Parelles de cinema
Hollywood, 1920-1970
Exposició temporal al Museu del Cinema, Sèquia, 1.

Del 02/07/2009 al 04/10/2009 (Prorrogada a l'1/11/2009)

Sovint, en el cinema, es fa evident que la unió a la pantalla d’un determinat actor amb una determinada actriu produeix una química especial, un espurneig intens que sorgeix de l’encreuament d’estils, del fregament dels cossos o de l’intercanvi de mirades. És una química sensual i intel·lectual que algunes parelles fabriquen espontàniament a la pantalla i que res deu a guionistes o directors. No obeeix a cap llei escrita, no hi ha cap norma que ens aclareixi el perquè d’aquesta compenetració. Passa i ja està, i tothom ho percep.

Aquesta exposició ens mostra 60 parelles de la història del cinema del Hollywood clàssic (1920-1970), que van tenir aquesta química tan especial a la pantalla. Ens ho mostra a través de 60 fotografies de gran format, amb unes reproduccions d’altíssima qualitat, que aconsegueixen que l’embruix i la màgia d’aquestes parelles traspuï a través de les imatges.

Fitxa tècnica de l'exposició
Producció:

Museu del Cinema - Album. Archivo fotográfico.

Disseny:

Mostra comunicació.

Procedència del material fotogràfic:

Álbum. Archivo fotográfico.

Copyright de les imatges:

M.G.M., United Artists, Paramount Pictures, Warner Bros., 20th Century Fox, Universal Pictures, Columbia Pictures, Selznick Films, Romulus Films, RKO, Edison Manufacturing Co. i Republic Pictures.

Espai:

Sala d’exposicions temporals (120 m2).

Contingut:

60 fotografies de gran format, en diverses mides, en blanc i negre, emmarcades amb paspertu i fusta noble:

 • 21 reproduccions a 66 x 56 cm.
 • 13 reproduccions a 76 x 66 cm.
 • 15 reproduccions a 86 x 76 cm.
 • 11 reproduccions a 111 x 149 cm.

  Totes les imatges de l’exposició són reproduccions fotogràfiques (no reproducció digital), provenen de còpia fotogràfica original i en alguns casos (les fotografies de gran format) s’ha fet la còpia directament del negatiu original, el que assegura una qualitat extrema de la imatge.
 • La parella és l'estrella

  Igual que les estrelles de debò, que ens envien la seva llum a través del temps i l'espai quan, en realitat, n’hi ha que ja fa molts anys que es van apagar, algunes estrelles de Hollywood que van llaurar la seva fama en solitari -encara que sempre molt ben embolcallades en les seves llegendàries galàxies estudi: Metro, Paramount, Fox, Warner, Columbia o Universal-- van saber també, quan el destí o els seus productors ho van decidir, brillar intensament en parella.

  Tothom, tant als estudis de cinema com a les sales cinematogràfiques, va advertir de seguida que la unió d’un determinat actor i d’una determinada actriu a la pantalla (no a la vida real, i sovint ni tan sols en proves o assaigs previs al rodatge, com va ser el cas ben conegut de Fred Astaire i Ginger Rogers, que fora del plató van arribar a menysprear-se mútuament) produïa una química especial, un espurneig que sorgia de la cruïlla de tots dos estils, de la fricció dels cossos o de l'intercanvi de mirades. Es tracta d'una química sensual i intel·lectual que algunes parelles fabriquen espontàniament a la pantalla, i que no es deu ni a guionistes, ni a directors. La intel·ligència i la gràcia, la fascinació que mútuament generen Katherine Hepburn i Spencer Tracy a La costella d'Adam, per exemple, és una cosa que George Cukor va saber cuinar amb enorme talent; però la química, l'encanteri, l'espurna ja eren en la parella.

  Són nombrosos els exemples de parella estel·lar, i el primer que cal citar, encara que sigui només com un homenatge als balbuceigs inicials del cinema, parpelleja en un tros de cel·luloide ranci: es tracta del petó ja remot dels granadets May Irwin i John Rice. Observin un instant la mà enjoiada de senyor Rice: tota la força del famós fotograma rau en el sensual ímpetu suplementari d'aquesta mà. La llista seguiria amb Rodolfo Valentino i Agnes Ayres, Greta Garbo i John Gilbert, Charles Chaplin i Paulette Goddard, Douglas Fairbancks i Mary Pickford... Sempre sense menysprear aparellaments ocasionals i efímers, però no menys llegendaris i celebrats pel públic. Inoblidables unions en una sola pel·lícula, com la tan explosiva i irrepetible de Kim Novak i William Holden a Picnic, o la molt histèrica i despietada de Marlon Brando i Vivien Leigh a Un tramvia anomenat desig. L'extensa relació, que s'inicia als anys vint, inclou famosos duets: Tarzan-Weissmuller i Jane-O'Sullivan, Errol Flynn i Olivia de Havilland, Paul Newman i Elisabeth Taylor, Humphrey Bogart i Lauren Bacall, entre molts altres.

  I formant parella en més d'una i de dues pel·lícules també van assolir fama combinats musicals com Micky Rooney i Judy Garland, o intrigues còmiques com les protagonitzades per William Powell i Myrna Loy. Tyrone Power i Gene Tierney van formar una bonica parella. I entre els aparellaments ocasionals, no estables, diguem-ne, però inoblidables per al bon aficionat, aparellaments d'una solvència romàntica, passional o simplement nupcial fora de tot dubte, caldria destacar Elizabeth Taylor i Montgomery Clift (Un lloc en el sol), Ava Gardner i Burt Lancaster (The Killers), Rita Hayworth i Orson Welles (La dama de Xangai), Humphrey Bogart i Ingrid Bergman (Casablanca), Joan Fontaine i Laurence Olivier (Rebeca), Gregory Peck i Ava Gardner (Les neus del Kilimanjaro), Marlene Dietrich i James Stewart (Arizona), Grace Kelly i Cary Grant (Atrapa un lladre), James Dean i Julie Harris (A l'est de l'Edèn), Ava Gardner i James Mason a Pandora, o John Wayne i Maureen O'Hara a L'home tranquil i, per descomptat, Clark Gable (Rhett Butler) i Vivien Leigh (Escarlata O'Hara) a Allò que el vent s'endugué.

  Juan Marsé



  Horari: Dimarts a diumenge: 10h. a 20h.
  Sala d’exposicions temporals del Museu del Cinema
  Entrada gratuïta

  Museu del Cinema
  Sèquia, 1. 17001 Girona
  Tel. 972 412 777
  www.museudelcinema.cat

  Entrada gratuïta a l’exposició.





  Per saber-ne més:

 • www.museudelcinema.org. Web del Museu del Cinema. Informació al visitant, activitats, servei educatiu, club d'actors, etc.

 • www.museudelcinema.org/ct/c3.html. Pàgina de l'exposició temporal.


  Imatges: © Album. Archivo fotográfico

  Més imatges


  Back-Next