![]() |
||
Parelles de cinema Hollywood, 1920-1970 Exposició temporal al Museu del Cinema, Sèquia, 1.![]() |
![]()
Horari: Dimarts a diumenge: 10h. a 20h.Imatges: © Album. Archivo fotográfico |
Igual que les estrelles de debò, que ens envien la seva llum a través del temps i l'espai quan, en
realitat, n’hi ha que ja fa molts anys que es van apagar, algunes estrelles de Hollywood que van llaurar la seva fama en solitari -encara que sempre molt ben embolcallades en les seves llegendàries galàxies estudi: Metro, Paramount, Fox, Warner, Columbia o Universal-- van saber també, quan el destí o els seus productors ho van decidir, brillar intensament en parella.
Tothom, tant als estudis de cinema com a les sales cinematogràfiques, va advertir de seguida que la unió d’un determinat actor i d’una determinada actriu a la pantalla (no a la vida real, i sovint ni tan sols en proves o assaigs previs al rodatge, com va ser el cas ben conegut de Fred Astaire i Ginger Rogers, que fora del plató van arribar a menysprear-se mútuament) produïa una química especial, un espurneig que sorgia de la cruïlla de tots dos estils, de la fricció dels cossos o de l'intercanvi de mirades. Es tracta d'una química sensual i intel·lectual que algunes parelles fabriquen espontàniament a la pantalla, i que no es deu ni a guionistes, ni a directors. La intel·ligència i la gràcia, la fascinació que mútuament generen Katherine Hepburn i Spencer Tracy a La costella d'Adam, per exemple, és una cosa que George Cukor va saber cuinar amb enorme talent; però la química, l'encanteri, l'espurna ja eren en la parella.
Són nombrosos els exemples de parella estel·lar, i el primer que cal citar, encara que sigui només com un homenatge als balbuceigs inicials del cinema, parpelleja en un tros de cel·luloide ranci: es tracta del petó ja remot dels granadets May Irwin i John Rice. Observin un instant la mà enjoiada de senyor Rice: tota la força del famós fotograma rau en el sensual ímpetu suplementari d'aquesta mà. La llista seguiria amb Rodolfo Valentino i Agnes Ayres, Greta Garbo i John Gilbert, Charles Chaplin i Paulette Goddard, Douglas Fairbancks i Mary Pickford... Sempre sense menysprear aparellaments ocasionals i efímers, però no menys llegendaris i celebrats pel públic. Inoblidables unions en una sola pel·lícula, com la tan explosiva i irrepetible de Kim Novak i William Holden a Picnic, o la molt histèrica i despietada de Marlon Brando i Vivien Leigh a Un tramvia anomenat desig. L'extensa relació, que s'inicia als anys vint, inclou famosos duets: Tarzan-Weissmuller i Jane-O'Sullivan, Errol Flynn i Olivia de Havilland, Paul Newman i Elisabeth Taylor, Humphrey Bogart i Lauren Bacall, entre molts altres.
I formant parella en més d'una i de dues pel·lícules també van assolir fama combinats musicals com Micky Rooney i Judy Garland, o intrigues còmiques com les protagonitzades per William Powell i Myrna Loy. Tyrone Power i Gene Tierney van formar una bonica parella. I entre els aparellaments ocasionals, no estables, diguem-ne, però inoblidables per al bon aficionat, aparellaments d'una solvència romàntica, passional o simplement nupcial fora de tot dubte, caldria destacar Elizabeth Taylor i Montgomery Clift (Un lloc en el sol), Ava Gardner i Burt Lancaster (The Killers), Rita Hayworth i Orson Welles (La dama de Xangai), Humphrey Bogart i Ingrid Bergman (Casablanca), Joan Fontaine i Laurence Olivier (Rebeca), Gregory Peck i Ava Gardner (Les neus del Kilimanjaro), Marlene Dietrich i James Stewart (Arizona), Grace Kelly i Cary Grant (Atrapa un lladre), James Dean i Julie Harris (A l'est de l'Edèn), Ava Gardner i James Mason a Pandora, o John Wayne i Maureen O'Hara a L'home tranquil i, per descomptat, Clark Gable (Rhett Butler) i Vivien Leigh (Escarlata O'Hara) a Allò que el vent s'endugué.
Juan Marsé