La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

L'any 1357, Pere Costa, conseller del Rei, els Jurats de Girona i Guillem de Granollers, mestre d'obres de Montfullà, signaven un contracte per a la construcció del Pont del Dimoni sobre la riera Güell. El 13 de juliol de 1968 va ser desmuntat el pont que comunicava el pla de Santa Eugènia amb la ciutat de Girona, i des d'aleshores diverses iniciatives ciutadanes n'han reclamat la reconstrucció.

Ampliar
(Ampliar)

"El Pont del Dimoni". Jaume Pons Martí (1855-1931). Oli sobre tela. 34,7 x 56 cm. Col·lecció particular. Girona.

Sumant-nos a aquestes reivindicacions, mostrem un desconegut quadre de Pons Martí que el mostra en ple ús: un personatge el travessa, anant cap a Girona, i en primer terme una dona, agenollada, aprofita les aigües del Güell per rentar-hi la roba.

Al fons i a la dreta, ja formant part del paisatge llunyà, en destaquen les siluetes dels dos campanars identificatius de la ciutat: a l'esquerra el de Sant Feliu, i a la dreta l'edifici de la Catedral de Girona.

Ampliar
(Ampliar)

"El Pont del Dimoni". Jaume Pons Martí (1855-1931). Oli sobre tela. 34,7 x 56 cm. Col·lecció particular. Girona. Signatura pintor a l'extrem inferior dret.

A l'època medieval, els camins que portaven a Girona des de Salt i Santa Eugènia travessaven el riu Güell per diversos indrets, el principal dels quals era situat versemblantment on fins el 1968 hi havia el pont gòtic anomenat del Diable, o del Dimoni. La construcció d'aquest pont data de l'any 1357, després que un aiguat s'emportà un pont anterior.

Els Jurats de Girona emprengueren llavors l'arranjament dels camins de Santa Eugènia i d'altres vies veïnes del pla de Girona, i contractaren amb el mestre d'obres de Montfullà Guillem de Granollers un pont sobre la riera Güell, que identifiquem amb el susdit del Dimoni. Per tal de poder afrontar les despeses, els Jurats acordaren de cobrar el dret de barra o de pas a tots els vianants que amb animals utilitzessin els camins d'aquella zona.

Botet i Sisó escrivia, a "Província de Gerona", dins de "Geografía General de Catalunya", al començament del segle XX que [...] sobre lo riu Güell hi ha tres ponts: un d'estret, molt fet malbé, en l'antich camí de Santa Eugènia; un altre, de pedra, en la nova carretera de Gerona a Les Planes, que uneix lo camí de ronda de la Devesa; y, lo tercer, de ferre, que conduheix de la ciutat al passeig de la Devesa, sortint pel carrer del Nort i pel derruït portal de Figuerola.

El primer pont citat per Botet és, sens dubte, el que data d'època medieval i que ben segur fou adobat moltes vegades, tantes com els aiguats i el pas del temps el malmenaren. L'any 1968 va ser desmuntat amb la intenció de traslladar-lo a un altre emplaçament. Avui, les diverses peces es troben emmagatzemades en algun indret tot esperant endebades el nou destí.(1)


Notes

(1) - Text adaptat del fragment de "L'art gòtic a Girona (segles XIII-XV)", de Pere Freixas i Camps, publicat al periòdic El Dimoni de Santa Eugènia".
Tornar al text


Back-Index

Ampliar
(Ampliar)

Detall de la pintura "El Pont del Dimoni". Jaume Pons Martí (1855-1931). La Catedral de Girona

Arquitecte medieval. Il·lustració del "Dictionnaire raisonné de l’architecture française du XIe au XVIe siècle", de Viollet le Duc. Paris, 1854-1868. (Wikipèdia)

Ampliar
(Ampliar)

Detall de la pintura "El Pont del Dimoni". Jaume Pons Martí (1855-1931). El campanar de Sant Feliu

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés