Centre Bonastruc ça Porta
22 de desembre 2011

Els llums de Hanukkà

"Mi dor led or", "de generació en generació". Aquesta cita bíblica (Isaïes, 34,10), referència perfecte de l'ideal d'unió i de superació en la dispersió i en la desgràcia, serveix de símbol per la festa jueva de la Hanukkà, una celebració alegre que amb l'encesa de vuit llums durant una setmana seguida, que commemora el ressorgiment jueu després de la profanació del Temple per les tropes selèucides (segle II aC), tant com simbolitza el retorn de la llum al món i a l'esperit de la humanitat.

Ampliar
(Ampliar)

Les hanukkiot (llums de hanukkà) son objectes que evoquen el miracle i el retorn de la llum i simbolitzen la idea que d'un sol llum en sorgeixen milers d'altres, la idea de multiplicació i propagació de la llum en l'esperit de la humanitat.

L'encesa dels llums

L'acte dut a terme per un rabí, seguint el simbòlic ritual, ha estat presentat i presidit per la tinenta d'alcalde de Girona, Marta Madrenas, la directora del Patronat Call de Girona, Assumpció Hosta, la vicepresidenta de la Unione delle Comunità Ebraiche Italiane, Claudia de Benedetti, i la regidora de Turisme i Comerç de l'ajuntament de Girona, Coralí Cunyat.

Un cop encesos els llums, va seguir la celebració amb una degustació de Krumiri Rossi típics de Casalemonferrato, una visita guiada a l'exposició "Llums de Hanukkà. Cent llums per Casalemonferrato", per Claudia de Benedetti i l'artista d'una de les peces, Tobia Rává, qui va procedir a l'encesa de la seva hanukkà, i va finalitzar l'acte amb un concert de cançons de Hanukkà ofert pel Cor Filharmonia.

Ampliar
(Ampliar)


© fotografies: Fèlix Xunclà/Assumpció Parés

Back-Index

Ampliar
(Ampliar)

Ampliar
(Ampliar)

Ampliar
(Ampliar)