Vila. CRDI - Ajuntament de Girona

I afegia que "Se aprovechó la Jornada para inaugurar el Kiosco del cruce de la Gran Vía con la calle de Anselmo Clavé; por cierto que el modelo nos gustó mucho; tiene el aspecto de bombonera cubierta de celofán. Además es regido por las simpáticas misioneras y la mercancía que se ofrece es de lo mejor que hay en su género (LSdG, 1/7/1958). Dies més tard es publicava: "El quiosco P.P.C. es un adorno en mitad de la Gran Vía. Buen quiosco, buena prensa y una sonrisa amable; la de la misionera que cuida de él. Enhorabuena y éxito!" (LSdG, 16/7/1958)

Quiosc de Jaume I. 1985

(Ampliar) - Quiosc de Jaume I. 1985. Jofre Ferrer Pumarola. CRDI - Ajuntament de Girona

El mateix any, la premsa informava d'un intent de robatori al quiosc de l'antiga Rambla Pi i Margall: "Durante la noche del pasado sábado al domingo se registró un intento de robo, que afortunadamente resultó fallido, en el Kiosco de venta de periódicos que en la Rambla de José Antonio (actual vial de ponent de la plaça Catalunya) tiene establecido don Antonio Lavilla. El ladrón logró violentar la puerta del Kiosco de referencia, pero cuando se disponía a llevar a cabo sus reprobables propósitos fue sorprendido por dos jóvenes y al darse cuenta, de que éstos le observaban emprendió veloz fuga y aunque los expresados jóvenes le persiguieron durante cierto trecho, no pudieron darle alcance, motivo por el cual no pudo ser identificado (LSdG, 16/7/1958).

Quiosc de premsa a la plaça Assumpció, al barri de Sant Narcís. 1983

(Ampliar) - Quiosc de premsa (frustrat) a la plaça Assumpció, al barri de Sant Narcís. 1983. Dani Duch Dausà. CRDI - Ajuntament de Girona

Sobre el mateix quiosc, l'any següent es publicava, a l'apartat de "Dictámenes aprobados por el Ayuntamiento": "Entrando en el orden del día fueron aprobados dictámenes en virtud de los cuales se acuerda proceder a la recepción definitiva de las obras de construcción del kiosco tipo de la Avenida de Jaime I" (LSdG, 7/2/1959).
Els anys següents es varen anar instal·lant altres quioscos seguint el mateix model: a la plaça de la Independència, a plaça Catalunya, al carrer de Santa Eugènia... i altres s'hi adaptaren, com el de la Rambla de la Llibertat. El 1968 es publicava que "Ha quedado al descubierto el kiosco de la Plaza de Cataluña. O sea, han retirado las vallas que le protegían o le aislaban durante su construcción. El rótulo está puesto: 'Quiosc Catalunya'. O sea, que se venderán publicaciones en todos los idiomas. O casi todos... Ahora queda con mucha visibilidad, pues es casi por completo de cristal... Luego, estos cristales ya serán tapados con revistas y publicaciones, y asi cada pared se convierte en un escaparate" (LSdG, 10/11/1968)

Quiosc a l'antiga estació d'autobusos. 1985

(Ampliar) - Quiosc a l'antiga estació d'autobusos. 1985. Jofre Ferrer Pumarola. CRDI - Ajuntament de Girona

Sobre el mateix quiosc dies més tard es publicava que "En la mayor Plaza (Catalunya) que tiene Gerona, se ha Instalado un quiosco para la venta de periódicos, y sus jardines en las zonas verdes, son frecuentados por igual por niños o por jubilados, que encuentran una isla donde descansar o jugar, situada precisamente en el centro de la ciudad" (LSdG, 29/12/1968).

En Freddy del quiosc de la plaça Independència. 1988

(Ampliar) - En Freddy del quiosc de la plaça Independència. 1988. Joan Castro. CRDI - Ajuntament de Girona

La construcció del quiosc de la plaça de la Independència es reflectia a la premsa: "Obras en la Plaza de la Independencia. Pero no en su pavimentación, casas o monumentos... Unas paredes de tabique se están levantando, con forma cuadrada, como de quiosco, en el ángulo que queda frente al cine Gran Via. Nos dijeron que posiblemente va allí un quiosco de periódicos. Pero no nos lo confirmaron: Por todo ello, habrá de esperar. El lugar es bueno, de gran paso, incluso con el puente de San Agustín cerrado" (LSdG, 5/5/1973).

Uniformitat dels quioscos de Girona

(Ampliar) - Uniformitat dels quioscos de Girona. 'Diari de Girona'. 14/1/1988.

A la dècada dels anys 80 l'Ajuntament va establir un altre model de quiosc, al que es varen adaptar el ja existents, i va servir de model pels de nova creació. Entre els primers, hi havia els de la plaça de la Independència, a plaça Catalunya, Jaume I o la Rambla de la Llibertat. I entre els segons, el de l'antiga estació d'autobusos o el de davant l'antiga estació del tren d'Olot.

Instal·lació del quiosc de la carretera Santa Eugènia. 1989

(Ampliar) - Instal·lació del quiosc de la carretera Santa Eugènia. 1989. Pere Duran. CRDI - Ajuntament de Girona

El 1989 es publicava que "Estos días se están ultimando los detalles de colocación de un nuevo quiosco en la calle de Santa Eugenia de nuestra ciudad, a la altura de la antigua estación del tren de Olot. Este nuevo quiosco sigue el diseño del modelo aprobado por el Ayuntamiento de Girona en su día. Algunos de estos nuevos modelos dé quioscos, con una estructura metálica exterior y con una línea mucho más moderna, ya se han colocado en otros puntos de nuestra ciudad como son por ejemplo la Rambla, en la avenida de Jaume I, y también en la estación de autobuses de Girona. Este quiosco sustituirá al que desde hace años está situado en este punto de la calle de Santa Eugenia" (DdG, 4/2/1989).

Quiosc de la plaça Catalunya. 1990

(Ampliar) - Quiosc de la plaça Catalunya. 1990. David Quintana. CRDI - Ajuntament de Girona

Sobre el de la plaça Catalunya s'informava que: "El quiosco de la plaça de Catalunya va a tomar la configuración que ya tienen, por ejemplo, los situados en la Rambla y en la Gran Via de Jaume I, y que responden al modelo aprobado por el Ayuntamiento gerundense para dar uniformidad a todos estos establecimientos. Ayer, se colocaban las estructuras" (DdG, 10/1/1990).

Inauguració del nou quiosc de la plaça Independència. 14 de maig de 1996

(Ampliar) - Inauguració del nou quiosc de la plaça Independència. 14 de maig de 1996. Marisa Morillo. CRDI - Ajuntament de Girona

El 18 d'octubre de 2016 començava el desmantellament del quiosc de la plaça Catalunya, un cop acabada la concessió municipal i després d'uns mesos de tancat el negoci. Anteriorment ja havia tancat el de davant de l'antiga estació del tren d'Olot, al carrer de Santa Eugènia. El 30 de setembre de 2016 tancava el quiosc de Jaume I, per remodelar els accessos de la zona. L'anunci d'aquest tancament va provocar una protesta ciutadana que es va materialitzar en les 1.320 signatures que varen recollir l’associació de veïns del Mercadal, a les que es varen afegir 500 més de clients i altres veïns que donaven suport al quiosquer. A l'actualitat, només resten en funcionament el de la plaça de la Independència i el de la Rambla de la Llibertat.

Joan Dabau, propietari del quiosc de Jaume I el dia abans del tancament definitiu. 2016

(Ampliar) - Joan Dabau, propietari del quiosc de Jaume I el dia abans del tancament definitiu. 2016.


Abreviatures

- DdGAN = Diario de Gerona de Avisos y Notícias. - NL = Nueva Lucha. - LL = La Lucha - LG = Lo Geronés - EP = El Pirineo - LSdG = Los Sitios de Gerona


Capçaleres de periòdics publicats a Girona a la primera meitat del segle XX

Capçaleres de periòdics publicats a Girona a la primera meitat del segle XX.

La plaça Independència vista des de les voltes de la banda nord-oest. Als fons, a l'esquerra, el quiosc de periòdics. 1950-1960

(Ampliar) - La plaça Independència vista des de les voltes de la banda nord-oest. Als fons, a l'esquerra, el quiosc de periòdics. 1950-1960. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Quiosc de periòdics al passeig Canalejas. 1960-1970

(Ampliar) - Quiosc de periòdics al passeig Canalejas. 1960-1970. Juli Torres Monsó. CRDI - Ajuntament de Girona.

Plaça de Sant Feliu després d'una nevada. A la dreta s'hi observa el quiosc de periòdics

(Ampliar) - Plaça de Sant Feliu després d'una nevada. A la dreta s'hi observa el quiosc de periòdics. 2/2/1963. Josep Buil Mayral.. CRDI - Ajuntament de Girona.

Quiosc de periòdics a davant de la Clínica l'Esperança, actual 'Casa Cacao' de Jordi Roca, a la plaça Catalunya. 1968

(Ampliar) - Quiosc de periòdics a davant de la Clínica l'Esperança, actual 'Casa Cacao' de Jordi Roca, a la plaça Catalunya. 1968. Miquel Morillo Gallego. CRDI - Ajuntament de Girona.

Quiosc de periòdics al passeig Josep Canalejas. 1968

(Ampliar) - Quiosc de periòdics al passeig Josep Canalejas. 1968. Miquel Morillo Gallego. CRDI - Ajuntament de Girona.

Rodatge del film 'La Bombeta'. Antoni Varés filmant al costat del quiosc de la Plaça Catalunya. 1965

(Ampliar) - Rodatge del film 'La Bombeta'. Antoni Varés filmant al costat del quiosc de la Plaça Catalunya. 1965. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Quiosc de periòdics al passeig Josep Canalejas. 1973

(Ampliar) - Quiosc de periòdics al passeig Josep Canalejas. 1973. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

La plaça de Sant Feliu sense urbanitzar. Posteriorment donaria lloc al carrer Jaume Pons Martí. A la dreta s'hi observa el quiosc de periòdics. 1972

La plaça de Sant Feliu sense urbanitzar. Posteriorment donaria lloc al carrer Jaume Pons Martí. A la dreta s'hi observa el quiosc de periòdics. 1972. Sebastià Martí. CRDI - Ajuntament de Girona.

Vista elevada de la plaça de la Independència. S'hi observa la situació inicial del quiosc de periòdics. 1976-1982

(Ampliar) - Vista elevada de la plaça de la Independència. S'hi observa la situació inicial del quiosc de periòdics. 1976-1982. Joaquim Curbet Hereu. CRDI - Ajuntament de Girona.

Desmuntatge i renovació del quiosc de Jaume I. Gener 1988

(Ampliar) - Desmuntatge i renovació del quiosc de Jaume I. Gener 1988. Manel Lladó Aliu. CRDI - Ajuntament de Girona.

El quiosc de Jaume I, el dia abans del seu tancament. 2016

(Ampliar) - El quiosc de Jaume I, el dia abans del seu tancament. 2016.

Capçaleres de periòdics publicats a Girona a la segona meitat del segle XX

Capçaleres de periòdics publicats a Girona a la segona meitat del segle XX.


--- Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés