La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Aquest indret, continuació viària de l'anomenada Plaça de l'Hospital, que constitueixen la comunicació entre la Gran Via de Jaume I i Plaça de Catalunya, és el resultat de l'enderrocament d'una illa de cases, entre els desapareguts carrers del Pavo i Canaders o dels Plats. La separació entre aquest indret i la Plaça de l'Hospital és la cruïlla amb el carrer Fontanilles.

Portada de la publicació del Museu d'Història de la Ciutat, amb motiu de l'exposició sobre les excavacions a l'indret.

Publicació en format pdf:

Obrir el document

Durant les obres que es varen dur a terme per a la construcció de la nova seu de la Generalitat a Girona, s'excavà la zona que avui ocupa la via, i que permeteren conèixer el que havia estat la zona més meridional del Mercadal entre els anys 1000, quan era una zona de camps i hortes ben regada, fins al moment en què es converteix en una zona privilegiada al segle XIII. El resultat de les excavacions, que s'ha publicat en el volum "Entre l'Hospici i l'Hospital. Evolució urbanística d'un sector de Girona: el carrer Savaneres", coordinat per Josep Maria Nolla i Lluís Palahí, va posar de relleu el traçat urbà de l'àrea i s'hi varen trobar restes de terrissa, setrills i orinals.

L'any 2006 es va organitzar l'esposició "Santa Caterina i el Mercadal. Conèixer el pasat per viure el futur", on es mostraven les troballes arqueològiques i reconstruccions de l'àrea urbana.

Zoom

Fotografia de l'antic Carrer de l'Hospital, orientat cap a l'actual Plaça de Catalunya, amb l'Hospici (actual Casa de Cultura) a l'esquerra, i l'Hospital de Santa Caterina a la dreta. Al fons, illa de cases actualment desapareguda, que va donar lloc a la Plaça d'En Pompeu Fabra. (Ampliar imatge)  • Les Lletres Toves. Reportatge i article sobre el conjunt escultòric de Paco Torres Monsó, situat en aquest indret.

  • A la Constitució de 1869. Reportatge i article sobre el monument commemoratiu que s'havia instal·lat en aquest carrer, actualment al passatge Emili Blanch i Roig.

  • Back-Index

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés