Dins les activitats i espectacles programats durant les Festes de Primavera de Girona 2015, el diumenge 26 d'abril es va presentar la Mula Baba, la mulassa de Girona, a càrrec de l'associació Baba Babarota i la Girona Marxing Band. La presentació va tenir lloc a la Rambla de la Llibertat, des d'on s'inicià un seguici fins la plaça dels Jurats.
Va ser acompanyada per Le Poulain de Pézenas, la Mulassa de Reus i la Mulassa de Sant Feliu de Pallerols.
(Ampliar) - El Poulain de Pézenas, enfilant-se als balcons, al carrer Ballesteries.
Al capdamunt de la Rambla de la Llibertat va tenir lloc la plantada de les quatre mulasses, amb l'objectiu que fossin presenciades pel públic; aquesta exhibició va anar acompanyada per la música de les agrupacions. Seguidament, es va fer una sessió de titelles en el teatre situat a "la panxa" de la Mula Baba, representant una versió de la llegenda del Tarlà de l'Argenteria que incoporava personatges mítics i llegendaris de Girona com en Pepet Gitano, o la Bruixa de la Catedral.
La Mulassa de Girona.
Podem documentar l'existència d'una Mulassa a Girona des de finals del segle XVI. Aquesta figura va desparèixer el 1859 a causa de l'ensorrament de la capella de Sant Miquel, indret que durant el segle XIX s'havia convertit en magatzem municipal.
La nova mulassa de Girona, la Mula Baba, està confeccionada amb materials moderns, i dotada d'usos complementaris. A més d'ampliar el seguici festiu, i de recuperar el foc de baixa intensitat com a element de joc i festa, la Mulassa vol ser també un element transmissor de cultura popular. Per poder fer aquest paper, el cos de la figura es converteix en un castellet de titelles. És una actualització de la figura que la converteix en un element de divulgació tant de les festivitats del calendari anual com de l'abundant llegenari local.
L'acompanyen els músics de la Girona Marxing Band que li han composat un tema propi.
El projecte de recuperació de la Mulassa de Girona va ser guardonat amb la beca de Cultura Popular de la Fundació Jaume Casademont 2014.
(Ampliar) - La mulassa de Sant Feliu de Pallerols, en ple ball.
(Ampliar) - Foto de grup de la Mulassa de Sant Feliu de Pallerols.
La Mulassa de Sant Feliu de Pallerols.
És l'única mulassa de la provincia de Girona que s'ha mantingut en actiu de forma ininterrompuda fins a l'actualitat.
És una figura de dimensions reduïdes, manada per un sol portador que disposa d'un coll extensible que li permet estirar i arronsar el cap.
Des del 2005 la Mulassa disposa d'un ball propi que integra la típica cantarella infantil:
"Mulassa verda,
lleganyosa, mal d'ulls,
seca de ràbia,
farta de criar,
cul de perola,
nas de cirera,
vés-te'n a dormir!".
Junt amb els gegants i cavallets conforma el seguici festiu de Sant Feliu de Pallerols. La seva dansa, "El ball dels Cavallets, Gegants i Mulassa" va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 1999 i Festa Patrimonial d'Interès Nacional el 2010.
La Mulassa de Reus.
És la figura més carismàtica de l'espectacular seguici festiu de Reus, i és també una de les mulasses més emblemàtiques de la imatgeria festiva catalana.
El cap és una talla de fusta articulada que li permet obrir i tancar la boca, fent-li espetegar les dues ferradures que té per dents.
L'embalum del cos està cobert d'una roba negra i al damunt porta un domàs amb l'antic escut de la ciutat.
La mulassa, com recorda la popular cançoneta, encapçala la desfilada dels gegants de Reus:
"La campana dels gegants,
la mulassa, la mulassa,
la campana dels gegants,
la mulassa va al davant".
Les seves sortides habituals són per Corpus, per la Festa Major de Sant Pere i per les Festes de la Mare de Déu de la Misericòrdia.
El Poulain de Pézenas.
És una figura indissociable de les festivitats de Pézenas. Es tracta d'un poltre cavalcat per dos ninots coneguts com l'Estieinou i l'Esteinette.
Diu la llegenda que quan el rei Lluís VIII va passar per Pézenas, una euga que el monarca tenia en gran estima va emmalaltir. El rei va manar als cònsols de la ciutat que tinguessin cura de l'animal i va reprendre el seu camí. Al seu retorn, convençut de la mort de l'animal, va tenir la grata sorpresa de la seva total recuperació i del naixement d'un poltre. En senyal de gratitud i perquè aquell fet fos recordat, el rei va fer construir un poltre de fusta i el va regalar a la ciutat perquè l'utilitzés en les seves festes públiques.
Una altra llegenda explica l'orígen dels ninots. Quan el seguici de Lluís XIII va passar per pézenas, el gentil mariscal Bassompierre va veure a l'entrada de la vila una camperola que s'arremangava la faldilla per creuar el riu Peyne. Galantment el mariscal la va fer pujar al seu cavall i tots dos van entrar a la ciutat cavalcant el rossí del mariscal. Diuen que en record d'aquell gest es van construir les figures que cavalquen el Poulain.
El Poulain va ser declarat Obra Mestra del Patrimoni Ora i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2005, i ha rebut el premi especial BEST 2014 a la qualitat, tradició i estímul europeu.
(Ampliar) - Interior de la Mulassa de Girona, la Mula Baba.