La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Si un cafè de Girona se'l pot considerar històric, aquest és l'Arc. Es diu, i amb raó, que l'Arc és l'únic cafè del món que té una catedral al pati; aquest lema publicitari, inventat per Lluís Buenaventura ha perdurat fins avui. El 1962 publicava un anunci al diari "Los Sitios", en el que informava que no tiene sucursales ni tampoco televisión.

Per a molts gironins que varen viure els anys del franquisme, l'Arc és molt més que un cafè.

L'any 2007 el Cafè l'Arc va cumplir els primers 50 anys d'existència, i amb aquest motiu la Cambra de Comerç de Girona li va lliurar la distinció com empresa de la demarcació que desenvolupa la seva activitat, com a mínim, des de fa 50 anys. L'Arc va néixer com una illa de pensament lliure en la Girona grisa del franquisme. Aquell cafè que havia gosat ocupar, escandalitzant la societat benpensant, la plaça de la Catedral de Girona, ha ofert sempre refugi a gent creativa i inconformista. Creadors culturals alternatius, conspiradors antifranquistes, bohemis de tota mena i estudiants inquiets han participat en les seves animades tertúlies noctàmbules.

Cap de turc de fusta, de grans dimensions, procedent de la Catedral. Aquests personatges exòtics simbolitzaven el mal, i devien tenir protagonisme en algunes cerimònies religioses.

També les primeres fornades de polítics de la democràcia van adquirir al bar vivències i ensenyaments que no els podia donar l'educació oficial. Alguns el definien com "una cova de rojos"; d'altres com una mena de "Bocaccio de butxaca", fent referència a l'establiment barceloní.

El cafè resulta indissociable de la personalitat iconoclasta i mordaç del seu fundador, Lluís Buenaventura, en Lluís de l'Arc, que havia estat guia de la Catedral, i de la dedicació i empenta de la seva esposa, Aurora Brunet. Els seus fills segueixen el negoci familiar preservant l'esperit dels vells temps i adequant-lo a les actuals necessitats, com ho prova la reforma efectuada l'any 2000.

Basat en l'article publicat al Diari de Girona, amb motiu del lliurament del guardó.




  • Lluís Buenaventura, en Lluís de l'Arc. Reportatge fotogràfic d'en Lluís de l'Arc en el seu entorn.

  • Difícilment un trobador cantaria tan bé Girona. Entrevista biogràfica d'en Lluís de l'Arc, per Jordi Soler, publicada a Presència.




  • Caricatura d'en Lluís Buenaventura per Granados Llimona, al cafè L'Arc.


    Back

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés