La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'edifici de l'Ajuntament de la ciutat, situat a la plaça del Vi, és un edifici que, al llarg del temps, ha sofert nombroses transformacions i adaptacions a partir de ser documentat com a consell municipal des del segle XIII.

Els elements arquitectònics més destacables en són la façana principal, la porta dovellada que dóna accés a la sala de sessions i la del Teatre Municipal, que va ser construït el 1860. Les actuals dependències de l'Ajuntament ocupen també l'edifici annex, l'anomenat antic cafè Vila, on hi havia hagut més remotament la Taula de Canvi de la ciutat, erigida per concessió de la reina Maria de Castella, com a lloctinent del rei Alfons el Magnànim, l'any 1443.

El 1493 es va construir en aquest edifici una capella dedicada a Sant Miquel, que des de 1756 estava adornada amb un retaule, fins que el 1859 la volta de la capella es va ensorrar i va ser suprimida. Amb la seva desaparició es va endur una bona part de la faràndula gironina (drac, dracolí, nans, etc), que sortien a les festivitats, processons i desfilades, ciutadanes i religioses, com ara la festa del Corpus.

El campanar en el que ara hi han instal·lades les campanes del rellotge de l'Ajuntament és un record d'aquella capella, campanar en el que hi havia una campana anomenada Miquela, que el 1813 es va trencar mentre repicava per Napoleó; era l'època de la Girona francesa. Renovada el 1816 sota el regnat de Ferran VII, el 1832 es va tornar a trencar i va ser substituída per les dues campanes de rellotge actuals, la de les hores i la dels quarts. Com a campanes cíviques que són, marquen el pas del temps tocant cada quart d'hora.

Francesc Macià al balcó de l'Ajuntament de Girona, el 19 de desembre de 1931. Autor: Josep Maria Sagrera. Museu d'Història de la Ciutat.

Teló de fons de totes les activitats ciutadanes, la seva balconada ha estat escenari dels fets destacats de la història contemporània i moderna de Girona, com el parlament del President Macià el 1931, i, per la seva proximitat amb la Casa Carles, lloc d'hostatjament de personalitats polítiques de visita a Girona, com el rei Ferran VII a la seva tornada de França el 24 de març de 1813.


Bibliografia

- L'arquitecte, l'arquitectura i la ciutat: Girona, 1760-1835. Ramón Ripoll i Masferrer, Josep Maria Nolla. Edicions Abadia de Montserrat, 2005. ISBN 84-8415-751-2.




  • La plaça del Vi. Reportatge fotogràfic de la plaça en la que està situat l'edifici de l'Ajuntament de la ciutat.

  • L'Arbre del Coneixement. Llegenda atribuïda per Carles Vivó al cap que corona la porta dovellada que dóna accés al Saló de Plens.

  • El Teatre Municipal. Reportatge fotogràfic del Teatre Municipal de Girona.

  • La Casa Carles. Reportatge fotogràfic de la Casa Carles, edifici annex a l'Ajuntament de la ciutat.


    Back-Index

  • Campanar de l'Ajuntament

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés