La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dimecres 20 de desembre 2017 es va celebrar a la plaça del Vi la festa de Hanukkà, amb l'encesa dels vuits llums, organitzada pel Patronat Call de Girona. El grup musical Tati Cervià Trio va animar la vetllada amb un repertori de cançons tradicionals.
La novetat d'aquesta edició va ser el primer concurs de sufganiot, bunyols dolços, tradicionals d’aquesta festivitat, un concurs d’elaboració d’aquesta recepta, que va estar obert a totes les persones interessades.

Encesa del xamaix, l'espelma testimoni amb la que s'encenen les altres vuit

(Ampliar) - Encesa del xamaix, l'espelma testimoni amb la que s'encenen les altres vuit.

L'acte va ser presentat per la directora del Patronat del Call, Assumpció Hosta. Amb l'encesa dels vuit llums varen participar el Rabí Abraham Rosemberg, a càrrec van qual vaen anar les benediccions, i representants del Bisbat de Girona, de la Comunitat Israelita de Barcelona, de la comunitat jueva ATID de Barcelona, de la comunitat jueva progressista Bet Shalom de Barcelona, dels jueus i jueves gironins, del Consell Municipal de la Gent Gran de Girona, i el regidor de Cooperació Cristóbal Sànchez, en representació de l'alcaldessa de Girona i presidenta del Patronat del Call de Girona, Marta Madrenas, qui va encendre l'última espelma i va pronunciar les paraules de cloenda.
A més, l'acte va comptar amb un recital de música a càrrec de la formació Tati Cervià Trio, compost per Tati Cervià (veu), Jaume Fulcarà (guitarra), i Pere Martínez (contrabaix).
La principal novetat d’aquest any va ser el concurs de sufganiot que va organitzar per primer cop el Patronat Call de Girona. Les sufganiot són uns bunyols dolços, tradicionals d’aquesta festivitat, un concurs d’elaboració d’aquesta recepta, obert a totes les persones interessades.
Per tal de preparar el concurs, des del passat mes de novembre, el Patronat Call de Girona conjuntament amb els Centres Cívics de la ciutat varen organitzar un seguit de tallers per aprendre’n l’elaboració. Els participants varen haver de portar les seves sufganiot el mateix dia 20 a la plaça del Vi, on un jurat va decidir qui s’enduia els tres primers premis. Un cop acabat l’acte, els assistents varen degustar les sufganiot i, tot seguit, l'espectacle musical, amb un repertori de cançons i danses típiques de la festa.

El Rabí Abraham Rosemberg, durant l'encesa dels llums

(Ampliar) - El Rabí Abraham Rosemberg, durant l'encesa.

La festa de Hanukkà

La festa de Hanukkà dura vuit dies durant els quals la família i els amics es reuneixen al capvespre per fer plegats l'encesa dels llums. Totes les cases tenen una hanukkià, un canelobre de nou espelmes. La primera nit s'encén un llum, la segona nit s'encenen dos i cada nit següent se n'hi afegeix un altre fins que a la vuitena s'encenen tots. La novena espelma és el xamaix, el "servidor", que s'utilitza per encendre la resta d'espelmes. Abans d'encendre els llums es reciten dues benediccions:

Baruj ata Adonai eloheinu melej haolam asher kidshanu bemitzvotav vetzivanu lehadlik ner Hannukkà. (Beneït ets Tu, Adonai, Déu nostre, Rei de l'univers, que ens has santificat mitjançant els teus preceptes i ens has ordenat encendre la lluma de Hanukkà)

Baruj ata Adonai eloheinu melej haolam she'asá nisim laavoteinu, balamim hahem bazman hazé. (Beneït ets Tu, Adonai, Déu nostre, Rei de l'univers, que vas fer miracles per als nostres pares i mares en aquesta mateixa data en els temps antics)

Les guanyadores del concurs de sufganiot

(Ampliar) - Les guanyadores del concurs de sufganiot.

Una vegada enceses les espelmes i recitades les benediccions, tot està per gaudir de la festivitat. Se succeeixen músiques de tota mena i es mengen diferents dolços en els que l'oli és el protagonista, atès que recorda el miracle que succeí al Temple.


[Més imatges] -----------Back-Index-Next

La cantant Tati Cervià

(Ampliar) - La cantant Tati Cervià.

Làmpada de Hanukkà. Segle XIV. Musée d'art et d'histoire du Judaïsme, França

(Ampliar) - Làmpada de Hanukkà. Segle XIV. Musée d'art et d'histoire du Judaïsme, França. Viquipèdia.

El canelobre instal·lat a la plaça del Vi

(Ampliar) - El canelobre instal·lat a la plaça del Vi.

Làmpada de Hanukkà. Segle XVIII. Musée d'art et d'histoire du Judaïsme, Itàlia

(Ampliar) - Làmpada de Hanukkà. Segle XVIII. Musée d'art et d'histoire du Judaïsme, Itàlia. Viquipèdia.



  • Les llums de Hanukkà
    Exposició de la col·lecció de l'antiga comunitat jueva de Casale Monferrato (Piemont), al Centre Bonastruc ça Porta desembre 2011 i gener 2012.

  • Festa de Hanukkà 2016
    Reportatge fotogràfic, video i article de les encesa de les llums el 2016.

  • Festa de Hanukkà 2015
    Reportatge fotogràfic i article de les encesa de les llums el 2015.

  • Festa de Hanukkà 2014
    Reportatge fotogràfic i article de les encesa de les llums el 2014.

  • Festa de Hanukkà 2013
    Reportatge fotogràfic i article de les encesa de les llums el 2013.

  • Taller de baldufes de Hanukkà 2013
    Reportatge fotogràfic i article del taller per a mainada per fer sevivonim, al Centre Bonastruc ça Porta, el 2013.

  • CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés