La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dijous 23 de novembre 2023 l’Ajuntament de Girona va denominar un espai del barri de Vila-roja amb el nom del sindicalista Pedro Montalbán Hernández (1923-2008). Es tracta de la placeta situada a l'encreuament de la pujada del Primer de Maig i el carrer de la Font. L'acte es va iniciar amb la descoberta de la placa i va seguir amb les intervencions de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; de la secretària general de Comissions Obreres, Belen López, i de la néta de Pedro Montalbán. També hi va assistir el tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Girona Quim Ayats i Bartrina.

Fill i néts de Pedro Montalbán Hernández durant l'acte

(Ampliar) - Fill i néts de Pedro Montalbán Hernández durant l'acte.

La Comissió del Nomenclàtor de Girona i el Ple van aprovar el nom de placeta de Montalbán Hernández arran de la petició de Comissions Obreres i Esquerra. Es va assignar el nom en aquest espai de Vila-roja, atès que Montalbán va viure durant molts anys amb la seva família en aquest barri i sempre va col·laborar amb l'associació de veïns.

D'esquerra a dreta: Àngel Serradell, Francesc Pararols i Pedro Montalbán

(Ampliar) - D'esquerra a dreta: Àngel Serradell, Francesc Pararols i Pedro Montalbán. Gentilesa de la família Montalbán.

Pedro Montalbán Hernández (1923-2008). Va néixer a Alcúdia de Guadix, Granada, el 8 de novembre de 1923. Es va traslladar a Girona el 1945 on va començar a treballar a la Pedrera de Pedret, on va ser acomiadat per queixar-se de l’escassa paga (1). El 1952 van venir a viure a la ciutat la seva dona i les dues filles. Vivien a Les Pedreres i, a partir de 1958, al barri de Vila-roja.
El 1957 va començar a treballar a l’empresa Industrias Químicas y Tartáricas, SA, propietat de la família Ensesa. Va ser un dels impulsors de la vaga d'aquesta empresa el 1962 per demanar millores laborals i per aquest motiu va ser acomiadat. Conscient i preocupat per la desigualtat social i la injustícia, primer va militar al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i després al Partit Comunista de Catalunya (PCC).
Més tard va treballar a la SEAT de Girona, on va ser enllaç sindical per les Hermandades Obreras de Acción Católica (HOAC) durant 14 anys i va donar suport a la fundació de les Comissions Obreres (CCOO), de les quals va ser membre de la Comissió Executiva de la Secció de Pensionistes i Jubilats de les Comarques Gironines conjuntament amb Àngel Serradell. Va participar en la vaga de la construcció del 1976 i va ser el primer obrer que es va acollir a l'amnistia laboral de 1977. Va morir a Girona el 4 de juny de 2008.

Agrupació del PSUC del barri de Vila-roja

(Ampliar) - Agrupació del PSUC del barri de Vila-roja. Gentilesa de la família Montalbán.

La vaga dels Químics. L’abril de 1962 es va iniciar una vaga a la fàbrica d’Industrias Químicas y Tartáricas, coneguts com Els Químics, que acabaria derivant en una vaga total i es perllongaria durant set dies. L’empresa els feia anar a treballar diumenges. El principal promotor d’aquella vaga va ser Pedro Montalbán, que al capdavall es convertiria en un símbol de lluita de les classes populars a la ciutat de Girona.
Montalbán va decidir encapçalar una representació davant del bisbe Josep Cartañà (2). En el fons, però, la causa de la lluita era la millora salarial i de les condicions de treball. Davantla falta d’entesa fins i tot amb el bisbe, l’única mesura de pressió que els restà va ser seguir un procés de treball lent, iniciat el 12 de febrer i molt notori a partir del 12 d’abril, que pràcticament va arribar a aturar la producció.
El 17 d’abril, com a resposta, la direcció de l’empresa va acomiadar setze treballadors (3). El comiat massiu va provocarla reacció d’una trentena de companys que per solidaritat van abandonar el lloc de feina. La Guàrdia Civil va entrar a l'empresa i va desallotjar els vestidors i acordonar la fàbrica. La decisió de l’empresa va generar un moviment solidari fora de la fàbrica; es van recollir diners, i organitzacions com Càritas van oferir la seva ajuda. Davant la reacció popular, l’empresa va decidir suspendre la sanció als pocs més de trenta empleats que havien donat suport als acomiadats. Tanmateix els va amenaçar que no permetria que es repetissin escenes de desobediència i que serien despatxats si hi havia més incidents.
Que el primer conflicte laboral des de la Guerra Civil esclatés a la fàbrica de Palau-sacosta tenia una relació directa amb la gent que hi treballava, la majoria d’idees esquerranes, que fins i tot havien cantat "La Internacional" dins la fàbrica.
Pedro Montalbán que era un d’aquells esquerrans, va sortir sense feina però amb les convicions més clares que mai. Montalbán, més tard, explicaria que "quan a comissaria em deien que era un comunista revolucionari, els responia que si reclamar el pa dels meus fills volia dir això, sí, jo era comunista".


Notes
(1) - "Ens feien treballar de nit i de dia i només guanyàvem unes cinc-centes pessetes cada quinze dies. A mi em semblava que la paga era molt petita i vaig endegar unes accions de protesta, que varen culminar amb el meu acomiadament del lloc de treball. [...] Aquí, com em succeiria al llarg de tota la meva vida, em vaig quedar sol davant de l'amo i la solució fou la meva expulsió immediata". (Article de R. Rovira, op. cit). [Tornar al text]

(2) - En una entrevista de Ramon Rovira explicava el 1981, que "[el bisbe Cartañà] va dir que no havien donat permís i per per tant el diumenge s'havia de fer festa. El delegat de treball per la seva banda ens mostrà el document eclesiàstic que autoritzava els Químics a treballar fins i tot els dies festius. Arran d'això un grup de treballadors ens vàrem adreçar al bisbe gironí i li vàrem manifestar el nostre disgust per haver-nos enganyat. Vàrem tenir una enganxada molt considerable i des d'aleshores no en refio de ningú". [Tornar al text]

(3) - Els setze treballadors acomiadats foren: Dídac Planas Ribot, Josep Oliver Turón, Albert Crous Font, Joaquim Brugués Orts, Pedro Montalbán Hernández, Antonio Alonso Ortega, Manuel Romero Romero, Enric Codina Pujol, Valentín Romero Cano, Joan Farrés Verdaguer, Josep Roura Carreras, Joan Peradalta Pinsach, Josep Llinàs Carreras, Lluís Salvan Vilar, Ferran Gotarda Artimà i Joan Bach Vilà. [Tornar al text]


Bibliografia
- "La lluita dels obrers s'ha de basar en la solidaritat". Ramon Rovira. Article publicat al diari "El Punt" el 01/05/1981.
- "La vaga dels Químics, per la gràcia de Déu". Jesús Badenes. Article publicat al "Diari de Girona" el 22/04/2012.
- "Un comunista impenitent davant les sancions". Jesús Badenes. Article publicat al "Diari de Girona" el 22/04/2012.
- "Girona sota el franquisme". Josep Clara. 1991. Quaderns d'Història de Girona. ISBN 84-8681-224-0.
- "Vila-roja". Gabriel Pernau. 1995. Generalitat de Catalunya. ISBN 84-3933-440-8.
- "Pedro Montalbán, una vida compromesa amb la comunitat". Joan Olóriz. Revista "El Roure", s/d.

Notícia de l'acomiadament de Pedro Montalbán per la vaga a Indústrias Químicas y Tartáricas. Diari 'Los Sitios de Gerona', 17/10/1978

(Ampliar) - Notícia de l'acomiadament de Pedro Montalbán per la vaga a Indústrias Químicas y Tartáricas. Diari 'Los Sitios de Gerona', 17/10/1978.

Vista de la fàbrica de les Indústries Químiques i Tartàriques, coneguda popularment com els Químics, a la zona de Palau-sacosta. 1979

(Ampliar) - Vista de la fàbrica de les Indústries Químiques i Tartàriques, coneguda popularment com els Químics, a la zona de Palau-sacosta. 1979. Joaquim Curbet Hereu. CRDI - Ajuntament de Girona.

Pedro Montalbán

(Ampliar) - Pedro Montalbán. 1981. Foto Codolà. Publicat al diari "El Punt".

Vista de la fàbrica de les Indústries Químiques i Tartàriques. 1988

(Ampliar) - Vista de la fàbrica de les Indústries Químiques i Tartàriques. 1988. Joan Castro. CRDI - Ajuntament de Girona.

La xemenia de les Indústries Químiques i Tartàriques, salvada de l'enderrocament. 2001

(Ampliar) - La xemenia de les Indústries Químiques i Tartàriques, salvada de l'enderrocament. 2001. Jordi S. Carrera. CRDI - Ajuntament de Girona.


-------------Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 09/12/2023