La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Coneguda també com el pont de l'Areny, servia per accedir a la zona de llit de l'Onyar que rebia aquest nom on durant molt de temps es va fer el mercat del bestiar, on ara hi ha la plaça de Catalunya.
Era accessible mitjançant palanques de fusta i rampes que des dels portals del Pes de la Palla, al sector sud del barri del Mercadal, baixaven fins al riu. Un cop al llit del riu, una passera comunicava amb l'altre costat, just davant del portal d'en Vila, per una banda, i el de l'Àngel per l'altra.

El mercat del bestiar a l'Areny, davant el tram de muralla del Pes de la Palla. Al centre, la palanca d'en Vila, que salvava el riu Onyar i comunicava el portal de l'Àngel, a la dreta, amb l'altre banda del riu. 1880-1890
(Ampliar) - El mercat del bestiar a l'Areny, davant el tram de muralla del Pes de la Palla. Al centre, la palanca d'en Vila, que salvava el riu Onyar i comunicava el portal de l'Àngel, a la dreta, amb l'altre banda del riu. 1880-1890. Amís Unal Alá. CRDI - Ajuntament de Girona.
Gravat d'una vista del riu Onyar a Girona, amb el pont de Sant Francesc a la part central i amb la passera del portal de l'Àngel en primer terme. A l'esquerra del riu, el campanar de l'església de les Bernardes i el de Santa Clara. A la dreta, el campanar de l'església de Sant Feliu. 1842
(Ampliar) - Gravat d'una vista del riu Onyar a Girona, amb el pont de Sant Francesc a la part central i amb la passera del portal de l'Àngel en primer terme. A l'esquerra del riu, el campanar de l'església de les Bernardes i el de Santa Clara. A la dreta, el campanar de l'església de Sant Feliu. 1842. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

A partir del segle XVIII, les referències a aquesta palanca sobre l'Onyar són molt nombroses (1).
Igual que amb la resta de palanques que hi havia a l'Onyar, els arranjaments de la palanca d'en Vila van ser freqüents en els anys següents, fins a arribar a principis del segle XX, en què un cop enderrocades les muralles i desaparegut el pont d'en Vila, es va parlar per primera vegada de construir-hi un passallís. L'arquitecte municipal Martí Sureda va presentar un projecte pressupostat en 2.333 pessetes que preveia revestir amb mamposteria i morter de ciment els vells peus de fusta i col·locar les bigues de ferro i revoltons omplerts de formigó perquè servissin de base al nou paviment de pedra i morter hidràulic. Finalment, però, el projecte no va tirar endavant. La comissió de Foment va proposar l'any 1909 deixar-lo arraconat perquè considerava millor aixecar un pont a més alçada, que es va construir quatre anys més tard.

Vista de la rambla Pi i Margall des de l'Areny. En primer terme, la palanca d'en Vila. S'observen nombrosos carros a l'Areny. 1902-1911
(Ampliar) - Vista de la rambla Pi i Margall des de l'Areny. En primer terme, la palanca d'en Vila. S'observen nombrosos carros a l'Areny. 1902-1911. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.
Dia de mercat, amb la palanca d'en Vila. 1896-1902
(Ampliar) - Dia de mercat, amb la palanca d'en Vila. 1896-1902. Amadeu Maurí Aulet. CRDI - Ajuntament de Girona
El mercat de l'Areny i la palanca de l'Areny o d'en Vila. 1900
(Ampliar) - El mercat de l'Areny i la palanca de l'Areny o d'en Vila. 1900. Autor desconegut, fototípia Thomas. CRDI - Ajuntament de Girona.
Mercat del bestiar a l'Areny, davant el tram de muralla del Pes de la Palla. La palanca d'en Vila, que s'observa en primer terme, comunicava els portals que s'obrien a les muralles de banda i banda del riu, el portal de l'Àngel i el portal d'en Vila, que no apareix a la imatge. Al fons, el pont de Pedra. 1880-1890
(Ampliar) - Mercat del bestiar a l'Areny, davant el tram de muralla del Pes de la Palla. La palanca d'en Vila, que s'observa en primer terme, comunicava els portals que s'obrien a les muralles de banda i banda del riu, el portal de l'Àngel i el portal d'en Vila, que no apareix a la imatge. Al fons, el pont de Pedra. 1880-1890. Amís Unal Alá. CRDI - Ajuntament de Girona.
El convent de Sant Francesc de Paula, conegut com els Mínims, i la palanca d'en Vila o de l'Areny vistos de l'altre costat del riu. A l’esquerra, paral·lel al riu, el passeig General Mendoza ple de carruatges durant un dia de mercat i a la dreta, la rambla Pi i Margall. S'observen bugaderes rentant roba al riu. 1905-1907
(Ampliar) - El convent de Sant Francesc de Paula, conegut com els Mínims, i la palanca d'en Vila o de l'Areny vistos de l'altre costat del riu. A l’esquerra, paral·lel al riu, el passeig General Mendoza ple de carruatges durant un dia de mercat i a la dreta, la rambla Pi i Margall. S'observen bugaderes rentant roba al riu. 1905-1907. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Ponts antics

Antiga muralla del pes de la Palla, derruida l'any 1902. Portal de l'Àngel o de Sant Antoni, que donava a l'Areny. 1901
(Ampliar) - Antiga muralla del pes de la Palla, derruida l'any 1902. Portal de l'Àngel o de Sant Antoni, que donava a l'Areny. 1901. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona.
Escut del portal de l'Areny. S'observen dues làpides: una per a la commemoració de l'enderrocament del portal i els murs annexos l'any 1869, i l'altre que procedeix del mateix portal de l'Areny. 1910-1930
(Ampliar) - Escut del portal de l'Areny. S'observen dues làpides: una per a la commemoració de l'enderrocament del portal i els murs annexos l'any 1869, i l'altre que procedeix del mateix portal de l'Areny. 1910-1930. Valentí Fargnoli Iannetta. CRDI - Ajuntament de Girona.
Vista del riu Onyar al seu pas pel centre de la ciutat de Girona. En primer terme, un grup de dones rentant al riu, al costat de la palanca de l'Areny. A la dreta part de la muralla del riu Onyar i el portal de l'Àngel. En segon terme, el pont de Pedra. Al fons sobresurt el campanar de l'església de les Bernardes. 1900-1903
(Ampliar) - Vista del riu Onyar al seu pas pel centre de la ciutat de Girona. En primer terme, un grup de dones rentant al riu, al costat de la palanca de l'Areny. A la dreta part de la muralla del riu Onyar i el portal de l'Àngel. En segon terme, el pont de Pedra. Al fons sobresurt el campanar de l'església de les Bernardes. 1900-1903. Juli Vintró. CRDI - Ajuntament de Girona.
El sector de muralla del Pes de la Palla amb el portal de l'Àngel a la dreta. Al seu darrera, les torres de l'església del Sagrat Cor. Al fons, el convent de Sant Domènec i la torre homònima. La muralla seria enderrocada el 1901 i cases de l'esquerra el 1903, per tal d'obrir-hi la Rambla Verdaguer. 1890-1901
(Ampliar) - El sector de muralla del Pes de la Palla amb el portal de l'Àngel a la dreta. Al seu darrera, les torres de l'església del Sagrat Cor. Al fons, el convent de Sant Domènec i la torre homònima. La muralla seria enderrocada el 1901 i cases de l'esquerra el 1903, per tal d'obrir-hi la Rambla Verdaguer. 1890-1901. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Notes

(1) - Així, es té documentat que el 1734 el mestre de cases de Girona Esteve Ferrer hi va dur a terme diverses obres de reparació i que el 1844 va ser reconstruïda pel fuster Narcís Illa.
Tres anys més tard, el 1847, les destrosses provocades pels aiguats, sobretot de 1840 i 1843, amb les desbordaments conjunts del Ter, l'Onyar, el Galligants i el Güell, van obligar a reposar les bigues de fusta i taulons subjectats amb cadenes. [Tornar al text]


Bibliografia general

- "L'arquitecte, l'arquitectura i la ciutat: Girona 1760-1835". Ramon Ripoll i Masferrer, 2005. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. ISBN 84-8415-751-2.
- "Els antics ponts de Girona". Maria Mercè Costa i Paretas.
- "Guia d'arquitectura. COAC. Girona i els seus barris". Carles Salmeron i Bosch, 1983. Ajuntament de Girona 1983.
- "Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana". Josep M. Birulés i Joan del Pozo, 2008. Girona, Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya - Girona.
- "Girona: rius, ponts, aiguats". Ramon Alberch, Pere Freixas, Emili Massanas, Joan Miró, 1982. Ajuntament de Girona.
- "Les inundacions a Girona". Anna Ribas Palom, 2007. Ajuntament de Girona i Institut d'Estudis Gironins.


Altres ponts de l'Onyar desapareguts.

El pont del Carme.
Construït sobre l'Onyar, comunicava l'antiga caserna d'Artilleria, a l'actual plaça Calvet i Rubalcava amb el passeig del Carme. Va desaparèixer el 1941.

El pont del Pes de la Palla.
Construït sobre l'Onyar el 1913, comunicava la rambla Verdaguer amb la de Pi i Margall. Va desaparèixer a causa de l'aiguat de 1962.


Back - Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés