La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El carrer de l'Auriga. El carrer de l'Auriga comunica el carrer Nou del Teatre amb la pujada de la Mercè; el límit el fa la travessia de l'Auriga, perpendicular a aquest. El seu nom es documenta escrit de diverses formes: "carrer de n'Aurich", carrer "d'en Auriga", o "d'en Origa" (1716). També se'l conegué un temps per "carrer dels carnissers" (Alberch, op. cit). A la primera meitat del segle XIV s'anomenava carrer n'Aurich, la família propietària del casal del capdamunt del carrer (ACSG. Llibre Arxiv. II, 201). El 1535 ja s'anomenava carrer de l'Auriga, corrupció popular del nom originari, de n'Auric. Jaume Marquès esmenta que l'abril del 1940 vivia un home anomenat Aurich en aquest mateix carrer. El 1455 documenta que hi vivia un bosser anomenat Narcís Aurich, i que el setembre de 1472 hi vivia una altra persona amb el mateix nom i cognom. El 1839, hi havia en aquest carrer un prevere de nom Francesc Auriga.

El carrer de l'Auriga. Al fons, la pujada de la Mercè. 1984

El carrer de l'Auriga. Al fons, la pujada de la Mercè. 1984. Jordi Soler. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

L'historiador i arxiver Ramon Alberch és partidari de dir-ne carrer de n'Auriga, atès que la forma femenina donada al carrer ha arrelat desde temps molt reculats. En canvi, el també historiador i arxiver Dr. Jaume Marquès, es decanta per emprar-ne la forma masculina, i dir-ne carrer de n'Auric. El 1876. es va provar, sense èxit, de canviar-li el nom i dir-ne carrer d'en Sampsó, gironí que va morir durant el setge de la Força de 1462.
S'entra al carrer, des del Nou del Teatre, per una banda més ampla, que antigament era anomenada placeta de la Pujada de la Mercè, i també plaça del Pou d'en Roca. El carrer només compta amb vuit edificis d'uns quatre pisos d'alçada. Moltes d'aquestes cases feren obres de reforma de les façanes, sobretot per tal de fer-hi obertures, a la segona meitat del segle XIX. A començament del segle XVIII hi vivien quinze famílies, que tenien les profesions següents; nou treballadors, un jornaler, un flequer que tenia un forn de pa, un revenedor, una vídua, un hortalà i un porter, la qual cosa dibuixa una situació econòmica poc falaguera. En aquesta època les cases eren d'una sola planta i de dimensions reduïdes.

Restitució a vol d'ocell de la ciutat de Girona a principis del segle XIV. Amb el número 1 s'indica el carrer de n'Aurich

Restitució a vol d'ocell de la ciutat de Girona a principis del segle XIV. Amb el número 1 s'indica el carrer de n'Aurich. Dibuix de Jordi Sagrera, publicat a " La ciutat de Girona en la 1a meitat del s. XIV: la plenitud medieval" - (Ampliar)

Al número 2 del carrer hi tenia als anys 80 del segle XX la seva seu l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC), en un local on anteriorment hi havia hagut una escola i posteriorment la Confederació Nacional del Treball (CNT). L'ADAC va néixer com a Associació d'ex-alumnes de català el 1980, quan una colla de gironins que havien acabat els cursos de català que donaven a la Cambra de Comerç, en Salvador Sunyer i na Teresa Puntí, es decidiren a organitzar-se per tirar endavant una associació amb l'objectiu de defensar la llengua i la cultura catalanes. El 1981 iniciaven les activitats, fins que el 1984 varen decidir de canviar el nom per tal de representar així la nova volada que l'entitat havia pres. Va editar tres mitjans de comunicació escrita: "El Batall", del que va publicar el número 1 el tercer trimestre de 1982, la revista literària "L'Estruç", a partir de gener de 1981, i un butlletí mensual adreçat als socis.

Inauguració del local de ADAC, antic local de la CNT. 15/12/1982

Inauguració del local de l'ADAC, antic local de la CNT. Entre els assistents hi ha el diputat socialista Joan Manuel del Pozo; els diputats al Parlament de Catalunya Ricard Masó, de Convergència, i Marçal Casanovas, d'ERC; el president de la Diputació, Arcadi Calzada; el tinent d'alcalde d'Ensenyament, Antoni Domènech, que representava l'alcalde; el regidor Joan Miró i el president d'Òmnium Cultural a Girona, Miquel Vidal. 15/12/1982. Dani Duch. INSPAI - Diputació de Girona - (Ampliar)

En aquest carrer, a la darreria del segle XIX, hi vivia l'alcalde de Girona durant el períodes 1899-1903 i 1907-1909, Manuel Català i Calzada (1841-1923), que el novembre del 1899 va ser protagonista de l'anomenat "cas del català", en negar-se inicialment que els plens de l'Ajuntament es poguessin fer en la nostra llengua (Alberch, op. cit). Després, per la pressió popular, hi hagué d'accedir.
Fins a finals del segle XIX aquest carrer no va ser pavimentat amb llambordes. El 23/9/1893 el "Diario de Gerona de Avisos y Notícias" publicava que "Ayer celebraron una reunión en las Casas Conistoriales los propietarios de la calle de Auriga y Tras Teatro (carrer Nou del Teatre), para tratar del adoquinado de dichas vias". El 23/1/1894 el mateix diari informava que en el ple municipal s'havia aprovat "una proposición de la Comisión de Fomento para que se adquieran 6.000 adoquines que faltan para terminar el adoquinado de la calle de la Auriga". Els treballs, però, varen resultar problemàtics (1).

Anunci d'una clínica homeopàtica a la travessia de l'Auriga. Publicat al 'Diario de Avisos y Notícias' del 1/5/1901

Anunci d'una clínica homeopàtica a la travessia de l'Auriga. Publicat al 'Diario de Avisos y Notícias' del 1/5/1901 - (Ampliar)

La travessia de l'Auriga. Aquesta via té una entrada pel carrer de l'Albereda, i seguiex amunt, deixant a l'esquerra el carrer de l'Auriga fins arribar, mitjançant unes escales, al carrer del Portal Nou. El 6 de maig del 1890 el ple de l'Ajuntament acordava obrir aquesta travessia, la qual cosa significa que durant un temps es trobà sense sortida. El 1886 ja se l'esmenta en el tram que avui dia ocupa, i el 1926 va ser empedrada.
A l'encreuement de la travessia de l'Auriga amb el carrer del mateix nom hi havia, el 1863, en una casa propietat de Josep Quet, la galeria fotogràfica de Lluís Antoni Belluga i Nevado, que va commpartir galeria amb Amis Unal d’Ala quan el 1866 aquest va arribar de Barcelona. Aquesta societat, però, amb prou feines va durar els mesos d’estiu perquè una tempesta va desfer la seva galeria (Massanas, op. cit).

Notícia de l'establiment d'una acadèmia de segon ensenyament a la travessia de l'Auriga

Notícia de l'establiment d'una acadèmia de segon ensenyament a la travessia de l'Auriga - (Ampliar)

El febrer del 1979 quinze veïns de la travessia s'adreçaren a l'Ajuntament demanant la ràpida urbanització del sector, atès que preveien molt de trànsit amb la construcció d'un centre comercial a l'edifici Fòrum al carrer de l'Albereda, cantonada amb la travessia. L'Ajuntament els contestava que l'agençament s'havia de fer a càrrec de la companyia constructora dè l'edifici veí que l'havia malmès, i indicava que els veïns es constituïssin en associació administrativa de propietaris per tirar-ho endavant. Tot restà aturat, en bona part perquè les expectatives que inicialment aixecà aquell l'edifici no es varen cumplir mai.

La travessia de l'Auriga des del carrer Albereda

La travessia de l'Auriga des del carrer Albereda - (Ampliar)

Com a edificis destacables cal esmentar els del primer tram del carrer, amb finestrals gòtics interessants, i la casa número 8, construïda l'any 1865, que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És un edifici de planta rectangular amb pati posterior que ocupa tota una illa. Les façanes dels carrers Auriga i la travessia presenten obertures d'estructura vertical, amb balcons i alguns elements ornamentals com a cornisa superior i arrebossat. Cal destacar-ne el vestíbul d'accés a l'escala amb una decoració neo-àrab i les galeries de la façana posterior amb pintures de caràcter romàntic.

Restes d'arcs apareguts en l'enderrocament de cases de la travessia de l'Auriga per a la construcció de l'edifici Fòrum al carrer Albereda. 1978

Restes d'arcs apareguts en l'enderrocament de cases de la travessia de l'Auriga per a la construcció de l'edifici Fòrum al carrer Albereda. 1978. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

També és interessant l'edifici del número 5, que també forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. És de planta rectangular, amb tres façanes a carrers. El murs exteriors són d'obra amb arrebossats. A la planta baixa hi ha obertures altes i l'entrada principal, centrada en el conjunt, porta a un vestíbul ornamentat amb pintures al sostre de caràcter neo-barroc. Segons consta en la reixa d'una finestra de l'escala, l'edifici hauria estat construït el 1862.


Notes

(1) - El diari gironí "El Baluarte" del 28/2/1894 informava que l'Ajuntament dessignava "una comisión, compuesta de los Sres. Pol, Salvat, Estech y Canet para que en unión del Arquitecto municipal [...] para el examen de los [adoquines] que están depositados en la calle de la Auriga; el señor Salvat dice haber visto en dicho sitio adoquines que no reúnen las condiciones exigidas; el señor Canet pregunta quién ordenó empezaran los trabajos. En vista de estas manifestaciones se acuerda suspender las obras y quitar los inútiles, que esten ya colocados". - Tornar al text


Bibliografia

- "El carrer i la travessia de n'Auriga". Ramon Alberch i Fugueras. Article publicat al diari "El Punt" el 20/6/1984.
- " La ciutat de Girona en la 1a meitat del s. XIV: la plenitud medieval". J. Canal; E. Canal; J.M. Nolla i J. Sagrera. 1998. Història Urbana de Girona, Ajuntament de Girona. ISBN 84-86837-68-5.
- " La ciutat de Girona l'any 1535". J. Canal; E. Canal; J.M. Nolla i J. Sagrera. 1995. Història Urbana de Girona, Ajuntament de Girona. ISBN 84-86837-56-1.
- "Laberint de carrers i de noms". Jaume Marquès Casanovas. Article publicat al diari "Los Sitios de Gerona" el 14/5/1978.
- "Fotògrafs i editors a les comarques de Girona (1839-1940)". Emili Massanas i Dolors Grau. 1998. Diputació de Girona. ISBN 84-86812-92-5.

Ornamentació del vestíbul d'accés a l'escala de l'habitatge de la travessia de l'Auriga número 8. 1984

(Ampliar) - Ornamentació del vestíbul d'accés a l'escala de l'habitatge de la travessia de l'Auriga número 8. 1984. Ramon Vilà. CRDI - Ajuntament de Girona.

Programa de Grans Festes de la Mercè dels veïns dels carrers Nou del Teatre, Bell-Lloc i Auriga durant els dies 22, 23 i 24 de setembre de 1923

(Ampliar) - Programa de Grans Festes de la Mercè dels veïns dels carrers Nou del Teatre, Bell-Lloc i Auriga durant els dies 22, 23 i 24 de setembre de 1923. Fons Ajuntament de Girona.

Travessia de l'Auriga. Ca. 1920

(Ampliar) - Travessia de l'Auriga. Ca. 1920. Valentí Fargnoli i Annetta. INSPAI - Diputació de Girona.

Travessia de l'Auriga. Ca. 1920

(Ampliar) - Travessia de l'Auriga. Ca. 1920. Valentí Fargnoli i Annetta. INSPAI - Diputació de Girona.

Amis Unal d'Ala (1842-1913). 1900

(Ampliar) - Amis Unal d'Ala (1842-1913). 1900. Fotografia Unal. CRDI - Ajuntament de Girona.

Finestral gòtic de la travessia de l'Auriga

(Ampliar) - Finestral gòtic de la travessia de l'Auriga.

Retrat d'una parella a la travessia de l'Auriga. 1962

(Ampliar) - Retrat d'una parella a la travessia de l'Auriga. 1962. Martí Massafont Costals. CRDI - Ajuntament de Girona.

Detall de la porta de l'habitatge de la travessia de l'Auriga número 8

(Ampliar) - Detall de la porta de l'habitatge de la travessia de l'Auriga número 8.


Localització
41º 58' 56" N
2º 49' 30" E

Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 24/03/2023