La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

1. Tradicions i costums de la vigília del Corpus a Girona.

En aquesta diada, i fins a finals del segle XIX, després de dinar, moltes dones anaven pels horts i torrents dels afores a cercar l'enramada: omplien cistells i paneres de pètals de rosa, de roselles, fulles d'eura, d'esparraguera, de marduix, per guarnir i encatifar els carrers per on havia de passar la processó. Mentres, a la ciutat s'anunciava la festa del dia següent amb un repicar de campanes.

A la sortida dels col·legis, la mainada, amb la mitja presa de xocolata i un llonguet, o una llesca de pa, que era el seu berenar, anaven a la plaça del Vi per esperar la sortida dels gegants i dels "nanos". El refilet d'un flabiol i l'acompanyament d'un tamborí anunciaven la sortida dels gegants i els capgrossos, seguits de l'àliga, que es trobava al pati de l'Ajuntament guardada per quatre homes vestits de color groc canari; al bec de l'animal hi havia un colom viu, al que tota la mainada volia amanyagar.

Dirigits per en "Berruga", també anomenat "l'Esquivamosques" els capgrossos començaven a ballar i fer reverències enmig de l'entusiasme de la mainada. Mentrestant els gegants seguien impertorbables a cada costat de les portes, com si custodiessin l'Ajuntament.

Al tocar les sis al camapanar de l'Ajuntament, la corporació municipal sortia per assistir a les solemnes completes que se celebraven a la Catedral. Obrien la marxa els capgrossos, precedit per el "Berruga", els gegants i l'àguila, voltats d'un eixam de criatures; a continuació desfilaven els "serenos" vestits de gran gala, el més nou dels quals anava tot davant portant la bandera de la ciutat, empleats, el secretari i els regidors, l'alcalde, agutzils i guàrdia municipal, i tancava el seguici la banda militar. Els regidors i l'alcalde anaven cofats amb barret de copa, i portaven espasí, per privilegi especial concedit a l'Ajuntament de Girona.

Amb aquest ordre anaven seguint els carrers que porten a la Catedral; arribats al temple es cantaven les completes, acabades les quals es refeia la comitiva per tornar a l'Ajuntament, amb el mateix ordre que a l'anada. A l'entrar els regidor i l'alcalde a l'Ajuntament, els capgrossos i l'àguila els saludaven amb reverències, mentre que els gegants s'enlairaven i abaixaven sobre la punta dels peus.

2. Personatges, comparses i bestiari gironí.

El tipisme d'aquesta jornada la donava la presència d'una comparsa d'éssers estranys i, naturalment, simbòlics, la presència dels quals a la processó no era sinó un record de molt velles èpoques. La festa girava a l'entorn de la processó, en el seguici de la qual era natural que hi hagués d'anar tothom. I la iniciativa popular s'esforçà a aportar-hi tot allò que la seva imaginació li demanava, fent-ho amb senzillesa de mitjans, candidesa de formes, i ingenuïtat d'expressió.

Ben aviat aparagueren una profussió de personatges de l'Antic i el Nou Testament: reis, profetes, apòstols i sants. A Girona, a mitjans del segle XV (1), quatre sacerdots que vestien com els evangelistes cantaven davant o després de la custòdia, segons les disposicions, als quals ben aviat s'uniren dotze "reis", que portaven corones d'oripell i ciris blancs, i que simbolitzaven les potències terrenals retent tribut al Santíssim. Des del 1431 hi anava també una comparsa d'àngels, que eren els sonadors de corda que vestien casulla o dalmàtica, calçons vermells, sabates vermelles, i portaven ales i una testa postissa, que en el segle XVI es negaren a posar, i tocaven música suau i mística davant la custòdia.

Acostumaven a formar cobles de vuit o més, tots ells eren gironins, i se'ls retribuïa amb l'assignació establerta, més un refrigeri el dia de l'assaig i una grossa de cordes per als instruments. També hi participaven un "joglars", que després d'haver acompanyat els Jurats es posaven davant de la processó. Des de 1454 anaven uniformats de vermell, agrupats en dues o quatre cobles formades per músics de les contrades veïnes als quals es pagava, a més d'allò que havien estipulat, l'hostatge. La seva música era profana i alegre, i eren els que els dies de festa tocaven balles.

Al segle XVI, els "evangelistes" i els "reis" varen ser substituïts per dotze minyons asilats vestits d'àngel, que no cantaven. En aquest moment aparegueren les gegants i el bestiari.

En el seu orígen eren els atributs dels sants i les santes que també concorrien al seguici, alguns d'ells Patrons de gremis i confraries pels quals es feien representar i precedir agremiats i confrares al seu torn a la processó. Hi anava Santa Caterina, que s'acompanyava d'una "vibra", una serp; Santa Agnès, amb un drac; Sant Pere, portant una barca; Santa Bàrbara, amb una torre, etc. I, naturalment, Sant Cristòfol, que representava el Nou Testament, amb un infant a coll, i el pastor David, que representava l'Antic Testament, que es feia seguir pel gegant Goliat. De tant en tant algunes d'aquestes figuracions cantaven o dansaven, o mantenien diàlegs al·lusius a la festa. Era el començament del resorgiment del teatre.

Quan retornaven al temple, tothom, "sants", "àngels", persones i bestiari, hi entrava per rebre la benedicció. En aquests moments es produïa un gran desori; la joia es manifestava cantant, cridant, dansant sardanes i el que fos, tocant instruments sorollosos. Els gegants es petonejaven, i els altres monstres ballaven i a la vegada engegaven piules i coets. La gatzara es multiplicava amb el retruny de la gran nau del temple. A tal extrem devia arribar l'escàndol, que el 1573 es bisbe va decidir d'acabar-ho amb una sinodial, fent que l'any següent es comportessin, fins que amb els anys es privà l'entrada a gegants i bestiari.

Amb els temps, aquelles figuracions o entremesos, s'anaren simplificant, i es perderen molts personatges. Les cantades i els diàles tenien lloc abans i durant el pas de la processó damunt d'estrades que es muntaven, una, a la plaça de les Cols i l'altra a la plaça del Vi (2). El que el poble no es ressignà a perdre va ser el bestiari que tant de caràcter donava a la processó, sobretot des que algunes bestiasses animaven, o atemorien, vomitant el "foc grec", que representava el després serien piules i coets.

D'entre totes, la que aviat va prendre un caire simbòlic, va ser l'àguila. En el seu orígen acompanyava Sant Joan Evangelista, però en aquella època que era la de la puixança de la classe mitjana, la Ciutat sotmesa directament al rei, va ser considerada per la seva naturalesa reial com el símbol ciutadà. Només les ciutats podien tenir-ne, i n'esdevingué l'atribut; quan una vila adquiria la categoria ciutadana, en rebre les reials cartes de confirmació, s'afanyaven a adquirir la seva àguila, i endavant aquell Consistori no assistiria a cap acte ni cerimònia, llevats els de dol, sense ser-ne precedit.

Era de rigor que, darrera d'ella, anessin un ministrers tocant instruments de vent. En ple segle divuit l'àguila dansava, amb una dansa seriosa, cerimonial i solemne, com ho era el seu caràcter oficial i representatiu. Ho feia davant l'altar major en les grans solemnitats de l'església, i com a homenatge del Capítol municipal al Santíssim, i res de més afalagador per a un personatge en visita que quan l'àguila dansava en el seu honor.

Amb el temps, aquest bestiar del "comú", el que era propietat municipal, no sols estava obligat a l'assistència forçosa a la processó de Corpus, sinó que també havia d'anar a commemoracions i actes oficiales per tal de manifestar amb la seva presència l'alegria de la festa.

Això va durar fins el 1859, en que es produí l'enfonsament de la volta de la capella consistorial, d'efectes catastròfics per al ramat apocalíptic.

Llavors aparegué un nou element, una nova comparsa, d'orígen valencià: els nans (3). De fet, eren la contraposició dels gegants, la raó de ser dels quals necessita l'existència dels sus oposats. Quan els gegants deixaren de ser un complement per tenir personalitat pròpia, els nans havien d'aparèixer. A Girona hi hagué de tot: drac, dragolí, mulassa, lleó, àguila, gegants i nans.

2.1. El Drac i el Dragolí.

Segons Enric Claudi Girbal, eren de cartró i tela, de color verd fosc amb taques groguenques, amb dues petites ales de ratpenat, i la testa semblant a la d'una tortuga amb un coll que s'allargava i encongia per mitjà d'un senzill mecanisme que a voluntat manejaven els portants. Els cos acabava en una llarga i recargolada cua, a la punta de qual, com a la boca, s'encenien coets i altres focs artificials. Causaven una por terrible a la mainada i a les dones, ja que els portants els feien gesticular paorosament, al mateix temps que feien giravoltar el coll i la cua.

El drac va ser adquirit a Barcelona l'any 1513 (4), conjuntament amb el primer gegant, i el dragolí ho va ser el 1559; l'any 1662 als seus portants els donaven deu sous cada dia. Cent anys més tard cobraven tres lliures i dos sous pels tres dies, i a més el Consistori els regalava unes calces, i el 1833 vint-i-quatre rals pels tres dies (la vigilia, el dia de Corpus, i el diumenge de Corpus). Varen desaparèixer aixafats en l'enfonsada de la capella de Sant Miquel de l'Ajuntament.

2.2. El Lleó.

L'any 1812 va aparèixer per primera vegada a la processó del Corpus. El seu aspecte seria el que en altres indrets tindria el "lleó" del gremi de blanquers. Segurament es tractaria de l'anomenat "lleó" o "munoi" de Sant Pere, precisament del gremi de blanquers de Girona, que els veïns de la barriada feien sortir amb gran gatzara el diumenge de Carnestoltes. Aquest animal va ser arrossegat per l'aiguat del Galligants en la tràgica avinguda de Sant Ferriol, l'any 1843.

2.3. La Mulassa.

Era una mena de mula, encara que de mula només en tenia el cap i la cua, i el cos estava format d'una armadura coberta per una baieta negra que penjava pels costats. Tenia un aspecte apocalíptic semblant al de la seva parenta, la "Patum" de Berga. La primera dada que l'esmenta data de l'any 1622. Se sap que els seus portants cobraven 10 sous; a mitjans del segle XVIII, els donaven 2 lliures i 16 sous, i 2 lliures i 5 sous als homes que ajudaven a carregar-la i descarregar-la, així com a posar i encendre els coets que llençava per la boca. L'any 1833 cobraven respectivament 30 i 24 rals pels tres dies esmentats. També va desaparèixer amb l'ensorrament de la capella municipal de San Miquel.

2.4. L'Àguila.

Durant molts anys va aser anomenat popularment "l'àliga". La primera que hi va haver també va ser adquirida l'any 1513, a Girona, construïda per Sebastià Gual, qui en cobrà 29 lliures i 6 sous. La segona, de la que l'actual és una rèplica, va ser encarregada pels Jurats per acord del dia 9 de juny de 1722, per considerar massa pesada la que hi havia; el mateix criteri es va seguir per construir la rèplica actual. Va costar 62 lliures i 3 sous, de les quals 33 varen ser pagades a l'escultor.

Era una de les més famoses obres del seu gènere. La carcassa estava coberta per una imbricació metàl·lica daurada (5), i pesava unes set arroves i mitja. Estava coronada, i cada any, des de 1517, li posaven al bec un colom viu, que havia de ser necessàriament blanc, lligat amb cintes de colors, sense que se'n coneixi el simbolisme ni el perquè de la tradició. La portava un sol home (6), sense rellevar-se, el qual entrava en el seu interior fins a mig cos. Tres ajudant que ell mateix dessignava, i dels quals era cap de colla, el guiaven i amb unes crosses li sostenien la carcassa quan li precissava reposar.

Aquests ajudants, com el portant, vestien de groc canari, i els primers es cofaven amb una caputxa en forma de testa d'àguila. Abans es cobrien el rostre amb la caputxa transformant-se en aligots, pero després, per comoditat, se'ls permeté portar-la enlairada, i així seguiren fent-ho. En el segle XVIII, al portant i als ajudants els donaven un conjunt de 9 lliures. L'any 1833 Jeroni Masplà i els seus cobraren 96 rals per tres dies, i a més, com es seguí fent, un parell de sabetes de "pell de dimoni". Més tard el càrrec de portant esdevingué hereditari en la família Tulsà, un popular cirabotes conegut per "el Dimoni". Cadascun dels seus antecessors portà l'àguila uns vint anys.

De l'àguila gironina se sap que en els segles XVII i XVIII dansava en ple presbiteri de la Catedral, com ho feia també davant d'alguna persona reial o d'un gran personatge que vingués a visitar la ciutat, i sortia en festes commemoratives o de celebració, com ho va fer l'any 1622 quan es va canonitzar Santa Teresa. Naturalment, figurava on corporativament anava el Consistori: a les processons i cerimònies seguia sempre la bandera de la ciutat, completant la representació municipal.

Durant les festes del Corpus, amb el Consistori, assistia a les vespres de la vigília, a la processó de la Catedral i de la vuitada, a les processons eucarístiques que celebraven a la Col·legiata, el Mercadal i la parroquial de la barriada de Pont Major sols hi anava quan el batlle de la ciutat havia estat nomenat pendonista.

L'àguila és un supervivent de l'enfonsament de la capella de San Miquel de l'Ajuntament. Era tradició que, acabades les festes del Corpus, el portant i el seus ajudants es menjaven en una arrossada aquell colom blanc que havien lligat al bec de l'àguila. Actualment, les sortides de l'àguila no comporten cap colom al bec de l'animal. L'actual rèplica que surt a determinades festivitats i esdeveniments, va ser construïda al taller de l'artesà Ramon Boix del carrer de les Ballesteries.


Notes

(1) - La processó de Girona té una història documentada a partir del segle XIV, quan el bisbe Berenguer de Palol, mort el 1314, va dotar-la perquè tingués una solemnitat més gran, el que fa suposar que tindria un origen molt més reculat. Per ampliar-ho vegeu La tradició de la Diada del Corpus als segles XIV i XV.
Tornar al text

(2) - L'any 1537 es representà "El sacrifici d'Isaac" i "Santa Agnès", el 1538 "El somni i venda de Josep", i el 1541 "El sacrifici d'Isaac" i "La casta Susagna".
Tornar al text

(3) - Com a "cap-grossos" caldria considerar-los emmanllevats al teatre, on solien aparèixer en balls i comèdies de màgia.
Tornar al text

(4) - Amb anterioritat ha havia hagut un altre drac, atès que les despeses del Corpus de l'any 1507 inclouen "6 dotzenes de focs grecs pel Drac".
Tornar al text

(5) - A començaments del segle XX, per estalviar despeses, es va decidir de pintar-la en lloc de daurar-la.
Tornar al text

(6) - En els segles passats es feia un contracte vitalici amb l'encarregat de portar-la i fer-la dansar.
Tornar al text


Bibliografia

- Extret de "Girona. Petita història de la ciutat i de les seves tradicions i folklore". J. Gibert. Barcelona, 1946.




La festivitat del Corpus. Reportatge fotogràfic de la festivitat del Corpus a Girona el 2006.

La processó del Corpus. Reportatge fotogràfic de la processó del Corpus a Girona l'11 de juny del 2007.

Processó de Corpus a Girona l'any 1918. Dibuixos del Sr. Joaquim Pla i Dalmau. (Muntatge a partir de les làmines publicades per Pla i Dalmau Llibreria).

Els gegants de Girona. Història recent dels gegants de la ciutat. Inclou video històric.

Història del Corpus a Girona els segles XIV i XV. Tradicions i costums gironines de la festa del Corpus durant els segles XIV-XV.

L'àguila de Girona.

La processó de Corpus de Girona. Gravat antic.

L'àguila de Girona.

La processó de Corpus de Girona. Gravat antic.

Els servidors de l'àguila de Girona.

El Drac de Girona. Gravat antic.

La Mulassa de Girona. Gravat antic.

L'Àguila de Girona i portants. Gravat antic.

El cap de l'Àguila de Girona, amb el colom.
Gravat antic.

L'Àguila de Girona, durant la calvacada dels Reis d'Orient 2008.


Back-Back-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés