La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Dins la programació d'activitats de Nadal 2016, el dissabte 3 de desembre va tenir lloc la inauguració de la XVI Biennal del Pessebre Català, que acull més de 100 diorames.
Com inici de l'activitat, i des de la plaça de la Independència, una cercavila encapçalada per L’Esperit del Nadal, un capgròs acompanyat del seu seguici format per un grup de músics d’instruments tradicionals catalans que interpreten peces nadalenques, i quatre personatges que representen les estacions, va acompanyar als assistents fins la Plaça del Vi, on va tenir lloc una ballada final.

El senyor Caneló mostra el pessebre del cap de l'Esperit de Nadal, al final de la dansa a la plaça del Vi
(Ampliar) - El senyor Caneló mostra el pessebre del cap de l'Esperit de Nadal, al final de la dansa a la plaça del Vi.

L'Esperit de Nadal, capgròs dels Pessebristes de Ciutat Vella, construït per en Jordi Grau amb vestuari de Montse Ginesta, duu un barret que es pot treure i posar. És calb, i sobre la seva calba hi ha un petit pessebre, que es renova cada any. L’Esperit del Nadal només es treu el barret quan acaba la dansa i inaugura un pessebre (aleshores s’il·lumina el que duu al cap). Aquest personatge també porta el “bastó de Nadal” de la ciutat de Barcelona, que té els quatre colors que representen les quatre estacions de l’any.
L’Esperit del Nadal va acompanyat del Seguici del Nadal, format per un grup de músics d'instruments tradicionals catalans que interpreten peces nadalenques, i quatre personatges amb els seus servidors, amb el color característic de cada estació de l’any.

La cercavila a la Rambla de la Llibertat
(Ampliar) - La cercavila a la Rambla de la Llibertat.

L'Esperit de Nadal va acompanyat del senyor Caneló d’Escudella i Bontorró, nom sorgit dels àpats tradicionals del Nadal a casa nostra, els canalons, l’escudella i carn d’olla i els bons torrons. És camarlenc de l’Esperit del Nadal el qual li encarrega gestionar la seva agenda mentre ell no hi és, i quan torna l’acompanya per transportar-nos al món màgic del Nadal.

La cercavila al pont de Pedra
(Ampliar) - La cercavila al pont de Pedra.

La significació de les quatre estacions respon a un conte que explica el senyor Caneló. Vet aquí que en el nostre bonic planeta, quatre personatges molt importants, les estacions de l’any van entrar en disputes. Els seus conflictes es devien a una lluita aferrissada que mantenien totes quatre per tal de saber quina d’elles era la més important, la més bonica, la més especial, la que tenia les millors festes, la que havia de ser digne de manar sobre les altres. Tal eren les seves obsessions, que no pensaven en res més que en saber quina era la més important.
La Primavera es va oblidar de fer florir les seves boniques flors. L’Estiu, no va recordar-se de fer arribar els seus agradables i càlids rajos de Sol. La Tardor, no es va fer acompanyar de la pluja de fulles de mil colors. L’Hivern es va descuidar de transformar les gotes d’aigua del cel en bonics i suaus flocs de neu. Aquest fet sense precedents, va provocar que aquell any fos caòtic, els nens i les nenes, els pares, mares, avis, tiets, i totes les persones del nostre planeta estiguessin tristos enyorant els tresors que la natura els regalava any rere any.

El senyor Caneló i l'Esperit de Nadal a la plaça de la Independència
(Ampliar) - El senyor Caneló i l'Esperit de Nadal a la plaça de la Independència.

El món es va convertir en un lloc sense esperances, trist i fosc, els Esperits de les quatre estacions van desaparèixer completament, el canvis cíclics de l'any varen esvair-se per donar pas a un cel d’una constant llum tènue, la gent pregava i anhelava poder recuperar el seu verdós i blau planeta, ple de vida i de colors.
Una tarda, però, quan les quatre estacions es disposaven a enfrontar-se un cop més, va succeir quelcom que las va fer aturar, de cop del cel va baixar una petita llum. D'aquesta llum va aparèixer un personatge molt curiós i molt misteriós, que es feia dir l’Esperit de Nadal. Aquest personatge, va fer obrir els ulls a les quatre estacions, les va fer entendre que no havien de competir per veure quina era la més important, totes elles ho eren d’importants, sense una no podia succeir l’altre.

El seguici de l'Esperit de Nadal: la Tardor a la plaça de la Independència
(Ampliar) - El seguici de l'Esperit de Nadal: la Tardor a la plaça de la Independència.

La seva essència, el plaer, l’alegria i l’amor només podien ser mesurades per cap d’any, quan totes quatre havien passat. No podien arribar a final d'any si lluitaven des del començament. Amb això haurien perdut la promesa de la primavera, la bellesa de l’estiu, la satisfacció de la tardor i l’alegria de l’hivern.
Mitjançant un conjur màgic van arribar a un acord: l’Esperit de Nadal arribaria al nostre món any rere any durant unes setmanes, unes setmanes que van rebre el nom de les Festes de Nadal, que servirien per fer-nos reflexionar tot el que hauríem fet durant l’any i donar-nos la força per resoldre allò que havia quedat pendent. Tanmateix l’Esperit de Nadal apareixeria per donar-nos forces, ànims, bondat i il·lusions per començar el nou any que estaria a punt de néixer.
Això sí, aquest personatge ple de joia i d’harmonia, no podria aparèixer sense que les quatre estacions reunissin els seus esperits, si una fallés l’Esperit de Nadal no apareixeria. Així doncs, les quatre estacions van responsabilitzar-se del compromís de que totes elles farien la seva aparició en el per&ioacute;ode de temps que els correspongués i a finals d’any es retrobarien per fer renéixer de nou l’Esperit de Nadal.

(Text extret i adaptat de la web de Pessebristes de Ciutat Vella).


El senyor Caneló i l'Esperit de Nadal a la plaça del Vi

(Ampliar) - El senyor Caneló i l'Esperit de Nadal a la plaça del Vi.

El seguici de l'Esperit de Nadal: l'Hivern

(Ampliar) - El seguici de l'Esperit de Nadal: l'Hivern.

L'Esperit de Nadal, durant la cercavila, a la plaça de la Independència

(Ampliar) - L'Esperit de Nadal, durant la cercavila, a la plaça de la Independència.

El seguici de l'Esperit de Nadal: la Tardor a la plaça de la Independència

(Ampliar) - El seguici de l'Esperit de Nadal: la Tardor a la plaça de la Independència.

El seguici de l'Esperit de Nadal: l'Estiu al carrer Santa Clara

(Ampliar) - El seguici de l'Esperit de Nadal: l'Estiu al carrer Santa Clara.

El seguici de l'Esperit de Nadal: la Primavera al carrer Santa Clara

(Ampliar) - El seguici de l'Esperit de Nadal: la Primavera al carrer Santa Clara.

El senyor Caneló mostra el pessebre del cap de l'Esperit de Nadal, al final de la dansa a la plaça del Vi
(Ampliar) - El senyor Caneló mostra el pessebre del cap de l'Esperit de Nadal, al final de la dansa a la plaça del Vi.

[Més imatges]-----BackIndex-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés