El rellotge de la Catedral

Som de LLeida i aquest estiu ens em dedicat a conèixer unes comarques tan properes i tan allunyades a la vegada de la nostra ciutat, i ens han encantat. Durant la nostra visita a la vostra ciutat, varem visitar la catedral, i varem veure que a la torre hi ha un rellotge normal, amb broques, pintat al damunt d'un altre que sembla de sol. Buscant informació hem trobat la vostra web, i ens permetem preguntar-vos sobre aquesta curiositat.

Ramon Espadalé i Marta González. Lleida, agost 2009.


Efectivament, el campanar de la catedral presenta dos rellotges sobreposats, un d'agulles al damunt de les restes d'un altre de sol. De fet, n'hi ha un altre de sol, visible en part, anterior a la construcció de l'actual campanar, més o menys a la mateixa alçada, just on encaixa el campanar amb el lateral de la catedral, des de la Plaça dels Apòstols. Hem preparat un article que esperem us respongui la qüestió que ens heu plantejat.

Tanmateix, us recomanem que per a una altra visita a Girona us reserveu temps per anar al Museu d'Història de la Ciutat on s'exposa el rellotge que va funcionar del 1568 fins el 1982.

Moltes gràcies per la vostra visita doble, la física i la virtual a la nostra web.

Anar a l'article


La capella de Santa Llúcia

Primerament felicitats per la pàgina tant fantàstica que heu creat... M'agradaria saber si coneixeu una petitíssima capelleta dedicada a Santa Llúcia situada molt aprop de Sant Pere de Galligants. El cert és que no he trobat informació sobre la seva història, l'època... Segurament em podríeu informar. Gràcies!

Mapi Osés, Girona. Febrer 2009.


Moltes gràcies per haver consultat la nostra web i per les vostres amables paraules. Preparem un article sobre la capella de Santa Llúcia; us avisem en el moment en què estigui penjat.
Febrer 2009


La novetat d'avui de "Pedres" és precisament l'església de Santa Llúcia, antigament anomenada de Santa Eulàlia. Hi ha un reportatge, fet durant Girona Temps de Flors, però procurant evitar la instal·lació qui hi havia (que formarà part d'un altre reportatge dins l'apartat de Temps de Flors), i una separata amb la història de la capella, força desconeguda per cert.
Juny 2009.


Gràcies per no haver oblidat el tema... Molt interessant el comentari de l'església de Santa Llúcia i, com sempre, fantàstiques les fotografies. Ara bé, no em referia a aquesta església que ja coneixia, sinó a una petitíssima construcció amb un relleu en pedra amb la imatge de santa Llúcia i que trobem en un carreró que arrenca de la plaça de Sant Pere Galligants, propera al jardí de l'Àngel. Suposo que saps de quina esglesiola o capelleta et parlo... jo visc a Sant Daniel i passo molt aprop cada dia, podria enviar-te una fotografia... Mai he trobat cap referència enlloc... Gràcies per la dedicació i el detall de pensar en la meva solicitud... Atentament,
Mapi Osés. Juny 2009


Les novetats que avui he penjat a Pedres corresponen al carrer de Santa Llúcia, en un dels brancals del qual es troba un petit relleu de la santa, segons la imagineria tradicional, i a sota un fragment, en llatí, del Breviari romà corresponent al parlament de la santa cap als seus martiritzadors.

Suposo que és a aquesta imatge al que et referies. No obstant, no tinc cap referència documental d'aquest relleu (que, per altra banda no sembla massa antic, ni per la talla ni per la grafia del text), ni n'he localitzat cap.

No em consta tampoc que al darrera de la porta damunt la qual hi ha el relleu hi hagi una capella, ni tampoc n'he trobat cap referència. És clar, que tampoc n'he trobat cap al contrari...

Si trobo més dades, t'ho comunicaré.

Juny 2009


Sí, és precisament aquesta petita construcció amb el relleu de Santa Llúcia de la qual et parlava... Jo sóc forània de Girona i, quan vaig arribar, algú em va dir que era la "capella més petita de la ciutat"... per això sempre he suposat que darrere la porta hi havia un petit lloc de culte privat... També opino que el relleu i la inscripció no semblen massa antics, però tot plegat resulta curiós i afegeix encant al carrer. M'agradat molt trobar les fotografies a la web que, per cert, parlen per si mateixes... També els textos que les acompanyen són imprescindibles per conèixer més cada racó d'aquesta fantàstica ciutat. Confio que si trobeu més informació m'ho fareu arribar!
Mapi Osés. Juny 2009.

Anar als articles:

  • L'església de Santa Llúcia
  • Separata. L'església de Santa Llúcia
  • El carrer de Santa Llúcia
  • Separata. El carrer de Santa Llúcia







  • L'Àngel de la Catedral

    Cercant informació sobre l'Àngel de la Catedral a la vostra web, he localitzat un article, publicat al Programa de Fires de l'any 1959, que es tracta d'una narració escrita per Alfredo Moner Dalmau, i unes fotografies sobre la restauració que darrerament es va dur a terme a la Catedral i que va realitzar Joan Ensesa, però cap referència específica a aquesta imatge. Què m'en podeu dir?

    Joan Domènech, Girona. Novembre 2008.


    Efectivament, no hi havia un article concret que en parlés. Procurem esmenar-ho, incorporant-ne un que expliqui els àngels qui ha tingut la Catedral. L'actual imatge que corona el campanar de la Catedral, realment un penell, hi va ser instal·lat el 6 de juny de 1968, en substitució d'una imatge anterior de bronze. Aquesta havia estat realitzada pel calderer Ramon Salvatella el 1746, i en el moment de la seva substitució presentava un estat força deteriorat, i sense cap.

    Aquesta figura es troba actualment a les dependències del Museu d'Història de la Ciutat; la imatge que il·lustra aquesta consulta hi ha estat realitzada per gentilesa de la seva direcció.

    Anar a l'article


    Back-Index