La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dimecres 9 de desembre de 2020 va tenir lloc, a la Fontana d'Or-Caixafòrum de Girona, el lliurament dels premis IX Memorial Pere Rodeja, instituït pel Gremi de Llibreters, acte que ha comptat amb la participació de la presidenta del Gremi de Llibreters de Girona, Carme Ferrer, l'escriptor Martí Gironell, i el llibreter gironí Guillem Terribas. El pregó de l'esdeveniment va anar a cèrrec de Martí Gironell.

La presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer, amb els guardonats 2020 al claustre de la Fontana d'Or
(Ampliar) - La presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer, amb els guardonats 2020 al claustre de la Fontana d'Or.

En aquesta edició els premiats han estat la Llibreria Laie, de Barcelona, per ser una llibreria de referència i de prescripció, model de llibreria que manté la flama del centre de Barcelona; un lloc acollidor, de gran activitat cultural i aposta literària, punt de trobada del món cultural. Laie ha estat una llibreria que al llarg dels seus més de 40 anys s’ha renovat constantment mentre que alhora ha sabut mantenir-se fidel a aquest model de prescripció, de seccions molt acurades, amb presència de tots els gèneres i cura pel disseny, en què es barreja la modernitat amb el concepte artesanal de la tria dels llibres i l’atenció al client. En aquest sentit el jurat va fer un especial esment i reconeixement a Lluís Morral com una de les ànimes literàries que ha marcat una manera de fer i un perfil professional que són exemple per a la resta de col·legues. La Llibreria Laie es va fundar a Barcelona el desembre de 1980. Les fundadores van ser un grup d’amigues encapçalades per Montse Moragas i Conxita Guixà. Aquest any celebra el seu 40è aniversari.

Lliurament del premi a l'escriptor Rafel Nadal
(Ampliar) - Lliurament del premi a l'escriptor Rafel Nadal.

El premi a la divulgació dels llibres i les llibreries es va concedir a l'escriptor Rafel Nadal, per ser un autor que sempre ha defensat i estimat les llibreries, tothora disposat a donar-hi suport, com ha demostrat, de manera especial, en aquests moments extremadament difícils a causa de la Covid-19. És una persona disposada a anar arreu del país, a no descuidar-se cap llibreria, per petita que sigui, capaç d’atapeir les seves rutes per cobrir tot el territori i tenir contacte amb els seus lectors. Més enllà de les presentacions o actes professionals en llibreries, en Rafel Nadal sempre té una referència a favor de les llibreries, sigui en una entrevista, sigui en una tertúlia o en qualsevol mena d’esdeveniment.

Lliurament del premi a Lluís Morral en nom de la Llibreria Laie, de Barcelona
(Ampliar) - Lliurament del premi a Lluís Morral en nom de la Llibreria Laie, de Barcelona.

El premi va ser instituït pel Gremi de Llibreters al 2012, a instàncies del Gremi de Llibreters de la demarcació de Girona. El llibreter Pere Rodeja i Ponsatí, que dóna nom al premi, està considerat mestre en l'ofici de la llibreria i va regentar durant anys la Llibreria Geli de Girona.
El llibreter Pere Rodeja i Ponsatí, en Pere de Can Geli com era conegut per tothom, va néixer a Sarrià de Ter el 27 de desembre de 1931. Va entrar a treballar a la Llibreria Geli amb 13 anys, el 1945, i des de llavors can Geli va ser casa seva. La llibreria té, més de 200.000 llibres i en Pere de Can Geli coneixia de memòria la ubicació de tots els exemplars.
Els propietaris de la llibreria, fundada l'any 1879, se la van traspassar a Pere Rodeja i Ponsatí l'any 1988. Va morir el 2 de desembre de 2009 als 77 anys.

Sala de la Fontana d'Or durant l'acte
(Ampliar) - Sala de la Fontana d'Or durant l'acte.

Palmarès Memorial Pere Rodeja
2012 - Llibreria L'Altell, Irene Tortòs-Sala (Banyoles) i Josep M. Fonalleras, escriptor.
2013 - Lliberia La 2, Rafael Rovira (Viladrich) i Jordi Nopca, periodista i escriptor.
2014 - Llibreria L'Espolsada, Fe Fernández (Les Franqueses del Vallès) i Bernat Puigtobella, editor del digital de cultura Núvol.
2015 - La Llar del Llibre, Joan Fàbregues (Sabadell) i Rosa M. Piñol, periodista.
2016 - Dòria Llibres, Núria Dòria (Mataró) i Albert Pujol, agent cultural.
2017 - Rosana Lluch de la llibreria Llorens Llibres, i el director de premsa Xavier Gafarot.
2018 - Montse Porta de la llibreria Jaimes (Barcelona), i la periodista, traductora i filòsofa Valèria Gaillard.
2019 - Sergio Bassa de la Llibreria Bassa de Móra d’Ebre, i l'escriptor Màrius Serra.
2020 - Llibreria Laie, de Barcelona, amb menció especial a Lluís Morral, i l'escriptor Rafel Nadal.


  • VIII Memorial Pere Rodeja. Article i reportatge fotogràfic de la VIII edició del Memorial Pere Rodeja, el 29 de juny 2019, al Caixafòrum - Fontana d'Or.

  • VII Memorial Pere Rodeja. Article i reportatge fotogràfic de la VII edició del Memorial Pere Rodeja, el 29 de juny 2018, al Caixafòrum - Fontana d'Or.

  • VI Memorial Pere Rodeja. Article i reportatge fotogràfic de la VI edició del Memorial Pere Rodeja, el 29 de juny 2017, al Caixafòrum - Fontana d'Or.

  • V Memorial Pere Rodeja. Article i reportatge fotogràfic de la V edició del Memorial Pere Rodeja, el 29 de juny 2016, al Caixafòrum - Fontana d'Or.

  • IV Memorial Pere Rodeja. Article i reportatge fotogràfic de la IV edició del Memorial Pere Rodeja, el 29 de juny 2015, al restaurant l'Arcada de Girona.

  • III Memorial Pere Rodeja. Article i reportatge fotogràfic de la III edició del Memorial Pere Rodeja, el 30 de juny 2014, a la Fundació Universitat de Girona.

  • Pere Rodeja i Ponsatí. Article biogràfic d'en Pere de can Geli, amb fotografies cedides per Pere Rodeja i Gibert.

  • La Lliberia Geli. Article històric de l'establiment emblemàtic de Girona, amb fotografies i material gràfic antics.

  • El trofeu lliurat a l'escriptor Rafel Nadal
    (Ampliar) - El trofeu lliurat a l'escriptor Rafel Nadal.

    L'escriptor Rafel Nadal durant el seu parlament
    (Ampliar) - L'escriptor Rafel Nadal durant el seu parlament.

    El guardonat Lluís Morral durant el seu parlament
    (Ampliar) - El guardonat Lluís Morral durant el seu parlament.

    El llibreter Guillem Terribas durant l'acte
    (Ampliar) - El llibreter Guillem Terribas durant l'acte.

    L'escriptor Martí Gironell durant el seu parlament
    (Ampliar) - L'escriptor Martí Gironell durant el seu parlament.

    La presidenta del Gremi de Llibreters de Cataluya Carme Ferrer durant el seu parlament
    (Ampliar) - La presidenta del Gremi de Llibreters de Cataluya Carme Ferrer durant el seu parlament.


    [Més imatges]-------------Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés