La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Del 26 de març al 19 de juny de 2022 s'exhibeix al Museu d'Història de Girona l'exposició 'Maternitats. Una mirada diversa', un recull de les diferents maternitats que transiten per les col·leccions del Museu. És un convit a mirar-les i a pensar-les totes: les divinitzades, les carnals, les sacrificades, les somiades, les empoderades, les sofrents, les desitjades i les rebutjades.

Detall de l'àmbit 'Somnium mater'

(Ampliar) - Detall de l'àmbit 'Somnium mater'.

ÀMBIT SOMNIUM MATER.
La maternitat és un territori que les dones estan reconquerint, i les noves idees lligades al concepte de ser mare són molt més reivindicatives, molt més carnals, molt més plurals, molt més reals.
L'art contemporani ofereix nous continguts i percepcions i crea una nova iconografia de la maternitat. Ho fa amb obres carregades de simbolisme, molt properes a la idea de somni, d'espai oníric, que se situen en una realitat sensorial diferent. Són realitzades, ara ja amb molta més freqüència, per dones, i aborden temes com la tendresa i l'alegria –però també la temença– de saber-se prenyada; la relació, no sempre idíl·lica, entre mare i criatures; o el desig, a vegades incontrolable, d'experimentar la maternitat.

Composició. No datat

(Ampliar) - Composició. No datat. Àlvar Suñol. Gravat. Litografia. Col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

Les Cartes a la mare d'Elena del Rivero –sèrie que actualment consta de més de cinc mil obres– és un gran fris d'evocació confessional de la relació abissal amb la seva mare. Sobre grans columnes de paper pautat amb una única paraula, mother, l'artista anirà fent emergir els senyals que configuren la lluita dels seus camins interiors i ens farà acostar a allò més pregon: la rebel·lió, el sentiment de culpa, la denúncia, la il·legalitat, la ferida. La vida que s'escapça per la castració femenina, com dits i llengües tallades en una accepció metafòrica. NO. L'artista expressa el conflicte tot transfigurant-lo, mostrant-lo, creant bellesa. Les Cartes seran reblertes d'espais buits, d'agulles, de consignes, d'imatges, de brodats, de perles, de dibuixos d'infants. O també les veurem completament negres, només amb l'encapçalament, amb la paraula esborrada de manera minuciosa per un vel de nit i de dolor. Imatges repetitives i minimalistes, realitzades a partir de la lectura de les Cartes al pare de Kafka: "En tu començava tota la puresa del món i en mi començava la immundícia...". En un manifest escrit l'any 1995, Elena escriu: "De vegades em pregunto per què ets tan perversa, i creu-me, jo mateixa ho soc molt, sí, sí, sí..., SEMPRE T'ESTIC ESPERANT. El temps passa, i segueixo esperant-te, però sí, no ho puc evitar: T'ODIO" (I sometimes wonder why you are so perverse, and believe me, I myself am very much so, yes, yes, yes,... I AM ALWAYS WAITING FOR YOU. Time passes and I keep waiting for you but yes, I cannot help it: I HATE YOU.).
Maria Josep Balsach Peig

Col·lage. 2000

(Ampliar) - Col·lage. 2000. Francesc Torres Monsó: Col·lage paper i fotografia.

Nen sobrevolant a la seva mare. 1971

(Ampliar) - Nen sobrevolant a la seva mare. 1971. Esteban Francés. Tinta sobre paper. Col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

Llançadores. 2001

(Ampliar) - Llançadores. 2001. Jaume Geli. Taula envernissada i cordill.

Somni. 1971

(Ampliar) - Somni. 1971. Esteban Francés. Tinta sobre paper. Col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

Viatge cap a nosaltres. 1986

(Ampliar) - Somni. 1971. Viatge cap a nosaltres. 1986. Vicente Huedo Díaz-Carrasco.

ÀMBIT NO MATER.
El control de la sexualitat i de la fecunditat femenina ha estat la clau del poder patriarcal. En la nostra societat occidental i contemporània l'opció de no voler ser mare s'ha normalitzat des de fa ben poc. Després de no pas poques lluites i de no pas pocs fracassos i dolences, finalment, a partir dels anys vuitanta del segle XX, les dones van conquerir el dret a no ser mares, i van poder posar fi a la idea de la maternitat com a destí natural de tot cos femení.
Si històricament la maternitat s'inicia com un fet absolut, com un compliment amb la llei natural, actualment –tot i que no pas arreu– ja és una elecció lliure i personal. I això ha estat gràcies a la lluita i reivindicació pel control del propi cos de tantes que ens han precedit.

Membres del col·lectiu Arran s'enfilen a Santa Maria del Mar contra la reforma de llei de l'avortament, Barcelona. 2014

(Ampliar) - Membres del col·lectiu Arran s'enfilen a Santa Maria del Mar contra la reforma de llei de l'avortament, Barcelona. 2014. Albert Salamé. Fotografia.

No. I per què? Quan es respon amb una negació, la torna és sempre una pregunta que en si mateixa és jutjadora, demana una explicació innecessària al "no" a un privilegi biològic, el d'un ventre voluminós i fecund, que s'ha convertit també en una pressió social, una exigència més que s'ha d'afegir a la de l'estètica i a la professional. La resposta a la imposició de la maternitat, finalitat de tot cos femení durant segles, ha estat rebel·lar-se. Contra els dits acusadors que surten de les mànigues de les sotanes negres que converteixen en pecats decisions lliures. Contra els homes que s'han erigit en el poder per sentenciar sobre un cos que no els pertany. I contra la llei formulada pels homes s'han alçat els braços de les dones clamant el dret a decidir, elles. Avortar és un dret, una opció i no l'estigma que és. I no concebre també. I en els dos casos ens calen màscares, encara. La societat justifica aquest "no" a la maternitat a una renúncia, una incapacitat, una circumstància que ha impedit l'ideal de feminitat completa. La dona que no és mare ha de tenir motius per no ser-ho. La no mare per elecció és una dona que ha sortit del quadre, de l'estereotip hegemònic. És tabú, una incomoditat.
Gemma Busquets Ros

A filha de Godiva. 1999

(Ampliar) - A filha de Godiva. 1999. Vera Chaves Barcellos. Fotografia.

Angelita a Cadaqués. No datat

(Ampliar) - Angelita a Cadaqués. No datat. Emili Grau Sala. Aquarel·la sobre paper. Col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

Maternitat. 1925

(Ampliar) - Maternitat. 1925. Néstor Fernández de la Torre. Tinta i pastel sobre paper. Col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

Sense títol. 1964

(Ampliar) - Sense títol. 1964. Xavier Vilató Ruiz. Gravat. Punta seca. Col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

'Tors masculí', 'Tors femení' i 'Fetus'. 1971

(Ampliar) - 'Tors masculí', 'Tors femení' i 'Fetus'. 1971. Francesc Torres Monsó. Guix.

Detall d'un dels àmbits de l'exposició

(Ampliar) - Detall d'un dels àmbits de l'exposició.

Detall de l'à:mbit 'Mater divina'

(Ampliar) - Detall de l'à:mbit 'Mater divina'.

Detall d'un dels àmbits de l'exposició

(Ampliar) - Detall d'un dels àmbits de l'exposició.

Detall d'un dels àmbits de l'exposició

(Ampliar) - Detall d'un dels àmbits de l'exposició.

Detall d'un dels àmbits de l'exposició

(Ampliar) - Detall d'un dels àmbits de l'exposició.

Detall d'un dels àmbits de l'exposició

(Ampliar) - Detall d'un dels àmbits de l'exposició.

Detall d'un dels àmbits de l'exposició

(Ampliar) - Detall d'un dels àmbits de l'exposició.

Detall de l'à:mbit 'No Mater'

(Ampliar) - Detall de l'à:mbit 'No Mater'.

Detall d'un dels àmbits de l'exposició

(Ampliar) - Detall d'un dels àmbits de l'exposició.


------Tornar-Index

Letter to the mother. 1993-1994

(Ampliar) - Letter to the mother. 1993-1994. Elena del Rivero. Gravat. Serigrafia.

Maternitat. 1963

(Ampliar) - Maternitat. 1963. Francesc Torres Monsó. Guix.

Tondo o la quadratura del cercle. 1995

(Ampliar) - Tondo o la quadratura del cercle. 1995. Cori Mercadé Durà. Oli sobre fusta.

Sense títol. 1980

(Ampliar) - Sense títol. 1980. Emília Xargay Pagès. Dibuix sobre paper.

Mare i fill. No datat

(Ampliar) - Mare i fill. No datat. Emília Xargay Pagès. Bronze.

Sense títol. No datat

(Ampliar) - Sense títol. No datat. Emília Xargay Pagès. Ceràmica.

Tors masculí. 1971

(Ampliar) - Tors masculí. 1971. Francesc Torres Monsó. Guix.

femení. 1971

(Ampliar) - Tors femení. 1971. Francesc Torres Monsó. Guix.

Fetus. 1971

(Ampliar) - Fetus. 1971. Francesc Torres Monsó. Guix.

El incremento. 2004

(Ampliar) - El incremento. 2004. Marta y Publio. Gravat. Serigrafia.

Maternitat del cistell. 1924

(Ampliar) - Maternitat del cistell. 1924. Pere Créixams Picó. Gravat. Col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

Dona i nen. 1995

(Ampliar) - Dona i nen. 1995. Montserrat Lacomba. Gravat. Serigrafia.

Maternitat. 1950

(Ampliar) - Maternitat. 1950. Enric Marquès Ribalta. Tinta sobre paper.

Esbós del gravat 'Humanae vitae, Biafra, agost 1968'. 1968

(Ampliar) - Esbós del gravat 'Humanae vitae, Biafra, agost 1968'. 1968. Enric Marquès Ribalta. Tècnica mixta sobre paper.

Pietat. 1951

(Ampliar) - Pietat. 1951. Darío Suró. Oli sobre tela.

Maternitat. No datat

(Ampliar) - Maternitat. No datat. Sebastià Badia i Cerdà. Bronze i base de marbre. Col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

El nen mort. 1982

(Ampliar) - El nen mort. 1982. Glòria Merino. Gravat. Litografia.

Esbós de 'Maternitat'. No datat

(Ampliar) - Esbós de 'Maternitat'. No datat. Montserrat Llonch Gimbernat. Llapis sobre paper.

Maternitat. 1954

(Ampliar) - Maternitat. 1954. Francesc Torres Monsó. Alabastre.

Dona i nen. 1965

(Ampliar) - Dona i nen. 1965. Xavier Vilató Ruiz. Tinta i aquarel·la sobre paper. Col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

El balcó. 1976

(Ampliar) - El balcó. 1976. Maria Pepa Estrada Segalerva. Tinta sobre paper. Col·lecció Rafael i Maria Teresa Santos Torroella.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés