La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El diumenge 16 d'abril 2023, dins les activitats programades amb motiu de la Festa de Primavera 2023, va tenir lloc la setena trobada de Mulasses a la Rambla de la Llibertat, amb la participació de la Mula Baba i la Mula petita de Girona, la Mulassa dels Pallaresos, les mulasses de Vilanova i la Geltrú, i la Mulassa de Salou. Com a inici de la cercavila que finalitzaria a la plaça dels Jurats, es va fer, a la Rambla de la Llibertat, una sessió de titelles amb els personatges de les llegendes gironines que "actuen" al teatret de la panxa de la Mula Baba.

La plantada de Mulasses a la Rambla de la Llibertat

(Ampliar) - La plantada de Mulasses a la Rambla de la Llibertat.

La Mulassa dels Pallaresos. La mulassa es va estrenar per sorpresa la nit del 5 d'agost de 2007 amb un espectacle tenebrós dirigit per la Cola Gegantera dels Pallaresos, i al so de la música de la Companyia Elèctrica Dharma. Va ser construïda per Joan Miró, que va modelar el cap, i Chema Ros i Carles Brunet, que van confeccionar el cos.
Pesa 57 kg i les seves dimensions són: 280 cm de llargada, 85 cm d'amplada i 262 cm d'alçada, i és portada per dues persones.
L'any 2022 va celebrar el seu 15è aniversari, i va reunir bestiari de tot el territori català en el marc de la seva Festa Major dedicada a Sant Salvador.
La Mulassa és portada per la Colla Gegantera dels Pallaresos, fundada el 2004 amb l'objectiu de promoure, vetllar i posar en valor la cultura tradicional catalana dins de la vida social i cultural del municipi, al mateix temps que exerceix un paper de representació del poble en les diverses trobades d'imatgeria en què participa arreu de Catalunya. Actualment, la colla disposa de dues parelles de gegants, vuit capgrossos i un grup de grallers i timbalers.

La Mulassa dels Pallaresos

(Ampliar) - La Mulassa dels Pallaresos (El Tarragonès).

Mulassa de Salou. La mulassa es va estrenar el 2010 en el marc de la III Mostra de Tallers per a Petits i Grans organitzada per la Xarxa Cultural Tradicional Catalana de Salou. Va ser apadrinada per Pere Granados, alcalde de la vila, i Carme Sans, directora de l'Institut Marta Mata de Salou.
La mulassa es va crear per potenciar la vida cultural del poble, com a símbol del compromís amb la terra i la gent de Salou i per ampliar els elements festius del municipi. Representa un animal real, una mula, amb actitud dòcil i simpàtica.
Fa 220 cm d'alçada, 250 cm de llargada i 60 cm d'amplada, i pesa 40 kg, i és portada per dues persones. Va ser construïda per Manel Llauradó amb fibra de vidre. Porta un vestuari confeccionat per la modista reusenca Montserrat Pasqual, en el qual destaca el color grana de la faldila i el daurat de la gualdrapa, amb un brodat de l'escut de la vila.
La Mulassa de Salou forma part de l'Assocació Sal-i-Ou, Bestiari, Balls Tradicionals i Populars, integrada per un centenar de socis que són responsables de les diferents seccions que participen en les festes locals de Salou.

La Mulassa de Salou

(Ampliar) - La Mulassa de Salou (El Tarragonès).

Mulasses de Vilanova i la Geltrú. A Vilanova i la Geltrú conviuen tres mulasses: la mulassa coneguda com "la Boja", la "Presumida" i la "Cabreta". Els acompanyants de les mulasses porten camisa blanca, mocador graat amb punts negres, faixa vermella, pantaló negre i espardenyes.
Les primeres notícies que es tenen de la mulassa daten de començaments del segle XVII, concretament del 1629, gràcies a un document existent a la parròquia de Sant Antoni que documenta el pagament per part dels sagristans d'unes "despeses de mulassa" de 16 sous. Fins a l'any 1779 la mulassa era un animal ferotge i ofensiu, ja que portava petards a la boca. A partir d'aquesta data i com a conseqüència d'unes disposicions oficials dictades a Barcelona, va deixar de llançar foc, i va passar a ser un animal pacífic.
Com altres entremesos de la vila, desapareix l'any 1936 a causa de la Guerra Civil. El 1947 se'n crea una de nova gràcies a una subscripció popular. Posteriorment, el 1955, es crea una segona mulassa més petita anomenada "Presumida", que va ser apadrinada per Maria José Galcerán. Aquesta mulassa té la partciularitat de moure una orella. Finalment, l'any 1984 apareix una tercera mulassa, la més petita, anomenada "Cabreta". L'any 1997, coincidint amb el 50è aniversari de la bèstia, la colla de portants de l'Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú, va promoure la reforma de la mulassa gran, motiu pel qual aquell mateix any va estrenar un nou cap; a banda, es van refer les mantes de vellut, es van brodar de nou els escuts, es van arreglar els guarniments de les cues i es van col·locar nous picarols a les tres mulasses.

Les Mulasses de Vilanova i la Geltrú

(Ampliar) - Les Mulasses de Vilanova i la Geltrú (El Garraf).

La Mula Baba de Girona. Podem documentar l'existència d'una mulassa a Girona des de finals del segle XVI. Aquesta figura va desaparèixer el 1859 a causa de l'ensorrament de la capella de Sant Miquel, ubicada al costat de les cases consistorials, indret que durant el segle XIX s'havia convertit en magatzem municipal.
Malgrat que no ha quedat cap mena de documentació gràfica que ens permeti saber exactament quin aspecte tenia, gràcies a la documentació escrita, sabem que era una figura de foc formada per una senzilla estructura de fusta, un coll extensible i el cap, que era l'única part esculpida. Sabem també que estava coberta per una roba de color negre. Per tant, devia ser una figura similar a les altres mulasses que encara avui subsisteixen tant a Catalunya com al sud de França.
La Mula Baba de Girona és una figura que si bé exteriorment conserva aquest aspecte primitiu, interiorment està confeccionada amb materials moderns, i està dotada d'usos complementaris. A més d'ampliar el seguici festiu i de recuperar el foc de baixa intensitat com a element de joc i festa, la mulassa vol ser un element transmissor de cultura popular.
Per poder fer aquest paper, el cos de la figura es converteix en un castellet de titelles; una actualització de la figura que la converteix en un element de divulgació tant de les festivitats del calendari anual com de l'abundant llegendari local.
El projecte de la recuperació de la mulassa va ser el guanyador de la beca Jaume Casademont de Cultura Popular de 2014, i la Mula Baba es va estrenar a la fira de la Mediterrània d'aquell any.

La Mula Baba de Girona

(Ampliar) - La Mula Baba de Girona.

La Mula Petita de Girona. El ràpid creixement de l'entitat va motivar l'aparició d'una nova mulassa per a la mainada.
La Mula Petita, de cartó pedra i fusta, va ser construïda amb la col·laboració dels més petits de la colla. És una rèplica a escala de la Mula Baba, a excepció del cap, que pot escopir aigua i moure les orelles. Un cop vestida, gràcies a la feina desinteressada d'Emili Bofill i Bibiana López, es va estrenar a la cercavila del pregó de Fires del 2016.
La Mula Petita acompanya la Mula Baba a les cercaviles de Fires i a la passejada de mulasses de les Festes de Primavera.

La Mula Petita de Girona

(Ampliar) - La Mula Petita de Girona.

La Mulassa dels Pallaresos

(Ampliar) - La Mulassa dels Pallaresos.

Escut al cobertor de la Mulassa dels Pallaresos

(Ampliar) - Escut al cobertor de la Mulassa dels Pallaresos.

La Mulassa de Salou

(Ampliar) - La Mulassa de Salou.

Escut al cobertor de la Mulassa de Salou

(Ampliar) - Escut al cobertor de la Mulassa de Salou.

Mulassa 'La Presumida' de Vilanova i la Geltrú

(Ampliar) - Mulassa 'La Presumida' de Vilanova i la Geltrú.

Mulassa 'La Cabreta' de Vilanova i la Geltrú

(Ampliar) - Mulassa 'La Cabreta' de Vilanova i la Geltrú.

Escut al cobertor de la Mulassa de Vilanova i la Geltrú

(Ampliar) - Escut al cobertor de la Mulassa de Vilanova i la Geltrú.


  • La Mula Baba i la Girona Marxing Band - Primera sortida de la Mula Baba el 28 d'octubre 2014, dins la Grand Parade de Girona - Fusió de bandes.

  • VI Trobada de Mulasses - Sisena trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2022.

  • V Trobada de Mulasses - Cinquena trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2019.

  • IV Trobada de Mulasses - Quarta trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2018.

  • III Trobada de Mulasses - Tercera trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2017.

  • II Trobada de Mulasses - Segona trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2016.

  • I Trobada de Mulasses - Primera trobada de Mulasses durant les Festes de Primavera 2015.

  • [Més imatges] -----------Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    Creat: 18/04/2023