La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Per celebrar els seus 25 anys, la colla gegantera "Fal·lera Gironina" va representar els dies 24 i 25 de setembre de 2022 un espectacle de gran format que combina teatre, dansa i música en directe sobre els Capgrossos de Girona, "La mosca d'en Quim", al Teatre Municipal, espectacle que explica la història dels Capgrossos actuals de Girona, i imagina com el seu creador i dissenyador, Joaquim Pla i Dalmau, va inspirar-se per dibuixar l’actual comparsa fa 60 anys.

Ball final dels capgrossos

(Ampliar) - Ball final dels capgrossos.

Durant la tardor de 1962, una tempesta torrencial va descarregar amb molta força sobre la ciutat de Girona. En poques hores, la intensitat del xàfec va negar els carrers estrets del Barri Vell i l'aigua es colava sense aturar dins les plantes baixes de les cases gironines. Un dels edificis malmesos per l'aiguat va ser, malauradament, el magatzem on l'Ajuntament de Girona guardava els capgrossos de la ciutat, protagonistes de les cercaviles populars de festa major. El magatzem doncs, va quedar totalment inundat i, per desgràcia, tots els capgrossos, desfets i engolits per l'aigua, es van perdre riuada avall. Tots excepte un, en Fraret, l'Esquivamosques de la comparsa, que, tot i la força del cabal, va aconseguir aferrar-se al cul de la lleona i salvar-se del temporal.

Un moment de la representació amb la Mosca i el Fanaler

(Ampliar) - Un moment de la representació amb la Mosca i el Fanaler.

Sol i desemparat, sense refugi ni companys, en Fraret va rebre l'ajuda del llibreter Joaquim Pla i Dalmau, que el va acollir a casa. I no solament el va socórrer generosament, sinó que, aprofitant els seus dots com a il·lustrador, Pla Dalmau va voler reparar la pèrdua dels capgrossos dissenyant una nova comparsa per acompanyar altre cop en Fraret.

La Marieta de les Cols muntant la parada

(Ampliar) - La Marieta de les Cols muntant la parada.

Evidentment, crear de nou un seguici renovat no era una tasca fàcil, però després de diversos intents fallits, Pla Dalmau finalment va trobar la inspiració necessària en el vol d'una mosca emprenyadora, que en Fraret intentava caçar sense èxit. Així, guiat pels suggeriments de l'insecte, l'intel·lectual gironí va aconseguir idear les quatre parelles de capgrossos que encara avui salten i ballen en les festes de la ciutat. Aquestes són la parella de la Beneta i el Ciutadà, la Pericota i el Bellester, la Marieta de les Cols i el Merdisser, i la parella de l'Argentera i el Mercader. I, tot i la feinada, Pla Dalmau va ser capaç, fins i tot, d'esbossar un nou Esquivamosques, per quan en Fraret decideixi retirar-se de les seves funcions.

Salutació final de l'espectacle

(Ampliar) - Salutació final de l'espectacle.


Els capgrossos actuals de Girona. Article i reportatge fotogràfic dels capgrossos a l'exposició "Faràndula. 500 anys d'imatgeria festiva de Girona" al Museu d'Història de Girona.


[Més imatges]------Tornar-Index-Més imatges

L'Esquivamosques actual

(Ampliar) - L'Esquivamosques actual.

En Fraret salvat de l'aiguat enfilant-se al Cul de la Lleona

(Ampliar) - En Fraret salvat de l'aiguat enfilant-se al Cul de la Lleona.

El Ciutadà

(Ampliar) - El Ciutadà.

Cartell de l'obra

(Ampliar) - Cartell de l'obra.

La Pericota

(Ampliar) - La Pericota.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés