La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Durant unes obres al número 23 del carrer Argenteria, es va trobar un potent mur de 2,40 metres de gruix, 5,70 metres d'amplada i uns 12 metres d'alçada que remuntava fins al segon pis de l'edifici, però aquesta part superior es va destruir durant els treballs, abans d'avisar les autoritats.
Quan els arqueòlegs, dirigits per Maribel Fuertes, van poder intervernir, quedava el mur dels baixos del local. Els treballs de recerca han consistit a excavar fins a trobar el nivell de fonamentació del mur, directament sobre la llera del riu Onyar, que ha aparegut a una profundicat de 4,80 metres per sota del nivell actual del carrer.

Restitució de Girona a vol d'ocell, a principis del segle XIV, abans de la construcció de les muralles de Pere III
(Ampliar) - Restitució de Girona a vol d'ocell, a principis del segle XIV, abans de la construcció de les muralles de Pere III. Dibuix de J. Sagrera, publicat a "La ciutat de Girona en la 1a meitat del segle XIV: la plenitud medieval"

Al segle XV a l'indret no hi havia cases i el nivell de circulació era més de 4 metres per sota de l'actual. Les primeres cases es van començar a construir al segle XVI i la muralla va anar quedant integrada i amagada dins els edificis. Els nivells de circulació van anar pujant a mesura que es feien reformes a les cases per defensar-se de les avingudes de l'Onyar.
La intervenció ha permès determinar també que la primera gran modificació de la fortificació es va produir al segle XVI, quan es va aixecar l'actual edifici. La gran obra de reforma, però, es va produir al segle XIX i va comportar l'obertura de balconades i galeries amb vistes a l'Onyar. Aleshores va ser quan es va perforar la muralla i reduïr-ne, en part, el gruix, per guanyar espai i llum.

Excavació per sota del nivell del carrer
(Ampliar) - Excavació per sota del nivell del carrer (Imatge: 07/06/2017)

Els treballs arqueològics sobre aquesta troballa històrica, en la que s'ha pogut accedir fins als fonaments de la construcció, han permès datar els diferents nivells que tenia aquest carrer de la ciutat durant els segles XVI, XVII, XVIII i XIX, i fer visible el potent pany de muralla trobat, un tram de la gran obra del rei Pere III, durant el regnat del qual es va dotar la ciutat d'una estructura defensiva molt important, a una i altra banda del riu.
L'altura total de fins a 12 metres d'aquest pany de muralla fa especular amb la possibilitat que es tractés d'una torre de defensa situada en un dels accessos a la ciutat.
Se sabia de la seva existència a través de referències documentals, però la prova física no s'ha descobert fins ara. La part conservada se situa en el recorregut de la muralla, datada d'entre finals del segle XIV i principis del XV, des de l'anomenada torre del Telègraf i fins a l'inici del carrer del Carme.

Excavació per sota del nivell del carrer
(Ampliar) - Excavació per sota del nivell del carrer (Imatge: 31/05/2017)
Excavació per sota del nivell del carrer
(Ampliar) - Excavació per sota del nivell del carrer (Imatge: 07/06/2017)
Estat final de l'excavació fins la fonamentació
(Ampliar) - Estat final de l'excavació fins la fonamentació (Imatge: 23/06/2017)

  • Itinerari de la muralla - Index d'articles i reportatges fotogràfics, antics i actuals, que permeten recórrer d'una forma virtual les muralles de Girona, i serveixen de guia històrica d'aquest patrimoni de la ciutat.

  • Fragment de la muralla, visible a la primera prospecció a nivell del carrer
    (Ampliar) - Fragment de la muralla, visible a la primera prospecció a nivell del carrer
    Fragment de la muralla, visible a la primera prospecció a nivell del carrer
    (Ampliar) - Fragment de la muralla, visible a la primera prospecció a nivell del carrer (Imatge 31/05/2017)
    Detall dels carreus de la muralla, visible a la primera prospecció a nivell del carrer
    (Ampliar) - Detall dels carreus de la muralla, visible a la primera prospecció a nivell del carrer (Imatge 31/05/2017)
    Fragment de la part inferior de la muralla. Estat final després de l'excavació
    (Ampliar) - Fragment de la part inferior de la muralla. Estat final després de l'excavació (Imatge 23/06/2017)
    Pere III el cerimoniós, 1345. Obra de Jaume Cascalls. Catedral de Girona

    (Ampliar) - Pere III el cerimoniós, 1345. Obra de Jaume Cascalls. Catedral de Girona. Viquipèdia.


    [Més imatges]--- Back-Index-Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés