La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats
'Prèdica de sant Joan Baptista'. Taula del 'Retaule de san Joan Baptista'. Pere Mates. 1536. Oli sobre fusta

(Ampliar) - 'Prèdica de sant Joan Baptista'. Taula del 'Retaule de san Joan Baptista'. Pere Mates. 1536. Oli sobre fusta. Museu d'Art de Girona.

Prèdica de sant Joan Baptista'. a la manera de Pere Mates. Autor desconegut. Després de 1921. Oli sobre fusta

(Ampliar) - Prèdica de sant Joan Baptista'. a la manera de Pere Mates. Autor desconegut. Després de 1921. Oli sobre fusta. Museu d'Art de Girona.

El Museu d'Art de Girona preserva el conjunt més ampli i significatiu de l'obra de Pere Mates (ca. 1490-1558) nascut a Sant Feliu de Guíxols, i un dels artistes més representatius del Renaixement català. El 2010 es va donar la oportunitat de comprar tres taules sobre fusta, atribuïdes al pintor, i no es va dubtar del seu inetrès. Les pintures coincidien amb totes les referències documentals i fotogràfiques conegudes, si bé les obres presentaven evidències d'haver estat molt intervingudes amb una restauració excessiva.
Sis anys després, el 2016, sortien a subhasta sis taules més, dues d'elles idèntiques a les adquirides. La coincidència feia probable la identitat fingida de les primeres i la possibilitat que en el seu origen hi podia haver una pràctica fraudulenta i tèrbola. Esclatava el "cas Pere Mates", la premsa se'n feia ressò i començaven els treballs d'estudi i anàlisi per intentar esclarir si es tractava d'obres falses o verdaderes.

El pintor Pere Mates (ca. 1490-1558) va desenvolupar la seva obra, nombrosa si bé majoritàriament atribuïda, entre Girona, Besalú i la Garrotxa, en un moment de transició artística, entre el gòtic i el renaixement. Es va formar amb pintors estrangers arribats a Girona, especialment Pere de Fontaines i Joan de Burgunya, amb qui va treballar de jove i dels quals va rebre influència.
L’historiador i restaurador Joan Sutrà Viñas (1891-1981) va realitzar una primera catalogació de l’obra de Pere Mates i va identificar-lo com el pintor anònim que anys abans, el 1958, l’historiador de l’art C.R.Post havia identificat com "the catalan monogramist", pel fet que un seguit d’obres atribuïdes a ell estan signades amb el monograma MTAS/TVMAS, entre elles el conjunt de les onze taules del Retaule de sant Joan Baptista, llavors encara propietat de Jover, de les quals en reproduïa quatre fotografies.
Les onze taules havien figurat en la col·lecció de José Estruch i Comella (1844-1924), empresari i banquer barceloní. Arruïnat, el 1898 va vendre part de la seva col·lecció, i el 1920 va empenyorar la resta al Banc Hispano Colonial.

'Bateig de Crist'. Taula del Retaule de sant Joan Baptista. Pere Mates. 1536. Oli sobre fusta

(Ampliar) - 'Bateig de Crist'. Taula del Retaule de sant Joan Baptista. Pere Mates. 1536. Oli sobre fusta. Museu d'Art de Girona.

'Bateig de Crist' a la manera de Pere Mates. Autor desconegut. Després de 1921. Oli sobre fusta

(Ampliar) - 'Bateig de Crist' a la manera de Pere Mates. Autor desconegut. Després de 1921. Oli sobre fusta. Museu d'Art de Girona.

'Visitació'. Taula del retaule de sant Joan Baptista. Pere Mates. 1536. Oli sobre fusta

(Ampliar) - 'Visitació'. Taula del retaule de sant Joan Baptista. Pere Mates. 1536. Oli sobre fusta. Museu d'Art de Girona.

'Visitació' a la manera de Pere Mates. Autor desconegut. Després de 1921. Oli sobre fusta

(Ampliar) - 'Visitació' a la manera de Pere Mates. Autor desconegut. Després de 1921. Oli sobre fusta. Museu d'Art de Girona.

Poc temps després, Miquel Utrillo en va fer un inventari i valoració i el fotògraf Joan Vidal i Ventosa un reportatge fotogràfic. L’any 1925, després de la mort d'Estruch, es va presentar a Barcelona una amplia exposició de la seva col·lecció. L’octubre de 1925, la Sala Parés en va organitzar la subhasta. Llavors, el també banquer i col·leccionista Josep Jover va adquirir totes les taules del Retaule de Sant Joan Baptista per un preu, irrisori, de 3.500 pessetes.
L’any 1975, en la primera Exposició d’Antiquaris de Barcelona, es van exhibir juntes deu de les onze pintures conegudes del Retaule de sant Joan Baptista: la taula propietat del Museu d’Art de Barcelona i les altres nou, llavors, propietat d'antiquaris madrilenys.
El 1999 les taules Sant Joan Baptista a la presó, Decapitació de sant Joan Baptista i Salomé amb el cap de sant Joan Baptista, les tres propietat de Manuel González, van sortir a la venda. Cinc anys més tard, el 2004 i el 2005, tornaven a estar al mercat i avui se’n desconeix la propietat.
Les altres sis taules són les que va adquirir el 2016 el Museu d’Art de Girona. Dues d’elles eren idèntiques a les que el Museu havia adquirit sis anys abans.

'Marededéu de la llet', a la manera del Mestre de la Dormició de Solsona. Ca. 1974. Oli i tremp sobre fusta

(Ampliar) - 'Marededéu de la llet', a la manera del Mestre de la Dormició de Solsona. Autor desconegut. Ca. 1974. Oli i tremp sobre fusta. Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

'Marededéu de la llet'. Mestre de la Dormició de Solsona. Segle XVI. Oli i tremp sobre fusta

(Ampliar) - 'Marededéu de la llet'. Mestre de la Dormició de Solsona. Segle XVI. Oli i tremp sobre fusta. Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

'Dormició de la Marededéu', a la manera del Mestre de la Dormició de Solsona. Autor desconegut. Ca. 1974. Oli i tremp sobre fusta

(Ampliar) - 'Dormició de la Marededéu', a la manera del Mestre de la Dormició de Solsona. Autor desconegut. Ca. 1974. Oli i tremp sobre fusta. Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

'Dormició de la Marededéu'. Mestre de la Dormició de Solsona. Segle XVI. Oli i tremp sobre fusta

(Ampliar) - 'Dormició de la Marededéu'. Mestre de la Dormició de Solsona. Segle XVI. Oli i tremp sobre fusta. Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.


[Més imatges]--- Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés