![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() La tradició de la Flama. La tradició de la Flama del Canigó, vinculada al solstici d'estiu, que té lloc en diversos indrets dels Països Catalans cada any, entre el 22 i el 23 de juny, s'inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l'encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país. La Flama del Canigó té una simbologia vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana. ![]() (Ampliar) - L'Àliga de la Ciutat, sortint de la Catedral.L'origen de la tradició.
L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir, Catalunya del Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, va tenir la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva Flama per totes les contrades de la nostra terra. S’iniciava així la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou les fogueres prenien un sentit col·lectiu. ![]() (Ampliar) - El cim del Canigó. Imatge Centre Excursionista de Gràcia.El foc al llarg de la història.
Trobem ja tradicions ben arrelades amb l’arribada dels primers dominadors: els romans troben a les nostres terres comunitats amb vida urbana, alfabet, moneda i ús corrent del ferro, amb costums propis també i celebracions com la del solstici d’estiu, i inicien un procés de romanització que no es manifesta plenament fins a l’any 500 de la nostra era, en que són menys presents els costums del poble. ![]() (Ampliar) - Nens preparant una foguera de Sant Joan. 1934. Pere Bosch Ferran. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya.
L’any 717, quan la irrupció dels sarraïns per les nostres terres, als indrets on eren mal rebuts, aquests deixaven fer i practicar les creences i costums populars. Així és com els nostres focs van poder continuar celebrant-se, sovint amb la participació fins i tot dels mateixos sarraïns. Hi ha una cançó que encara es cantava als inicis del segle XX, i que diu que tots plegats celebren aquesta gran diada. Durant l’edat mitjana, doncs, els Focs de Sant Joan continuen celebrant-se i els seus grans impulsors van ser els gremis. Amb la incorporació de la Catalunya Nord, els antics comtats de Rosselló i Cerdanya, a l’estat francès el 1659, els Focs de Sant Joan prenen el caire de senyal d’identitat catalana que han continuat mantenint fins al dia d’avui. ![]() (Ampliar) - Encesa de la Flama al cim del Canigó. Viquipèdia.
El 1760, vuit homes representatius o regidors, com a delegats de les ciutats principals dels antics regnes de Catalunya, Aragó, Mallorca i València, presenten al rei Carles III el “Memorial de greuges”. En la queixa exposen col·lectivament que molts funcionaris destacats en els anomenats regnes violaven els costums més lloables i les ordenances introduint cada cop més costums estrangers i perniciosos. Reclamaven també el dret de tornar a establir els gremis i d’aprovar-ne les ordenances. L’any següent, al Principat, el capità general marquès de la Mina començà a autoritzar les festes populars, i es van tornar a celebrar les falles o Focs de Sant Joan. |
![]() (Ampliar) - El foc, a la plaça del Vi de Girona. ![]() (Ampliar) - Auca de la Flama del Canigó. ![]() (Ampliar) - Cartell de l'arribada de la Flama del Canigó a Girona 2019 ![]() (Ampliar) - Gravat antic gironí que representa les fogueres de Sant Joan ![]() (Ampliar) - Arribada de la Flama del Canigó 2019 a Girona ![]() (Ampliar) - Arribada de la Flama del Canigó 2019 a Girona. Cercavila de gegants i capgrossos [Més imatges]---
|
CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice |
© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés |