Presentació Història La ciutat La Catedral Toulouse-Lautrec Gastronomia Més apartats


Moneda dels rutens. Segles V-I aC

Moneda dels rutens. Segles V-I aC. Cabinet des Medailles. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Khilperic I estrangula la reina Galswintha

Khilperic I estrangula la reina Galswintha. Grandes Chroniques de France, 1375-1380. BnF (Viquipèdia) - [Ampliar]

Càtars expulsats de Carcassona el 1224

Càtars expulsats de Carcassona el 1224. Miniatura del taller del Mestre de Boucicaut. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Homenatge de Simó de Montfort al rei de França Felip I August pels seus dominis meridionals: ducat de Narbona, comtat de Tolosa, vescomtats de Besiers i Carcassona. Pont de l’Arc, 1216

Homenatge de Simó de Montfort al rei de França Felip I August pels seus dominis meridionals: ducat de Narbona, comtat de Tolosa, vescomtats de Besiers i Carcassona. Pont de l’Arc, 1216. Arxius Nacionals de França. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Estàtua d'un àngel de la Catedral d'Albi

Estàtua d'un àngel de la Catedral d'Albi. Dibuix de Victor Calliat. (Bibliothèque National de France) - [Ampliar]

Tomba de Lluís d'Amboise a l'església de Thouars

Tomba de Lluís d'Amboise a l'església de Thouars. Bibliothèque National de France. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Caterina de Mèdici. Ca. 1555

Caterina de Mèdici. Ca. 1555. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Personatges de la Revolució Francesa: un sans-culotte

Personatges de la Revolució Francesa: un sans-culotte. Louis Léopold Boilly. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Jean Jaurès, 1904

Jean Jaurès, 1904. Fotografia de Nadar. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Nau i cor de la Catedral de Santa Cecília

Nau i cor de la Catedral de Santa Cecília - [Ampliar]

Detall de la façana renaixentista de la mansió Reynès

Detall de la façana renaixentista de la mansió Reynès - [Ampliar]



Síntesi - Ciutat fundada a l'antiguitat, va ser la fortalesa dels senyors de Trencavell a l'Edat Mitjana i després dels càtars. Al segle XIII va esdevenir ciutat episcopal. Durant el Renaixement la ciutat es va nodrir del cultiu del pastel, esdevinguent una Terra de Xauxa, a l'època medieval Terra de Cucanya, fase d'esplendor de la que en donen testimoni diversos edificis notables de l'època. A la Revolució Francesa, es venen diverses propietats del clergat i esdevenen centres administratius. El segle XIX va veure el sorgiment de la indústria amb la vidriera i l'extracció de carbó a prop de Carmaux.

Catedral de Santa Cecília. Detall de la porta de Dominica de Florence

Catedral de Santa Cecília. Detall de la porta de Dominica de Florence - [Ampliar]

Els origens - Els primers assentaments humans documentats amb la localització de pedres tallades va ser al costat del Tarn, per la proximitat de l'aigua i l'abundància de còdols per a les seves eines. Als voltants d'Albi s'han descobert eines de bronze i ferro; prop de l'oppidum de Castelviel es va localitzar un taller de fosa. El Tarn és navegable a partir d'Albi, i la seva proximitat amb les valls fèrtils i amb recursos miners ha sigut un fort atractiu al llarg de la història. Durant la segona meitat del segle V aC, els rutens i els gals varen ocupar les àrees que esdevindrien les diòcesis d'Albi i de Rodez.
El 120 aC, la regió va ser conquerida pels romans, però la romanització va ser feble i Albi va conservar la seva essència gal·la. El port fluvial d'Albi va esdevenir un punt d'intercanvi de mercaderies i passatgers. El primer bisbe d'Albi va ser Diògenes, cap el 405 i l'esment més reculat de Civitas Albigensium data del 406.
El 418, els visigots varen envaïr i dominar la regió, i els francs s'hi instal·laren el 507. El duc Didier la va sotmetre temporalment a la tutel·la de Khilperic I, rei de Nèustria. En poc temps el regne dels Francs va recuperar récupère l'Albigès sota el govern de Clotari II. El juliol del 666, un gran incendi va devastar la ciutat

Façana renaixentista de la mansió Reynès

Façana renaixentista de la mansió Reynès - [Ampliar]

L'època medieval - Durant l'Edat Mitjana la ciutat va ser un oppidum emmurallat. El segle X es va construir el primer pot sobre el Tarn, l'actual Pont Vell, el que permetia el desenvolupament de la ciutat a les dues ribes del riu. Cap a l'any mil, Albi estava governada per la família Trencavell, senyors d'Ambialet. La ciutat esdevenia una fortalesa eclesiàstica i el bisbe sempre era dels Trencavell.
Als segles XII i XII, Albi és un centre religiós del moviment càtar; per una controversia que s'hi va celebrar també varen ser anomenats Albigesos, els que defensaven la doctrina pronunciada a Albi. L'heretgia avançava ràpidament i les diverses missions i predicadors enviats per l'Església catòlica no podia impedir-ho. El catarisme va ser violentament reprimit mitjançant una croada contra els Albigesos. Albi es va passar al camp catòlic sense resistència; el vescomte de Carcassona, Raimon Roger Trencavell perd la seva fortalesa el 1209 quan es pren Carcassona.
Posteriorment, la construcció del palau episcopal fortificat de la Berbie i la imponent Catedral de Santa Cecília ancoren la ciutat en el si de l'Església catòlica. Els bisbes volen marcar el poder de l'Església mintjançant aquests nous edificis. La ciutat és també un important centre cultural conegut pel seu scriptorium on es copien textos i llibres de la vida litúrgica.
El segle XIV la ciutat es transforma de forma important. Es divideix en sis barris o gaches al voltant de les muralles. Es fortifica el Pont Vell amb un pont llevadís a cada extrem. Està coronat amb cases i en el seu centre s'hi edifica una capella dedicada a la Mare de Déu. La Plassa és el cor de la ciutat, al peu de la catedral. En els suburbis hi ha els molins i les adoberies. El gran nombre d'aquests molins, deu pels cereals, premses, d'altres accionant les manxes de les forges i batent metalls i, finalment, els molins de vent instal·lats en barques per manca d'espai a les ribes, obstaculitzen la llera del riu, que no pot fluir. El seu curs natural canvia, la deposició de sediments, com l'erosió, també el modifiquen, el que porta a sacrificar alguns d'aquests molins per permetre que el flux d'aigua.
El fort terratrèmol que va afectar gran àrees de Catalunya el 2 de febrer 1428, amb epicentre a Camprodon, es va notar fins Albi.

Usatges albigesos: els barons i prelats de la croada contra els albigesos, entre ells Simó IV de Montfort, estableixen el 1212, els usatges a seguir en els territoris conquerits

Usatges albigesos: els barons i prelats de la croada contra els albigesos, entre ells Simó IV de Montfort, estableixen el 1212, els usatges a seguir en els territoris conquerits. Arxius nacionals de França. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Del Renaixement al segle XVII - L'època del Renaixement va ser marcada per la prosperitat gràcies al cultiu del pastel. La regió va esdevenir un veritable País de Xauxa (País de la Cucanya). Molts burgesos esdevingueren ràpidament rics i influents a la vida de la ciutat. Va ser l'època de la construcció de moltes residències i palaus particulars que encara es conserven. La casa Enjalbert, les mansions Gorsse i de Reynès són bons exemples de l'arquitectura d'aquest període, construcció que es caracteritza per la utilització exclusiva dels maons per als murs i de la pedra per a les mènsules i les llindes, brancals i àmpits de portes i finestres.
El 1474 és nomenat bisbe d'Albi Lluís d'Amboise. Anteriorment va ser ambaixador de França a Roma i conseller del rei Lluís XI i tinent general de la província de Llenguadoc. Va ser responsable de la instal·lació a Albi de Neumeister, un mestre impressor originari de Magúncia i col·laborador de Gutenberg. El seu va ser un dels primers tallers d'impressió a França, després de París i Lió.
Al segle XVI, apareixen nous problemes amb l'arribada del calvinisme a França el 1540. El bisbat d'Albi és considerat un dels més importants del regne a causa del seu potencial econòmic. Les guerres civils que van assolar l'Albigès, però en varen fer un dels més difícils d'administrar. Diversos italians es varen succeir en el càrrec al bisbat. En la seva elecció, hi intervenia el convenciment de que actuarien amb més fermesa que els prelats francesos per posar en pràctica les mesures severes que tenien la finalitat de suprimir els problemes interns.
El 25 de febrer de 1560, Albi organitza una gran processó expiatòria i la regent Caterina de Mèdici nomena bisbe el seu cosí Llorenç Strozzi qui s'encarregà de defensar la ciutat contra els protestants. La matança de Sant Bartomeu (24 agost 1572 París) es repeteix a Albi el 5 d'octubre i va donar lloc a moltes venjances. Albi s'dhereix a la Santa Lliga de París.
Cap a 1581, a més de les guerres de religió, la pesta fa estralls a Albi.
El 1593, els Estats Generals de la Lliga es reuneixen en presència d'Enric duc de Joyeuse. El Palau de la Berbie esdevé un bastió fortificat armat fins 1598, quan la Lliga va desaparèixer amb el nomenament d'Enric IV com a rei de França.
El segle XVII va ser un període de declivi econòmic per Albi i la seva regió. El comerç pastel va devallar i la ciutat cercava noves oportunitats econòmiques. La vidrieria, l'adoberia i els teixits eren activitats importants, però la ciutat ja no va poder tornar al nivell de prosperitat passat. A la perifèria es varen instal·lar diverses rajoleries per proporcionar material de construcció de la ciutat. La situació econòmica en vigílies de la Revolució Francesa el 1789 va ser particularment difícil.

Nau de la Catedral de Santa Cecília

Nau de la Catedral de Santa Cecília - [Ampliar]

Els segles XVIII i XIX - Durant la Revolució, Albi perd el seu lideratge en favor de Castres, que va esdevenir la capital del departament de Tarn el 1790. Però els republicans consideraren insegura Castres i es refugiaren a Albi. Albi va esdevenir la principal ciutat el 1797, després d'aquest breu període d'hegemonia de Castres. Les propietat de l'Església es varen vendre i el convent del Carme va esdevé l'actual Palau de Justícia i el dels Cordeliers es transforma en presó. El Palau de la Berbie es va convertir en la seu de l'administració departamental fins a 1823. El 1794, els arxius dels clergat són cremats a la plaça de Vigan.
Al segle XVIII, el marquès de Solages, senyor de Carmaux, va iniciar una de les primeres extraccions industrials de carbó de França. Va obtenir el permís per construir una línia de ferrocarril hipomòbil fins Albi. Així va néixer el barri de la Madeleine.
El ferrocarril va arribar a Albi el 24 de d'octubre de 1864 formant part de la línia de la companyia Tolosa-Lexos per branca de Tessonières. Es construeix un segon pont sobre el Tarn, l'actual Pont Nou, i un pas superior per al ferrocaril obert l'octubre de 1864. L'indústria metal·lúrgica s'instal·la a Saut du Tarn i comporta l'aparició de fundicions especialitzades, però l'activitat més important segueix essent la Verrerie Ouvrière d'Albi, fundada el 1896 per una cooperativa de treballadors auto-administrada amb l'ajuda d'una subscripció nacional i Jean Jaurès, després de la vaga de Carmaux de 1895. La fabricació de barrets és també una important indústria d'Albi, una dels primeres a la França del segle XIX. El 1931, la vidrieria autogestionat passaria a ser cooperativa de producció dels treballadors (SCOP).

Vaga dels miners de Carmaux, 1892

Vaga dels miners de Carmaux, 1892. Le petit journal. (Viquipèdia) - [Ampliar]

A partir del segle XX - Durant la Segona Guerra Mundial, el règim de Vichy va crear a Albi un centre de concentració d'estrangers. Poc abans de l'alliberament, una columna alemanya va intentar passar el Tarn, provinents del barri de la Madeleine. La Resistècia d'Albi i els estrangers, molts polonesos i espanyols, varen lliurar una ferotge batalla al Pont Nou abans d'haver de rendir-se. Un monument encara recorda aquesta acció.
L'octubre de 1945, a la carretera a Sant-Juéry, hi havia un camp de 1.200 presoners de guerra russos, a 2 km de la ciutat.
Avui en dia, Albi és un centre d'innovació amb l'Escola de Mines d'Albi-Carmaux (investigació de l'energia solar, vehicles i combustibles nets). La ciutat posa l'accent en els seus actius naturals, el clima agradable i el paisatge, i culturals, per desenvolupar el turisme verd. D'altra banda, la ciutat va fer esforços per millorar i embellir l'entorn urbà, com la plaça de Vigan i, més recentment, la de la Catedral, que han estat completament remodelades.



Guerrers gals. Segle II aC

Guerrers gals. Segle II aC. Temple de Júpiter Victor, Civitalba. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Moneda de Clotari II (584-628). British Museum

Moneda de Clotari II (584-628). British Museum. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Escut dels Trencavell abans de 1247

Escut dels Trencavell abans de 1247. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Disputa entre Sant Domènec i els albigesos. Pintura de Pedro Berruguete

Disputa entre Sant Domènec i els albigesos. Pintura de Pedro Berruguete. Museu del Prado. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Planta del pastel

Planta del pastel. Amédée Masclef, Atlas des plantes de France. 1891. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Enric IV rei de França

Enric IV rei de França. Frans Pourbus le Jeune, Versailles. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Personatges de la Revolució Francesa: els Incroyables

Personatges de la Revolució Francesa: els Incroyables, 1795. Louis Alexandre Eustache Loursay. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Personatges de la Revolució Francesa: Guàrdia Nacional 1791

Personatges de la Revolució Francesa: Guàrdia Nacional 1791. Bizard, Château de Vizille. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Plànol d'Albi, 1914

Plànol d'Albi, 1914. (Viquipèdia) - [Ampliar]

Carrer del Barri Antic d'Albi

Carrer del Barri Antic d'Albi - [Ampliar]

Campanar de la Catedral de Santa Cecília

Campanar de la Catedral de Santa Cecília - [Ampliar]

Altar major i orgue de la Catedral de Santa Cecília

Altar major i orgue de la Catedral de Santa Cecília - [Ampliar]

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés