La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

10 d'abril 2014. Dafne.
Jordi Dalmau - Ernest Dalmau

Emmarcat en els actes amb motiu del centenari de l'escriptor, l'associació Amics de la UNESCO de Girona amb la col·laboració de l'associació de comerciants del Mercat del Lleó, organitza mensualment una proposta l'objectiu de la qual és apropar l'escriptor al gran públic, a partir del llibre de Salvador Espriu "Les roques i el mar, el blau".

Lectura del text d'Espriu per David Céspedes
(Ampliar) - Lectura del text d'Espriu per David Céspedes.

A partir d'aquest text, Amics de la UNESCO de Girona ha convidat a 12 socis i col·laboradors escriptors i artistes, a fer la seva pròpia lectura de dotze capítols; al cap d'un any es disposarà de dotze capítols nous i dotze il·lustracions, que seran llegits i presentats, un cada mes coicidint en el dia 10, en l'activitat Espriu al Mercat que va del 10 de juliol 2013 al 10 de juliol 2014.

Jordi Dalmau Corominas, autor del text Dafne
(Ampliar) - Jordi Dalmau Corominas, autor del text "Dafne".

Dafne. Del llibre "Les roques i el mar, el blau", d'Espriu

"És un arbre que s'està canviant en noia o és una noia que s'està transformant en arbre? La darrera és -tal vegada no caldria dir-ho- la suposició correcta, i no ens en podem alegrar ni entristir. Assistim, només com a espectadors desinteressats, a la metamorfosi. Al seu començament hi ha una superbiosa i agra disputa, dos dards d'efectes contraris, l'un d'or, de punta molt afilada, l'altre de plom, de punta roma, però tots dos eficaços. Segueixen curses i súpliques d'amor, que són desateses. La noia, quan es veu molt de prop perseguida, demana, potser poerquè la fatiga venç, que la deixin reposar en una arrelada, oculta, estranya, inquietadora bellesa d'arbre. El prec és escoltat. La fugitiva ja és llorer. Uns braços decebuts, en cenyir-lo, senten palpitar encara ben endins de l'escorça, els últims batecs d'un cor molt cansat. després, el silenci, la solitud, una quieta pau que l'aire acariciarà. Si de tant en tant la violència del vent tempestuós hi arriba, arrossega sempre amb ell l'aigua de la pluja. Just la que cal per al manteniment esvelt de la nova vida".

La pintora Mercè Huerta i l'escriptor Narcís-Jordi Aragó autors de la il·lustració i el text del proper mes
(Ampliar) - La pintora Mercè Huerta i l'escriptor Narcís-Jordi Aragó autors de la il·lustració i el text del proper mes.

Dafne, de Jordi Dalmau Corominas

La mitologia és tot un trencaclosques de muses, déus, nimfes, gent de mal classificar. I amb espectacle de moltes transformacions. La història de Dafne s'explica així: el déu Apol·lo està enamorat de la nimfa Dafne, però ella en fuig, es veu atrapada i demana al seu pare que la salvi; el seu pare, el déu Peneu, la converteix en un llorer. Apol·lo s'abraça a aquest arbre nou i diu que serà el seu preferit. El llorer, per sempre més, ha fet olor de transformació. Tenim un exemple en allò que va succeir a Florència, uns segles després. L'escriptor Chateaubriand va anar a Florència acompanyat del seu majordom; en passar pel mirador des d'on Dante Alighieri s'inspirava, Chateaubriand, com transformat, obre la Divina Comèdia, veu allà mateix un llorer, n'abasta una fulla i la posa, devotament, per punt de lectura. Llavors, el majordom, tot prosaic, di diu: "Senyor, són necessàries dues fulles de llorer per perfumar els macarrons d'avui". Un reconeixia en el llorer l'olor de la glòria amb què els antics l'havien transformat, un símbol espiritual. L'altre també rendia culte al llorer, però canviant-lo en estimat ingredient de cuina. El capítol de Dafne no caduca. La necessitat de fer reformes i millores -sempre que calgui- continuarà vigent. Dafne, la transformada, és una referència. A la correntia de la nostra actualitat, si obríssim una web Dafne punt cat podriem llegir a la pantalla "Ai d'aquells éssers humans i ai d'aquells pobles que no pensen en el progrés i en la transformació!". • La plaça de Salvador Espriu. Article i reportatge fotogràfic de la plaça dedicada a l'escriptor, just davant del Mercat del Lleó.

 • Il·lustració d'Ernest Dalmau
  (Ampliar) - Il·lustració d'Ernest Dalmau.

  David Céspedes, lector del text d'Espriu

  Dolors Reig. Presidenta d'Amics de la UNESCO de Girona, durant l'acte

  Ramets de llorer oferts pel Mercat del Lleó.

  Penjada del treball presentat al Mercat del Lleó

  [Més imatges]-------------Back - Index - Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés