La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Museu d'Història de Girona
Del 29 d'octubre 2015 al 3 d'abril 2016

Dins la sèrie d'exposicions de revisió historiogràfica de la ciutrat, el fil conductor d'aquesta exposició és la construcció de la ciutat de Girona com a capital a partir del segle XIX: centre polític, econòmic, educatiu, capital provincial i eclesiàstica.

El gran dia de Girona
(Ampliar) - El gran dia de Girona. Ramon Martí Alsina, ca. 1862. Oli sobre tela. Dipòsit del MNAC.

La intenció és resseguir aquest itinerari posant un especial èmfasi en les transformacions del paisatge urbà i la seva arquitectura per donar al visitant les pautes que l'ajudin a entendre la Girona contemporània a partir dels testimonis que ens han arribat fins avui.
Amb la voluntat de despertar el sentit de l'observació històrica als ciutadans, es pretén ajudar a llegir el paisatge urbà actual en clau històrica. La documentació dels arxius, els objectes materials de les col·leccions privades i públiques o les imatges fotogràfiques del passat constitueixen un complement imprescindible per contribuir a aquesta lectura de la Girona del present.
Comissariat a cura de: Mònica Bosch i Portell i Joaquim M. Puigvert i Solà.

Maqueta del mercat destinat a l'espai que avui ocupa la plaça Catalunya
(Ampliar) - Maqueta del mercat destinat a l'espai que avui ocupa la plaça Catalunya (projecte no executat). Projecte: Joaquín Maggioni. Maqueta: Esteban Sala. 1929. Plàstic. Museu d'Història de Girona.
Elements didàctics de l'antic Institut d'Ensenyament Mitjà de Girona
(Ampliar) - Elements didàctics de l'antic Institut d'Ensenyament Mitjà de Girona, situat a l'actual Museu d'Història.
Visita oficial del president de la Generalitat Francesc Macià a la ciutat de Girona. Parlament de Francesc Macià des del balcó de l'Ajuntament de Girona. 21 de juny 1931
(Ampliar) - Visita oficial del president de la Generalitat Francesc Macià a la ciutat de Girona. Parlament de Francesc Macià des del balcó de l'Ajuntament de Girona. 21 de juny 1931. Josep Maria Sagarra. CRDI - Ajuntament de Girona.
Visita oficial del general Francisco Franco a Girona. El general saludant des del balcó de l'Ajuntament al nombrós públic reunit a la plaça del Vi. 17 de maig 1960
(Ampliar) - Visita oficial del general Francisco Franco a Girona. El general saludant des del balcó de l'Ajuntament al nombrós públic reunit a la plaça del Vi. 17 de maig 1960. Narcís Sans Prats. CRDI - Ajuntament de Girona.
El cafè Vila. Jaume Pons Martí, 1877
(Ampliar) - El cafè Vila. Jaume Pons Martí, 1877. Oli sobre tela. Museu d'Art de Girona.

 • Exposició "Parva Gerunda. La Girona romana". Article i reportatge fotogràfic de l'exposició sobre la vida ciutadana a l'antiga Gerunda, al Museu d'Història de la Ciutat.

 • Exposició "La Girona medieval". Article i reportatge fotogràfic de l'exposició sobre la vida a la Girona medieval, al Museu d'Història de la Ciutat.

 • Exposició "La Girona jueva". Article i reportatge fotogràfic de l'exposició complementària de "La Girona medieval", al Museu d'Història dels Jueus de Girona.

 • Exposició "La Girona d'època moderna". Article i reportatge fotogràfic de l'exposició sobre la vida a Girona, al Museu d'Història de la Ciutat.

 • Exposició "La Girona dissident". Article i reportatge fotogràfic de l'exposició complementària de "La Girona d'època moderna", al Museu d'Història dels Jueus de Girona. • [Més imatges]-----BackIndex-Next

  Retrat de Raimunda Nouvilas de Pagès, heroïna de Santa Bàrbara

  (Ampliar) - Retrat de Raimunda Nouvilas de Pagès, heroïna de Santa Bàrbara. Rull. Oli sobre cartró. Musu d'Histograve;ria de Girona. Dipòsit temporal de Carme i Eugènia de Pagès Bergés.

  Tren engalanat a l'andana d'una estació, possiblement la de Girona. En els cartells es llegeix: Girona. 16 febrer. Visca Catalunya. Visca la República

  (Ampliar) - Tren engalanat a l'andana d'una estació, possiblement la de Girona. En els cartells es llegeix: "Girona. 16 febrer. Visca Catalunya. Visca la República". Salvador Crescenti, 1 de març 1936. CRDI - Ajuntament de Girona.

  Escut de Girona procedent de l'antic escorxador de la ciutat projectat per Sureda i Almeda el 1894

  (Ampliar) - Escut de Girona procedent de l'antic escorxador de la ciutat projectat per Sureda i Almeda el 1894. 1910. Pasta ceràmica/mosaic. Museu d'Història de Girona.

  Cartell de les Fires de Sant Narcís de 1929
  (Ampliar) - Cartell de les Fires de Sant Narcís de 1929.
  Elements didàctics de l'antic Institut d'Ensenyament Mitjà de Girona
  (Ampliar) - Elements didàctics de l'antic Institut d'Ensenyament Mitjà de Girona, situat a l'actual Museu d'Història.
  Penó de l'Orfeó Cants de Pàtria, dirigit molts anys pel mestre Josep Baró i Güell
  (Ampliar) - Penó de l'Orfeó Cants de Pàtria, dirigit molts anys pel mestre Josep Baró i Güell.

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés