La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El nom de plaça recorda l'antic mercat d'aquest producte que s'hi celebrava des de molt antic. És un espai quadrangular, amb sis entrades, i envoltada de cases de tres pisos d'alçada amb comerços i establiments de restauració. El paviment, enllosat, mostra un dibuix. Antigament, el carrer dels Mercaders englobava aquesta plaça i arribava fins les Voltes d'en Rosés. S'hi venien castanyes i altres fruites seques, almenys des de la darreria del segle XVIII, si bé en determinats moments, com l'any 1833, l'Ajuntament autoritzava els venedors de queviures que no cabessin a la plaça de les Cols (actual Rambla de la Llibertat) a traslladar-se a aquest indret.

La farmàcia Ribas, posteriorment Plana. 1928

La farmàcia Ribas, posteriorment Plana. 1928. Fotografia Unal. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

A la volta que dóna al carrer Minali hi consta l'any 1801. Aquest porxo, mitjançant l'esmentada via, enllaça el carrer Ciutadans amb la plaça. Havia estat un pas molt utilitzat pels vianants procedents de la muntanya dels Àngels, que portaven mercaderies per vendre-les al mercat de Girona.
El novembre de 1856 diversos veïns d'aquest sector s'adreçaren a l'Ajuntament demanant que el mercat de castanyes i glans es traslladés a un lloc més adient, cosa que no succeiria fins al 1863, quan es va decidir de fer-lo a l'actual plaça de la Independència.

La plaça de les Castanyes. 1920

La plaça de les Castanyes. 1920. Valentí Fargnoli i Annetta. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El 20 d'agost de l'any 1858 l'Ajuntament decidia instal·lar a la plaça de les Castanyes les tendes ambulants de sabates, mercat que es perllongà fins als anys vint del segle XX. Aquesta proliferació d'activitats de comercials va fer que durant bona part del segle XIX aquesta plaça fos ocupada per una afluència de pagesos que aprofitaven el temps per fer vendre, negociar, i visitar els notaris i advocats.
El 1981 es va intentar retornar el caràcter mercantil de la plaça mitjançant la celebració d'un mercat de ferros vells i objectes usats, organitzat per l'Associació de Botiguers de la zona (1), molt en sintonia amb les arrels històriques de l'indret.

La plaça de les Castanyes. 1979

La plaça de les Castanyes. 1979. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

Cal destacar un interessant finestral al sector de voltes que enllaça les Ferreries Velles amb Mercaders, i, sobretot, la farmàcia Plana, d'estil noucentista, construïda el 1927. En aquesta plaça hi hagué, els anys 1868-1869, l'administració del diari liberal "La Razón".

Capçalera del diari liberal 'La Razón' (1868-1869), que va tenir l'administració als baixos del número 1 de la plaça de les Castanyes

Capçalera del diari liberal 'La Razón' (1868-1869), que va tenir l'administració als baixos del número 1 de la plaça de les Castanyes. (Biblioteca Virtual de Prensa Histórica. Ministerio de Cultura y Deporte) - (Ampliar)

La farmàcia Plana està: situada en un edifici d'habitatges que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, a la planta baixa, en cantonada amb el carrer Minali, i es compon de 2 grans obertures iguals i de llinda planera, incloses en un gran sòcol de pedra vermella, que clou amb motllura, i arramblador negra. A nivell de llindes hi ha un fris de ceràmica de color, de tema d'angelets, que dóna tota la volta. Les obertures són de fusta treballada. El "Diario de Gerona de avisos y notícias" del 14/11/1926 publicava, entre altres acord presos a la sessió del dia 12 de l'Ajuntament "Conceder permiso a doña Raimunda Greuhet para el derribo y reconstrucción de la casa de la calle de Pescaderías Viejas esquina i la de Minali".
En aquest establiment s'hi varen rodar, el 1986, diverses escenes del film "Mi general", de Jaime de Armiñán amb Fernando Rey, Fernando Fernán Gómez, Héctor Alterio, Mónica Randall i Rafael Alonso entre altres. El 1955 es va rodar a la plaça diverses escenes del film de Rafael Gil "El canto del gallo", amb Antonio Riquelme, Félix de Pomés, Francisco Rabal, Gerard Tichy, Jacqueline Pierreux i Julia Lajos, entre altres, que va convertir Girona en Budapest.

Concert sorpresa a la plaça de les Castanyes del grup Els Amics de les Arts, dins del festival Strenes. 2015

Concert sorpresa a la plaça de les Castanyes del grup Els Amics de les Arts, dins del festival Strenes. 2015. Lluís Serrat Masferrer. CRDI - Ajuntament de Girona - (Ampliar)

El 21/10/1980, el diari "El Punt", publicaba l'article "Les castanyes del dilluns", sense signatura, que descrivia bé l'indret: "La Plaça de les Castanyes, amb el seu empedrat salvat de la modernització del carrer Mercaders, amb els arcs bandats cap al mateix Mercaders, cap a la Rambla, cap a les Voltes d'en Rosés. Una placeta que no farà dos-cents metres quadrats, i a la que ens hi duen les dues vertents del carrer Minali, els dos carrerons que porten a la Plaça d'en Rosés, el carrer de les Ferreries Velles, i el carrer de Mercaders. Una zona gairebé laberíntica de la ciutat, que serví fa molts anys per a simular un país de l'est quan es filmava "El canto del gallo". A la placeta hi podreu trobar, qualsevol dia feiner, dilluns comprés, una farmàcia, una tintoreria, una pesca salada, una botiga de marcs, un establiment d'ultramarins, una carnisseria... Es pot demanar més?"

Anunci publicat al periòdic 'Clar i Net'. 7/9/1930

Anunci publicat al periòdic 'Clar i Net'. 7/9/1930 - (Ampliar)

Anunci publicat al periòdic 'El Norte'. 31/1/1897

Anunci publicat al periòdic 'El Norte'. 31/1/1897 - (Ampliar)


Notes

(1) - El 23/10/1981, el diari "El Punt" publicava que "L'Associació de Botiguers de la zona peatonal del Carrer Mercaders, Plaça de les Castanyes i Peixateries Velles, han organitzat, en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, la I Gran Fira d'antigalles, que s'inaugurarà demà dissabte amb més de vint parades a la zona. La intenció dels organitzadors és dur a terme la continuació de dita fira, dissabte darrera dissabte, durant tot l'any i donar-li un caire popular. Les vint parades estan controlades per l'Associació de Botiguers de la zona, seran sempre les mateixes i se situaran als mateixos llocs per tal de donar tota la confiança i serietat escaient. - Tornar al text


Bibliografia

- "La plaça de les Castanyes". Ramon Alberch i Fugueras. Article publicat al diari "El Punt" el 7/4/1985.


Pesca salada a plaça de les Castanyes. 1988

(Ampliar) - Pesca salada a plaça de les Castanyes. 1988. Joan Castro. CRDI - Ajuntament de Girona.

Anunci publicat al periòdic 'L'Autonomista' el 21/10/1932

(Ampliar) - Anunci publicat al periòdic 'L'Autonomista' el 21/10/1932.

Article publicat al diari 'El Punt' el 25/10/1981

(Ampliar) - Article publicat al diari 'El Punt' el 25/10/1981.

La plaça de les Castanyes. 1985

(Ampliar) - La plaça de les Castanyes. 1985. Autor desconegut. CRDI - Ajuntament de Girona.

Héctor Alterio i Fernando Fernán Gómez durant el rodatge de 'Mi general'. 1986

(Ampliar) - Héctor Alterio i Fernando Fernán Gómez durant el rodatge de 'Mi general'. 1986. Miquel Mundet. CRDI - Ajuntament de Girona.

Rodatge de 'Mi general', de Jaime de Armiñán. 1986

(Ampliar) - Rodatge de 'Mi general', de Jaime de Armiñán. 1986. Carles Sans Gutiérrez. CRDI - Ajuntament de Girona.


Localització
41º 59' 04" N
2º 49' 29" E

Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 14/02/2023